Güneydoğu'da ilaç bulmak da zulüm

Nusaybin'de 14 eczane hizmet veremez durumda. Diyarbakır'da da çok sayıda eczane çatışma ortamından etkilendi. TEİS Başkanı Eczacı Nurten Saydam "Birçok eczane kapanma tehlikesi ile karşı karşıya" dedi.

Yayınlanma: 23.12.2015 - 18:01
Abone Ol google-news

Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan çatışma ortamı, bölge eczanelerini de vurdu. Yalnızca Nusaybin’de 14 eczane kullanılamaz duruma geldi. Çatışmaların arasında kalan eczanelerde soğuk zincir ile saklanması gereken ilaçlar da saklanamaz hale geldi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, bölgedeki eczanelerin can pazarı ortasında hizmet veremez durumda olduğunu belirterek “Diyarbakır, Nusaybin gibi çatışmanın yaşandığı bölgede çok sayıda eczane zarar görmüş durumda. Meslektaşlarımız eczacılık mevzuatı gereği değil şehir, ilçe değişikliği bile yapamaz durumda. Hizmet veremeyen eczanelerimiz maddi olarak büyük kayıp içerisindedir ve kapanma noktasına gelmiştir” dedi.

Yaşanan terör olayları ile ilgili bölge insanı, esnafı ve eczacıların yaşadığı sorunların çok büyük olduğunu belirten eczacı Nurten Saydan, çatışma ve terör ortamının bir an önce son bulması çağrısını yaptı. Çatışmalar sırasında birçok eczanenin büyük hasar görmüş durumda olduğunu, yalnızca Mardin Nusaybin’de tespit ettikleri hasar gören eczane sayısının 14 olduğunu, Diyarbakır’da da çok sayıda eczanenin zarar gördüğünü, bu rakamları henüz tespit edemediklerini söyledi.

Birçok eczanenin kapanma noktasına geldiğini dile getiren Saydan “Yasal mevzuat gereği bu bölgedeki eczaneler diğer esnaf grupları gibi diledikleri yere diledikleri zaman gidememektedirler” diye konuştu.

 

'Reçeteleri gönderecek kargo sistemi bile yok'

Eczanelerin kamu hizmeti veren müesseseler olduğunu anımsatan Saydan, özetle şunları söyledi: “Özellikle Diyarbakır ve Nusaybin' deki eczaneler sokağa çıkma yasağı,çatışma sırasındaki hasarlar, yasak olmasa bile gerek bölgedeki göç, gerekse can korkusu ile bomboş sokaklara eczacılık hizmeti vermeye çalışan meslektaşlarımız çok güç durumdadır. Meslektaşlarımız eczacılık mevzuatı gereği değil şehir, ilçe değişikliği bile yapamaz durumdadırlar. Yanındaki market, kuruyemişçi, terzi bir gecede başka bir ilçeye taşınma hakkına sahipken, bölgedeki meslektaşlarımızın eczane ruhsatları ellerini kollarını bağlamaktadır. Raflarında bulunan ilaçları belli bir süre sonra ecza depolarına ödenmesi noktasında, ecza depoları hiçbir şekilde müsamaha göstermemektedir. Roket atar isabet eden, kurşunlarla delik deşik duvarlarıyla hizmet vermeye çalışan meslektaşlarımız için AFAD Başkanlığı’nın zararlarının telafi edilmesini sağlamasını, Maliye Bakanlığı’nın vergilerinin ertelenmesini sağlaması, Sağlık Bakanlığımızın da bu meslektaşlarımız için yönetmeliğimizdeki devir ve nakillerde bulunan ‘mücbir sebep’ kapsamında değerlendirme yaparak bu meslektaşlarımıza ilçe dışına nakil hakkı tanımasını TEİS olarak talep ediyoruz. Bu meslektaşlarımız SGK’na yapabildikleri reçeteleri gönderecek kargo sistemi bile bulamamaktadırlar. Eczanelerin çalıştırdıkları personele maaş ödeyemediği göz ardı edilmemeli, SSK prim borçları için de SGK’dan prim borçları için yapılandırma talep etmekteyiz. ”

 

'Ülkeler arası fiyat farklılıkları sebebiyle paralel ihracata konu olabilir'

Lösemi hastalarının kullandığı ilaçların bazı bölgelerde hızlı tükendiğini fark eden Sağlık Bakanlığı, ilaçların suistimal edilerek kullanılabileceği iddiaları üzerine harekete geçti. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi İlaç Kurumu Başkanı Prof. Özkan Ünal tarafından TEİS’e gönderilen yazıda, “ ... yüksek riskli grubuna dahil ilaçların ülkeler arası fiyat farklılıkları sebebi ile paralel ihracata konu olabildiği ve son zamanlarda yurtdışı kaynaklı kişilerin yüklü miktarlarda talepleri ile karşılaştıkları bildirilmiştir. Söz konusu ilaçların endikasyonları haricinde suistimal edilerek kullanılabileceği iddiaları ile ilgili olarak, başta söz konusu ilaçlar olmaz üzere Bakanlığımızdan ruhsatlı tüm ürünlerin satışlarının ilgili mevzuat doğrultusunda gerçekleşmesi hakkında üyelerinize gerekli uyarının yapılması, şüpheli bir durumla karşılaşılması halinde tarafımızla irtibata geçilmesi” ifadelerine yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler