Erdoğan, tarafsızlık için şerefi ve namusu üzerine yemin etti

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkan Erdoğan TBMM Genel Kurulu'nda yemin etti. Erdoğan'ın 'tarafsızlık' yeminiyle birlikte, parlamenter sistem sona erdi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başladı.

Yayınlanma: 09.07.2018 - 16:13
Abone Ol google-news

<video:1021719>

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yemin etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin etmesiyle birlikte parlamenter sistem sona ererken; Türkiye resmen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'teki yemin töreni öncesinde izleyici locaları dolmaya başladı. Protokol locasına ilk ilk gelen siyasi Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu oldu. Ünlü sanatçı Mustafa Ceceli ve televizyoncu Müge Anlı da töreni izlemek için Meclise gelen isimler arasında yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kızları Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve Esra Erdoğan Albayrak, oğlu Bilal Erdoğan, damadı Selçuk Bayraktar ve torunları yemin törenini izlemeye geldi. Bilal Erdoğan ve Esra Erdoğan Albayrak cep telefonuyla öz çekim yaptı. Emine Erdoğan'ın yakasındaki ay-yıldız broşu dikkat çekti. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, yüksek yargı üyeleri, yabancı ülke temsilcileri yemin törenini izledi. Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ailesiyle locada selamlaştı. Muhalefet partileri arasında törene katılan tek lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.

TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz, oturumu açarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı salona davet etti. Başkan Yılmaz, altın yaldızlı çerçeve içindeki mazbatayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu. Recep Tayyip Erdoğan'ın salona girişinde CHP, HDP ve İYİ Partili milletvekilleri ayağa kalkmadı. Anayasanın 103'üncü maddesindeki yemin metnini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, izleyici locası ve milletvekilleri tarafından uzun süre alkışlandı. Meclis Genel Kurulundan ayrılan Recep Tayyip Erdoğan 'size nasıl hitap edelim' diye soran basın munsuplarına "Başkan diyebilirsiniz" diye cevap verdi. Erdoğan "Nasıl hissediyorsunuz" diye sorulması üzerine "Hayırlı olsun. herşey gayet güzel oldu. İnşallah sundan sonra daha güzel olur" dedi.

Partili Cumhurbaşkanı'ndan 'Tarafsızlık' yemini 

İşte Erdoğan'ın ettiği yemin:

MADDE 103- Cumhurbaşkanı, görevine başlarken Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde aşağıdaki şekilde andiçer:

“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

Erdoğan'ın aracına Meclis'e girdiği sırada güller atıldı 

<haber-dikey:1021709>

ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, TBMM'de yapılacak yemin töreninin ve Anıtkabir'e geçti. Erdoğan Anıtkabir özel defterine şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, Türkiye 24 Haziran 2018 tarihinde iki önemli seçimi başarıyla tamamladı. Yeni yönetim sistemimize göre seçilen ilk cumhurbaşkanlığı görevine şahsımı layık gören milletimiz, TBMM'nin 27'inci dönem milletvekillerini de belirledi. Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin bu önemli dönüm noktasında 12'inci Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Birinci Cumhurbaşkanı olarak milletimizin birliğini ve kardeşliğini güçlendirmeye, ülkemizi büyütmeye ve devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz.

 

<video:1021775>

Zatıalinizin ve arkadaşlarınızın kurduğu gelecek nesillerin bize emaneti olan cumhuriyeti, 100'üncü kuruluş yıl dönümünde hedefleriyle buluşturmakta kararlıyız. Allah bizleri mahcup etmesin, ruhun şad olsun."

<video:1021753>

TÖRENE KATILAN TEK İYİ PARTİLİ 

Törene, Meclis'teki oturumu yöneten İYİ Partili Durmuş Yılmaz da katılacak. 

Recep Tayyip Erdoğan'ın "Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni"ne 22 devlet başkanı, 28 başbakan ve parlamento başkanı ile 6 uluslararası örgütün genel sekreteri iştirak edecek.

 Öncelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 16.30'daTürkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) yemin edecek ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başlamış olacak.

 Ardından, 17.15'te Anıtkabir'i ziyaret edecek Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçerek saat 18.00'de başlayacak "Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni"ne iştirak edecek.

Kabine açıklanacak

Tören sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 21.30'da düzenleyeceği basın açıklamasıyla, yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesini açıklayacak.

Bakanlar yarın yemin edecek

703 sayılı KHK ile yeni dönemdeki bakanlıkların belirlenmesinin ardından bakanların yarın TSİ 15.00’te yemin edecekleri açıklandı.

  Yeni bakanların bu akşam belli olması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler