‘Konuşulanları bölük pörçük duydum’

Büyükada’da 5 Temmuz 2017 tarihinde yaptıkları toplantıya ilişkin insan hakları örgütlerinin temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 1’i tutuklu toplam 11 sanığın yargılandığı Büyükada davasının 4. celsesi dün İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Yayınlanma: 21.06.2018 - 23:53
Abone Ol google-news

İzmir Şakran Cezaevi’nden duruşmaya getirilmeyen tutuklu sanık, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç, duruşmaya SEGBİS ile bağlandı. Dava öncesi Uluslararası Af Örgütü temsilcileri de adliye önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. Duruşmada, Büyükada’daki toplantı da çevirmenlik yapan Ahmet Tunç Tunçten tanık olarak dinlendi. Tunçten, “Toplantının ikinci bölümde veri gizliliği konusunu konuşuldu. Hatta avukatlardan birisi ‘biz neden birşeyleri gizliyoruz. Gizlememize gerektirecek birşeyimiz yok bizim’ demişti. Toplantıda gizli bir iş çevirdiklerine dair bir izlenimim olmadı. Toplantıya katılanların işkence görmüş kişilerle, şiddet görmüş kadınlarla çalıştıklarını gördüm. Bu nedenle veri gizlemeleri normal geldi. Gizli bir toplantı olduğuna dair bir izlenimim olmadı” dedi.

Duruşmada ifadesi alınan gizli tanık, olayın üzerinde çok zaman geçtiği için toplantıda neler konuşulduğunu net hatırlayamadığını söyledi. Sanıkları toplantı salonuna yakın bir konumda olan tuvaletten dinlediğini aktaran gizli tanık, “Konuşmaları bölük pörçük duydum. Toplantıda kendilerini elektronik takipten kurtarmak için ne gibi önlemler alınabileceği konuşuluyordu. Salonun kapısı açıktı. Konuşanları duydum” diye konuştu. Gizli tanık, daha önce emniyette verdiğinin ifadelerinin ise yalan olmadığını öne sürerek, “Şu an bana toplantıda neler konuşuldu diye sorulsa anlatamam. Hatırlayamıyorum” dedi. Sanık avukatlarının, “Toplantıya katılanlar size yönelik bir tehditte mi bulundu? Korkunuz nedir de kimliğinizi gizliyorsunuz?” diye sorması üzerine gizli tanık, “Toplantıda duyduğum şeyler, sanıkların eylem yapan kişilerle bağlantılı olabileceğini düşüncesi doğurdu. Medyada da sanıkların FETÖ bağlantılarına yönelik şeyler duydum. Korkuyorum” dedi. Gizli tanık avukatların sorduğu sorulara sık sık, “Bu sorular kimliğimi tespit etmeye yönelik sorulardır. Cevap vermek istemiyorum” diyerek soruları cevaplamaktan kaçındı. Kılıç da 31 Ocak’taki duruşmada tahliye edilmesinin ardından itiraz üzerine yeniden tutuklandığını anımsattı. Kılıç, “Siz benim tahliye olduğumu düşünerek duruşmayı beş ay sonraya verdiniz. Bir yarım yılım cezaevinde geçti ve hiç kolay geçmedi” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler