CHP’de restleşme

CHP Parti Sözcüsü Tezcan, “olağanüstü kurultay yapılmayacağını” açıkladı, İsim vermeden Muharrem İnce’ye çattı. İnce ise kendisine desteğin arttığını vurguladı.

Yayınlanma: 05.07.2018 - 20:46
Abone Ol google-news

Genel başkanlık tartışmalarının ardından gözlerin çevrildiği CHP Merkez Yürütme Kurulu’ndan (MYK) olağanüstü kurultay kararı çıkmadı. CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, MYK devam ederken basın toplantısı yaptı. Tezcan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

-İlk KHK ile anayasa askıda: Tek adam rejimi ilk KHK’sı ile anayasayı askıya alarak yola çıktığını gösterdi. Bu KHK, çok açık biçimde kanunla yapılması gerekenlerin KHK ile yapıldığını gösteriyor. Tek adam rejimini tahkim etmeye dönük adımların başlangıcı. Anayasayı askıya alan KHK’lar ile bundan sonrasına ilişkin de Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile Türkiye’de hukuk düzenini ortadan kaldırmanın amaçlandığı bir sürece giriliyor.

-Zamanı gelince kurultay: Genel Merkezimizin gündeminde olağanüstü kurultay yoktur. Genel Başkanımızın bir olağanüstü kurultay çağrısı gündeminde yoktur. Seçim sonuçlarının tümü değerlendirilebilir ama bu noktada kurultayı gerektirecek bir tablo söz konusu değil. Sandıkların bir sonucunu farklı, diğerinin sonucunu farklı yorumlamak doğru değildir. Tümü partinin ve partinin adaylarının ortak çabasının ürünüdür. Kurultay tartışmaları seçim sonuçlarının sağlıklı değerlendirilmesinin önündeki en önemli engellerden birisidir. Şu anda partinin bir iç iktidar yarışında olmasının gelecek planlaması ve hedeflemesi açısından faydası olmadığını düşünüyoruz. Kurultay zamanında yapılacaktır. Genel merkezin konuya yaklaşımı budur. Yerel seçimlere hazırlanacağız.

-İnce’den gelen onursal genel başkanlık teklifi: Genel Başkan son bir yıl içerisinde Türkiye siyasetinin gündemini belirlemiştir. CHP, gündem yaratan ve takip edilen bir parti noktasındadır. Demokrasinin önünde kurulan tuzağı 15 milletvekili göndererek bozan genel başkanımızdır. Bunu yaparak mı yanlış yapmıştır? Millet İttifakı’nı kurarak muhalefetin seçimlerde daha etkin sonuç almasını sağlamıştır. Bunu yapmakla mı yanlış yapmıştır? Genel başkanımız, Muharrem İnce’yi Cumhurbaşkanı adayı yapmıştır. Yanlış, kötü bir Cumhurbaşkanı adayı mı göstermiştir? Genel başkanımız parti içindeki iç iktidar meseleleri önüne koyarak karar vermeyecek olgunlukta bir siyasetçi olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla genel başkanın herhangi bir biçimde genel başkanlıktan başka bir ihsana ihtiyacı yoktur. Örgütün tabanı ve kamuoyunun vicdanı genel başkanımıza vereceği ihsanı gönül rahatlığı ile vermektedir. Yüzde 22,5 ile 30’u ayırarak bir yere varamazsınız. Hepsinin alt yapısını hazırlayan Kılıçdaroğlu ve onun anlayışıdır.

-MYK Genel Başkanın arkasında: MYK’mız genel başkanımızın tam mutabakatla arkasındadır, herhangi bir farklı yaklaşım ve düşünce yoktur. İmza meselesi tüzükte düzenlenmiş bir haktır. Genel Başkan’ın hiç kimseye ‘’Tüzükteki hakkını niye kullandın?’’ diye bir serzenişi olmaz. Partinin kurultay delegelerinin büyük ağırlığının da partiyi bir kurultay tartışması içine çekmenin uygun olmadığı kanaatinde olduğunu biliyoruz. Bu süreçten, delegelerin yüzde 51’inin imzasıyla bir kurultay toplama sürecinin sonuca ulaşacağını düşünmüyoruz. Bizim gördüğümüz bu doğrultudadır, sonuçta takdir kurultay delegesinindir.

-Erken seçime destek yok: Yerel seçimlerin erkene alınmasına ilişkin CHP’nin herhangi bir kabulü söz konusu değil. Yerel seçimlerin erkene alınması Anayasa değişikliği gerektirir. Türkiye bir seçim tablosundan çıkmıştır, bugün ‘3 ay içerisinde seçim yapalım bunun için de Anayasayı değiştirelim’ düşüncesi doğru değil. Eğer belediye başkanlarının seçim dönemlerini kısaltacak böyle bir adımda, Anayasa değişikliği için bizden destek bekleniyorsa bu desteği bulamazlar. CHP olarak biz yerel seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini düşünüyoruz. 

'İmza topluyorlar, sağ olsunlar'

Muharrem İnce, teşekkür ziyaretlerinin ikincisini dün Kırklareli’ye yaptı. Kent girişindeki Kavaklı beldesinde coşkuyla karşılanan İnce’ye gazeteciler Tezcan’ın açıklamalarını sordu. İnce, soruyu “Hayır açıklamaya yapmayacağım arkadaşlar. Ben partinin genel başkan yardımcısına basın yoluyla cevap vermem, kendisini ararım. Destek geliyor, 30 ilden açıklama olmuş, seyrediyorum. İmza topluyorlar, toplasınlar, sağ olsun arkadaşlar. Basın yoluyla parti içi meseleleri görüşmem” diye yanıtladı. Daha sonra CHP il teşkilatını ve Atatürk Evi’ni ziyaret eden İnce, bölgede çeşitli temaslarda bulundu.

Teşkilat karışık

Kayseri, Diyarbakır ve Tokat’taki CHP kurultay delegeleri, seçimli olağanüstü kurultay çağrısı yaptı. Kayseri’de 10 kurultay delegesinin çağrısını, son kurultayda Muharrem İnce’nin anahtar listesinde yer alan ve kadın kotası nedeniyle CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu listesini delen Gonca Yelda Orhan yaptı. Diyarbakır delegeleri de parti yönetimine olağanüstü kurultay çağrısında bulundu. Kurultay Delegesi ve İl Yöneticisi Veli Şimşek, CHP’yi mevcut kadronun 9 seçimdir başarıya ulaştıramadığını belirterek, değişime ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Tokat’ta yapılan ortak yazılı açıklamada ise, “Mevcut yönetim anlayışı yerel seçim sürecinde umut olmaktan çıkmıştır. Bu sebeple önümüzde bulunan yerel seçimlerde partimizin yenilenmiş ve daha güçlü kadrolarla girmesi daha doğru olacaktır” denildi. Muharrem İnce’nin memleketi de parti içi karmaşadan payını aldı. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Başkan Yardımcısı Halit Güleç ve Yalova Belediyesi Meclis Üyesi Adil Ürekli, Belediye Meclisi grup toplantılarına katılmadıkları gerekçesiyle CHP İl Yönetim Kurulu tarafından ihraç istemiyle İl Disiplin Kurulu’na sevk edildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler