Süleyman Soylu hakkında bir suç duyurusu daha

HDP, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği suçunu işlediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Soylu hakkında bir suç duyurusu da CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'dan geldi.

Yayınlanma: 29.06.2018 - 08:52
Abone Ol google-news

<video:1010663>

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Soylu hakkında Ankara Başsavcılığı’na dilekçe verildiği  belirtildi. Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu.

HDP'nin dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Görevi güvenliği sağlamak olan Türkiye Cumhuriyeti’nin İçişleri Bakanı olan Süleyman Soylu, milletvekili olduğu AKP içerisindeki yerini sağlamlaştırmak için kendisinin basına sızdırdığı telefon görüşmesinde, Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) ve Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ı, ‘Size artık yaşama hakkı yok’ şeklinde açıkça ölümle tehdit etmiştir. Ayrıca sözlerinin devamında ‘O köyde taş taş üstünde bırakmayacağım’ diyerek bütün Ağrı halkını 2015’te Sur, Cizre ve Nusaybin’de yapılanları yapmakla tehdit ederek, hem partiyi hem üyelerini hem de oy veren seçmenlerini bir insanın öldürülmesinden sorumlu tutmuştur. Şüphelinin kullandığı ifadeler ile TCK’nın 216’ncı maddesinde düzenlenen halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunun da işlendiği kanaatindeyiz.”

NE OLMUŞTU?

Soylu, Ağrı'da Mevlit Bengi isimli vatandaşın PKK tarafından öldürüldüğü iddiasının hükümete yakın bazı medya organlarında yer almasından sonra HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ı arayarak 'Sizi CHP bile kurtaramayacak, o köyde taş taş üstünde bırakmayacağım' demişti. Buldan, bu olaya karşılık 'Soylu’nun bir partinin Eş Genel Başkanı’nı arayıp tehdit etmesi kabul edilemez' yorumunda bulunmuştu. Soylu da bu görüşmeyi doğrulayarak Buldan'ın 'fazla değil, eksik söylediğini' duyurmuştu.

<haber-yatay:1012741>

TANAL'DAN SUÇ DUYURUSU

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 'şehit cenazelerine CHP il başkanlarının alınmaması' talimatı veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu. Tanal, Soylu'nun kanunsuz emir verdiğini belirtirken "Güvenliğin muhatabı değil kaosun, ayrımcılığın muhatabı gibi davranıyor" dedi.

CHP'li Tanal, "Valilere müsteşarım üzerinden talimat gönderdim: 'CHP İl başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokole kabul etmeyin" diyen Soylu hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Soylu'nun açıklamasının makamına yakışmadığını vurgulayan Tanal, şu ifadeleri kullandı:
“Bu ülkenin İçişleri Bakanı kaostan beslenemez. Hükümet adına iç güvenliğin doğrudan muhatabı İçişleri Bakanıdır. Ancak Sayın Süleyman Soylu iç güvenliğin muhatabı değil kaosun, ayrımcılığın muhatabı gibi davranıyor. Neden CHP’liler şehit cenazelerine alınmıyor? Şehidimize kelle diyen onlar, ‘birkaç Mehmet şehit oldu diye Meclis toplanmaz’ diyen onlar, ‘Valiler verdiğimiz talimatlar gereği PKK'ya operasyon yapmadı’ diyen onlar. Ama iş CHP’ye gelince şehit cenazelerine almayın diyen de onlar. İçişleri Bakanı’nın vermiş olduğu talimat tam olarak kanunsuz emirdir.

Valilere vermiş olduğu 'CHP’lileri cenazeleri kabul etmeyin' emri ayrıca, TCK’nın Nefret ve Ayrımcılık başlıklı 122. Maddeye de aykırıdır. Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret, kanunlarımızca cezalandırılır. Soylu’nun söylemleri CHP’lileri tamamen dışlayan, toplumun dışına itmeye çalışan birtakım sözlerden ibarettir ve suç teşkil etmektedir. Konuşmasında CHP’lilerin cenazelere alınmasın emri vermesi CHP’yi hedef göstererek siyasi algı yaratmaktan başka bir şey değildir. Öte yandan Soylu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunumuzun 214’üncü maddesi Suç İşlemeye Tahrik, 217’inci maddesi Kanunlara Uymamaya Tahrik suçlarını işlemiş üstüne bir de bunu 218’inci maddede yer aldığı gibi basın ve yayın yolu ile işlemiştir. Bu da suçunu ağırlaştırıcı kılmıştır. Bu sebepledir ki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 122’inci, 217’inci ve 218’inci maddeleri ve Anayasanın 137’inci maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyet ettim. Hukuk devletinde olması gereken savcıların bir an önce harekete geçmesi, Sayın Soylu’nun da savcıları beklemeden istifa etmesidir.”

<haber-yatay:1005227,1012097,1012350,1010642>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler