CHP’de uzlaşma

Kılıçdaroğlu ‘İnce’ye yardım edin’, İnce ‘Kurultay yok’ dedi. Partide tansiyon düştü.

Yayınlanma: 27.06.2018 - 21:32
Abone Ol google-news

CHP’de Genel Başkan Kemal Kılıçaroğlu ile cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce arasında koltuk yarışı olup olmayacağı merak konusu. Kılıçdaroğlu istifa ve olağanüstü kurultay çağrılarına kapıyı kapatıp kesin bir dille parti içi çatışma yerine yerel seçimlere odaklanma vurgusu yaparken birlik mesajı verdi. Kılıçdaroğlu İnce’yle ilgili “Herkes bilsin. Muharrem İnce bizim bir değerimizdir, onu da sonuna kadar kucaklıyoruz’’ dedi. CHP Genel Merkezi’nde 24 Haziran seçim gününden bu yana hareketlilik dinmiyor. Seçim gecesi açıklama yapması beklenen İnce, kamuoyunun karşısına bir gün sonra çıkarken, Kılıçdaroğlu da İnce’den sonra basın toplantısı düzenledi. Kılıçdaroğlu konuşmasında İnce’ye hiç değinmezken, soru gelmesi üzerine “Beklenin altında oy aldı” ifadelerini kullandı ve İnce’nin tersine Erdoğan’ı tebrik etmeyeceğini kaydetti. Öte yandan “saat 20’de CHP’de” etiketiyle yapılan çağrıda partililer ve İnce’ye destek verenler genel merkez önünde oturma eylemi yapmaya davet edildi. Önceki gece boyunca 150 kişiyi bulan grup dün sabah saatlerinde eylemlerine son verdi. Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un da oturma eylemi yapacağını açıklaması ve ardından vazgeçmesi de dikkat çeken gelişmelerden biri oldu. Erol, Parti Meclisi’nin (PM) disiplin gündemli toplanacağının duyrulmasının ardından yaptığı açıklamayla eylemi gerçekleştirmeyeceğini duyurdu. Erol’un eylemden vazgeçişi kulislerde ihraç korkusu yaşadığı olarak yorumlandı.

‘Örgütlerden destek’

İnce’yi destekleyenler parti önündeki eylemlerini 24 saat sonunda bitirirken, dün sabah İstanbul ve İzmir’den yola çıkan parti örgütleri Kılıçdaroğlu’na destek için genel merkeze geldi. Yaklaşık 250 kadar partili Kılıçdaroğlu’nu genel merkeze girişinde, “Hak, hukuk, adalet”, “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganlarıyla karşıladı. Kılıçdaroğlu, genel merkeze girişini ön kapıdan kendisine destek vermek için gelen partilileri selamlayarak yaptı. Kılıçdaroğlu, partililere, “Zahmet etmişsiniz gelmişsiniz, hepinize şükran borçluyuz” dedi. Kılıçdaroğlu’nun ilk açıklamasına göre çok daha rahat olduğu dikkat çekerken, bu kez “Arkadaşım Muharrem İnce” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, İnce’nin 81 ili gezeceğine ilişkin olarak da il başkanlarına “Geldiği zaman karşılayacaksınız, halkla buluşturacaksınız, ne gerekiyorsa yapacaksınız” talimatı verdi. Kılıçdaroğlu, “Muharrem İnce bizim bir değerimizdir, onu da sonuna kadar kucaklıyoruz” dedi. Seçimin ardından kamuoyunun karşısına ikinci kez geçen Kılıçdaroğlu, bütün arkadaşlarıyla birlikte inandıkları yolda yürümeye devam edeceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Hiçbir arkadaşımızı ötekileştirmek, faklı düşünmek, partinin dışında düşünmek asla böyle bir düşüncem yok, asla böyle bir inancım da yok. Herkesi, 81 milyonu kucaklayacağız” dedi. Genel merkeze gelmek isteyen il başkanlarının kendisini telefonla aradığını, kendisinin de “Kimse gelmesin” dediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Hiçbir arkadaşım gelmesin. Normal çalışmalarımıza devam ediyoruz. Önümüzde yerel seçimler ve o seçimler için son derece hazırlıklı yolumuza devam edeceğiz. Kararlılıkla devam edeceğiz. Duvarın bir kısmını yıktık. Önümüzdeki seçimlerde duvarın tamamını yıkacağız” diye konuştu.

‘Kimseyi dışlamayacağız’

CHP’nin önümüzdeki seçimlere ciddi bir hazırlıkla gideceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, bunun çalışmasını el birliği ile yapacaklarını kaydetti. Kılıçdaroğlu, “Gönül gönüle Türkiye’yi gerçek anlamda demokrasiye kavuşturmak için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. Bu seçimler normal seçimler değildir. Eski klasik seçimler değildir. Yeni bir sistem içinde, yeni bir rejim içinde, yeni bir seçim anlayışı ile yolumuza devam edeceğiz. O nedenle söyledim kimseyi dışlamayacağız” dedi.

'Havuza manşet olduk'

Kılıçdaroğlu, havuz medyasında kendisi ve CHP ile ilgili haberlere dikkat çekerek, “Havuz medyasında manşet olduk, bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Bütün seçim süreci boyunca, konuştuğum laflardan bir cümle bile kullanmadılar, oysa bugün manşetlerdeyiz, ne kadar mutluyum anlatamam. Demek ki yaptığımız iş doğru. Havuz medyasında manşetsek yaptığımız iş doğru” dedi.

PM ‘disiplin’ için toplanıyor

CHP Parti Meclisi (PM), 24 Haziran seçimlerinin ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bugün genel merkezde olağanüstü toplanıyor. Toplantının tek gündem maddesi ise “disiplin”. 24 Haziran seçimlerinin ardından bazı eski ve mevcut milletvekilleri ile PM üyeleri Kılıçdaroğlu’na ve parti yönetimine istifa çağrısı yapmıştı. Elazığ’dan 41 yıl sonra ilk kez milletvekili seçilen Gürsel Erol ise önceki gün yaptığı paylaşımla genel merkez önünde oturma eylemine başlayacağını söylemişti. Önceki gün akşam saatlerinde genel merkezden PM üyelerine “disiplin” gündemiyle olağanüstü toplanılacağı bildirildi. PM’de gündeme gelmesi beklenen isimler istifa çağrısı yapan eski milletvekilleri ve mevcut PM üyeleri Erdal Aksünger, Necati Savaş ve Eren Erdem. Oturma çağrısı yapan ancak sonradan bundan vazgeçen Gürsel Erol için ne karar alınacağı ise belirsiz. Edinilen bilgiye göre yalnızca “istifa” çağrılarının disiplin suçu olarak kabul edilemeyeceği ancak “eylem” çağrısının disiplin suçu olduğu belirtiliyor.

‘Benden kurultay duyamayacaksınız’

Eski genel başkanlar Murat Karayalçın ve Altan Öymen CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’nun verdiği “birliktelik” mesajının ardından İnce’nin de “kurultay” çağrılarına ilişkin “Benim ağzımdan kurultay diye bir şey duyarsanız o zaman konuşursunuz ama duymayacaksınız” demesi partide tansiyonu düşürdü. CHP’nin eski genel başkanları Karayalçın ile Öymen, 24 Haziran seçimlerinin ardından önce İnce’yi ardından da Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti.

‘Hâlâ CHP üyesiyim’

İnce’nin Hoşdere’de bulunan ofisinde yaptıkları ziyaretin ardından İnce’ye Kılıçdaroğlu’nun, “Muharrem İnce bizim bir değerimiz, sahip çıkacağız. 81 ili ziyaret edeceğini açıkladı. Bütün örgütlerimiz destekleyecek. Kimseyi dışlamıyoruz” sözleri anımsatılarak değerlendirmesi soruldu. İnce, “İzlemedim ama doğru demiş. Ben hâlâ CHP’nin üyesiyim” karşılığı verdi. İnce, “Parti içinde Genel Başkan’a yönelik istifa çağrıları var. Sizin düşünceniz nedir, olağanüstü bir kurultayla bir değişiklik gerekli mi” sorusuna ise “Bir kişi dahi partiden istifa etmesin. Herkes yerinde kalsın. Benim ağzımdan kurultay diye bir şey duyarsanız o zaman konuşursunuz ama duyamayacaksınız” yanıtı verdi. “Siz ne zaman Kılıçdaroğlu ile görüşeceksiniz?” sorusu da İnce, “Biz her zaman görüşürüz” dedi.

‘Sorun olmayacak’

Karayalçın ve Öymen İnce’nin ardından Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nu Genel Merkez’deki makamında ziyaret etti. Üçlünün 1 saat 20 dakika yaptığı görüşmenin ardından Karayalçın, “Bu nezaket, dayanışma, durum değerlendirmesi ziyareti. Önerilerin ortaya konulduğu bir sohbet yapıldı. Çok da yararlı olduğunu düşünüyorum” dedi. Karayalçın, olağanüstü kurultay tartışmalarına ilişkin olarak, “İnce bizim değerimiz. Başarılı kampanya yürüttü. Hepimiz onun yanındayız. Genel Başkan’ın da İnce’nin gezileri ile ilgili olumlu değerlendirmeleri oldu. Bir sorun olmadığı kanısındayım, sorun yaratılmayacaktır, yaşanmayacaktır. Hiç kimse böyle bir beklenti içinde olmasın. CHP, bütünlük içinde yerel seçimlere gidecektir” dedi. Öymen ve Karayalçın Kılıçdaroğlu’nun ardından hastanede tedavisi süren Deniz Baykal’ı ziyaret etti.

Yemin törenini Baykal yönetecek

Rahatsızlığı nedeniyle TBMM’nin açılışı ve yemin töreninde geçici TBMM Başkanlığı görevini üstlenemeyeceğini bildiren CHP’li Deniz Baykal’ın, kararından vazgeçtiği ve 8 Temmuz’da genel kurulda olacağını bildirdiği öğrenildi. Seçimlerin ardından en yaşlı üye sıfatıyla geçici TBMM Başkanlığı görevini kimin üstleneceği merak konusu olmuştu. Rahatsızlığı nedeniyle Baykal’ın ardından ikinci en yaşlı üye olan İYİ Parti’li Durmuş Yılmaz’ın bu görevi yapması bekleniyordu. TBMM Başkanlığı’na bir yazı göndererek rahatsızlığını isteyerek affını isteyen Baykal, son anda bu kararından vazgeçerek geçici TBMM Başkanlığı görevini yapacağını bildirdi. TBMM yönetimi de, uzun süre ayakta kalamayan Baykal’ın görevini yapabilmesi için uygun koşulları oluşturacak. Baykal’ın tüm yemin töreni boyunca kürsüde kalmayabileceği, yemin ettikten sonra görevini Durmuş Yılmaz’a devredebileceği de konuşuluyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler