İnce bayrak açtı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin günlerdir beklenen görüşmesinin ardından partide gündem yine kurultay tartışmalarına dönüştü. Muharrem İnce, dün Meclis’te, “Kılıçdaroğlu’na özel görüşmede onursal genel başkanlık teklif ettiğini” açıklayarak “Hayır derse örgüt bu işi kendisi çözecektir” dedi.

Yayınlanma: 03.07.2018 - 23:07
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin günlerdir beklenen görüşmesinin ardından İnce bayrak açtı. Seçimlerin ardından günlerdir süren “liderlik tartışması”, net olarak İnce’nin açıklamalarıyla ortaya kondu. Kılıçdaroğlu’na olağanüstü kurultayı toplama teklifi yaptığını söyleyen İnce, kendisi imza toplamayacağını belirterek, Kılıçdaroğlu’nun teklifi reddetmesi durumunda “Örgüt kendisi çözecektir bu işi” dedi. İnce’nin bu sözleri örgüte yönelik “Gerekirse imza toplamak için harekete geçmeye hazır ol” çağrısı olarak değerlendirilirken, Kılıçdaroğlu ise İnce’nin açıklamalarına “siyasi nezaketten uzak” yorumu yaptı.

Genel merkez kaynakları Kılıçdaroğlu’nun olağanüstü kurultay çağrısı yapmayacağı kesin dille vurgularken, İnce ekibi örgütün harekete geçmesine gerek kalmadan Kılıçdaroğlu’nun kurultayı toplamasını bekliyor. Kılıçdaroğlu ile İnce, önceki gün akşam saatlarinde bir otelde seçimden 8 gün sonra ilk kez yüz yüze görüştü. Günlerdir beklenen görüşme öncesinde her iki taraftan da görüşmenin yeri ve zamanına ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, eşlerin de katıldığı ve 3 saat süren görüşmede, taraflar basın mensuplarını atlatmak için otele arka kapıdan giriş ve çıkış yaptı. Açıklama yapılmadan sona eren toplantının ardından İnce dün sabah Meclis’e gelerek Yalova Milletvekili Özcan Özel’e rozetini taktı. Bu sırada gazetecilerin görüşmeye ilişkin sorularını yanıtlayan İnce, teklif olup olmadığı yönündeki soruya şöyle yanıt verdi:

“Sayın Kılıçdaroğlu’ndan bana bir teklif gelmedi. Ama benden Sayın Kılıçdaroğlu’na teklif gitti. Ben şöyle söyledim, gizlim saklım yok benim, milletin önünde de bunları söyleyebilirim. Sayın Genel Başkan’a büyük bir devlet adamlığı yaptığını, İYİ Parti’ye 15 milletvekili göndermeden başlayan ve kurultayda kendisine rakip olmuş birini cumhurbaşkanı adayı yaparak milletin gönlünde müthiş taht kurduğunu, bu devlet adamlığının devam etmesi gerektiğini, kendisiyle bir yarışın içinde olmak istemediğimi ama milletin de Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında duyduğu, gördüğü, yaşadığı bir umut olduğunu ve bunu kaybetmemiz gerektiğini söyledim. Kendisi isterse olağanüstü kurultayı toplayarak benim genel başkan olabileceğimi kendisinin onursal genel başkan olacağını ve bir abi kardeş ilişkisi içerisinde kendisi grup başkanı olarak parlamentodaki çalışmaları ve onursal genel başkan olarak bu çalışmaları yürüteceğini, benim de genel başkan olarak Edirne’den Ardahan’a çalışacağımı partiyi seçimleri hazırlayacağımı anlattım. Böyle bir teklifte bulundum.”

‘Hayır’ı örgüt çözer

Kılıçdaroğlu’nun teklife evet veya hayır demediğini söyleyen İnce “Hayır derse imza toplar mısınız” sorusuna, “Hayır ben imza toplamayacağım. Ama hayır derse örgüt kendisi çözecektir bu işi” yanıtı verdi. İnce’nin bu sözleri Kılıçdraoğlu’nun kurultayı toplamaması durumunda örgüte imza toplama için harekete geçin çağrısı olarak yorumlandı.

‘Siyasi nezaket’ tepkisi

İnce’nin görüşmenin içeriğini basınla paylaşmasının ardından Kılıçdaroğlu’ndan da tepki geldi. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu İnce’nin sözleri üzerine, “İki kişinin eşleriyle beraber yediği özel bir yemek, basının önünde olmayan bir yemek. Bu görüşmeyi ana bağlamından koparmak siyasi nezaketten uzaktır” karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu’nun kurultay teklifini reddedeceği öğrenilirken, genel merkezin gündeminde de kurultay yok. İnce’nin teklifine “Ne için kurultay toplanacak cumhurbaşkanı adayı beğenmedikleri için mi” diyerek İnce’ye oldukça sert çıkan kurmaylar da oldu. İnce’nin kendisi de imza toplamayacağını net şekilde ifade ederken, İnce dışında ekibinden de olabilecek birinin kurultay çağrısı yapabileceği belirtiliyor. Seçimli olağanüstü kurultay için delege sayısının salt çoğunluğu gerekirken, yüzde 10 imza ile de kurultay toplanıyor. Ancak yüzde 10 imza ile toplanan kurultayda seçim yapılamıyor. Buna göre seçimli olağanüstü kurultay için 627 imzanın bulunması gerekiyor. CHP tüzüğüne göre kurultayı genel başkan toplayabilir veya Parti Meclisi’nde (PM) salt çoğunlukla kurultay kararı alabiliyor. Genel merkezde seçimin tamamlanmasından itibaren olağanüstü kurultaya kapılar kapalıyken, İnce tarafından ise oldukça mesafeli yorumlar geliyordu. İnce dün yaptığı açıklamayla ilk kez kurultayla ilgili ciddi bir mesaj vermiş oldu. İnce’nin mesajının ardından CHP kulisleri bir kez daha kurultay olasılığı ile hareketlendi. Gerek PM’den gerekse bazı delegelerden net şekilde istifa ve kurultay çağrıları yapılırken, diğer bir görüş de kurultaya mesafeli bakıyor

Kurultaylarda 2 kez yarıştılar

İnce, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun karşısına iki kez rakip olarak çıktı. İlk olarak 2014’te Kılıçdaroğlu’nun kurultay çağrısıyla gerçekleşen 18. Olağanüstü Kurultay’da Kılıçdaroğlu 740, İnce ise 415 oy almıştı. Bu yıl şubat ayında gerçekleşen 36. Olağan Kurultay’da ise Kılıçdaroğlu 790 oy, Muharrem İnce ise 447 oy almıştı.

Kritik MYK yarın

CHP MYK ise yarın Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanıyor. Genel merkezin kurultayı kesin dille reddetmesine karşın muhalif kanat Kılıçdaroğlu’nun kurultay kararı alabileceğini, bunun da MYK’den sonra açıklanabileceğini belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon