Homofobik karar

Cerrahpaşa, cinsiyet geçiş ameliyatlarında kısırlaştırma yapmama kararı aldı.

Yayınlanma: 31.05.2017 - 20:36
Abone Ol google-news

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin, son dönemde, cinsiyet geçişi davalarında mahkemece zorunlu tutulan sterilizasyon ameliyatını (kısırlaştırma) yapmama kararı aldığı ortaya çıktı.

Gerekçe ise geri dönüşümü olmayan organ kaybı, erkek görünümlü hastaların kadın doğum servislerinde yatırılmasının başka hastalara rahatsızlık vermesi, üniversite kampusunun taşınacak olması olarak gösterildi. LGBTİ örgütleri konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor. İnsan hakkı savunucuları, kısırlaştırmaya karşı olsalar da gerekçenin hukuka aykırı olduğunu söylüyorlar. Üniversitenin kararı, 11 Mart’ta BİMER’e şikâyet edildi. Başvuruda, Medeni Yasa’nın 40. maddesi kapsamında ülkede yasal olarak gerçekleştirilen cinsiyet geçiş operasyonlarının, mahkeme sevkiyle, kişinin üremeden sürekli biçimde yoksun olması şartına bağlı olduğu anımsatıldı.

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Kadın Doğum Servisi’nde yapılması gereken ameliyatların, yalnızca önceden gün verilmiş trans erkeklere yapıldığı ifade edilerek “Yeni başvurular kabul edilmemektedir. Kurumda görevli doktor kurul kararı gereği artık ameliyatların yapılmayacağını tarafıma telefonla beyan etmiştir” denildi. Transeksüellerin yasanın da gerekli gördüğü ve zorunlu olarak belirttiği bu ameliyatın kurul kararıyla yapılmaması, pekçok trans bireyin cinsiyet geçiş sürecinde probleme sebep olduğu vurgulanan başvuruda, şu ifadelere yer verildi: “Pekçok trans erkek bu sorundan mustarip. Kurumdan gün almış 30 trans erkekten özellikle ameliyat tarihleri yakın olanların, operasyonun yapılmayacağı endişesi taşıdıklarını iletmek isterim. Yasal bir ameliyata kurul kararıyla engel olunmasının gerekçesini bir vatandaş ve bir hasta olarak rica ediyorum. Uygulamanın, yeni trans erkek hasta kabul etmemenin, pekçok vatandaşın sağlığa erişim hakkının ihlal edilmesi anlamına geldiğini bildirmek isterim. Sizlerin sağlık hakkına erişimde yapacağınız iyileştirmelerin olacağına inanıyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler