Depresyon tedavisine sihirli mantar... İçindeki madde beyni ‘sıfırlıyor’

Imperial College London’dan bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, sihirli mantar olarak bilinen mantarlardaki bir halüsinojen maddenin, tedavi edilemez boyutta depresyon geçiren hastaları iyileştirmekte kullanılabileceği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 16.10.2017 - 11:25
Abone Ol google-news

Araştırmada 19 hastaya tek doz psilosibin adlı saykodelik madde verildi. Hastaların yarısından fazlası, bu maddeyi aldıktan sonra depresif hissetmediklerini belirtti ve beyin fonksiyonlarında değişiklik gözlemlendi. Psilosibinin depresyondaki kişiler üzerindeki olumlu etkileri yaklaşık 5 hafta sürdü. Ancak araştırmayı yürüten ekip, depresyon geçirenlerin bu yöntemi kendi kendilerine denememesi gerektiği uyarısında bulundu. Sonuçları Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırmada, psilosibinin beynin iki temel bölgesini etkilediği ortaya çıktı. Madde, beyinde korku, endişe gibi duyguların işlenmesinde büyük rolü olan amigdala bölgesini daha az aktif hale getiriyor. Bu bölgedeki fonksiyonlar azaldıkça, depresyon semptomları da azalıyor.

Psilosibinin yapısı, beyin fonksiyonları için çok önemli etkileri olan ve “mutluluk hormonu” olarak bilinen ‘serotonin’e de çok benziyor. Araştırma ekibinin lideri Dr Robin Carhart- Harris, depresyondaki beynin psilosibin sayesinde “sesini kestiğini” ve saykodelik deneyimin beyni sıfırladığını söyledi. Dr. Harris, hastaların da tedavi ardından beyinlerinin “temizlendiğini ve yeniden başlatıldığını” hissettiklerini belirtti. (BBC Türkçe)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler