‘İstifa etmem’

Gül, AKP’deki kıdemlilerin ‘dön’ çağrısını karşılıksız bırakmadı. Erdoğan ekibi ise Gül’ün önünü kesmek için kongre hamlesi yaptı. ‘Mesajım açık’ diyen Gül, ‘erken bırakacak’ iddiasına yanıt verdi.

Yayınlanma: 11.08.2014 - 21:43
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiği günün hemen ardından iktidar partisi ilk krizini Abdullah Gül konusunda yaşadı. Köşk’teki görevinin ardından siyasete dönüp dönmeyeceği merak konusu olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Cumhurbaşkanlığım bittikten sonra, şüphesiz ki partime dönmek doğal olan şeydir” açıklaması yaptı.

Gül’ün, bu açıklamasını, Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AKP MKYK’nin kongre tarihini belirlemek için gerçekleştirdiği toplantı devam ederken yapması “siyasi hamle” olarak değerlendirildi. Partinin ‘kıdemli’ ekibinin bir süredir Çankaya’ya yoğun ziyaretlerde bulunarak ‘dönün’ baskısı yaptığı öğrenildi.

Köşk sonrası planları konusunda söyleyeceği her kelime önem taşıyan Gül’ün resepsiyonunun, AKP’nin olağanüstü kongre tarihinin belirleneceği Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan son MKYK toplantısıyla aynı saatlerde gerçekleşmesi Ankara’da tüm gözleri Köşk’ten gelecek habere çevirdi. Gül, 7 yıllık görev süresi boyunca kendisini izleyen gazetecilerle Çankaya Köşkü’ndeki resepsiyonda bir araya geldi. Aslında resepsiyonun cuma günü yapılması planlanıyordu. Ancak Gül’ün diğer programları gerekçe gösterilerek resepsiyon düne çekildi. Böyle olunca resepsiyonla AKP MKYK toplantısı aynı saatlere gelmiş oldu. Resepsiyon salonunda kendisini bekleyen tüm gazetecilerle tek tek tokalaşan Gül, ardından kısa bir değerlendirme yaptı.

Cumhurbaşkanlığı görevine bağımsız bir kişi olarak gelmediğine işaret eden Gül, şunları söyledi: “Siyasi kimliğimi hepiniz biliyorsunuz.
1991 yılından beri beni tanıyan aranızda arkadaşlar var, daha sonra Ak Parti’nin kuruluşunun ilk tohumunu atanlardanım yenilikçi hareketle... Sonra, hep beraber partimizi kurduktan sonra ilk başbakanı oldum ve ilk cumhurbaşkanı oldum. Şimdi de büyük bir mutluluk duyuyorum. Partimiz ikinci cumhurbaşkanını çıkarmış oldu. Bütün bu süre içinde Türkiye çok büyük bir değişime uğradı.” Cumhurbaşkanı seçimiyle birlikte görevinin fiilen sona erdiğini anımsatan Gül, 28 Ağustos’ta yapılacak devir teslim töreni yapılana kadar cumhurbaşkanı olduğunu anımsattıktan sonra, aylardır beklenen açıklamasını yaptı.

Gül, “Cumhurbaşkanlığım bittikten sonra, şüphesiz ki partime dönmek doğal olan şeydir” dedi. Bu açıklamasının ardından Gül’e art
arda yöneltilen sorularda AKP’nin olağanüstü kongresinde genel başkanlığa aday olup olmayacağı soruldu. Gül, bu konuda net bir mesaj vermekten kaçındı. Gül’ün Köşk’te verdiği “son dakika” haberinden yaklaşık yarım saat sonra AKP MKYK toplantısı sona erdi ve parti sözcüsü Hüseyin Çelik, kameraların karşısına geçerek gündemi bir kez daha altüst eden açıklamalarda bulundu.

Çelik, partinin olağanüstü kongrenin Başbakan Erdoğan başkanlığında gideceğini, kongre tarihinin de Köşk’teki devir teslim  töreninden sadece bir gün önce, 27 Ağustos’ta gerçekleştirileceğini açıkladı. Toplantıda genel başkan adayı konusunda bir görüşme yapılmadığını anlatan Çelik, Gül’ün açıklamalarının anımsatılması üzerine belirlenen tarihin “Gül’ün partiye dönmesiyle ilgili değil, Başbakan’ın gidişiyle ilgili” olduğunu ifade etti.

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNMÜYOR

AKP Genel Merkezi’nde yapılan MKYK, toplantısınında AKP olağanüstü kongresini cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin dolmasından bir gün önce, 27 Ağustos’ta yapılması kararı sonrasında gözler Köşk’e çevrildi. Dün, cumhurbaşkanlığı muhabirleri ile vedalaşma sırasında AKP’ye geri döneceğinin işaretini veren Gül’ün bu durumda, 27 Ağustos’taki AKP Kongresi için cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etme olasılığı kulislerde gündeme geldi. Ancak Gül’e yakın kaynaklar, kendisinin istifa etme eğiliminde olmadığını belirttiler. Cumhuriyet’in istifa olasılığına ilişkin sorusuna, “Cumhurbaşkanı Gül, görev süresi boyunca cumhurbaşkanlığı makamının saygınlığını hep en üst düzeyde tutmaya özen gösterdi. Gül, bir gün dahi olsa görev süresi dolmadan önce böyle bir tartışmanın içine girmenin cumhurbaşkanlığı makamına yakışmayacağı düşüncesindedir” değerlendirmesini yaptılar. Kaynaklar, Gül’ün dün yaptığı “AKP’ye döneceğim” açıklamasıyla ilgili olarak da , “Üzerinde toplumun değişik kesimlerinden, partisinden, iş dünyasından ve yurttaşlardan olağanüstü bir baskı var. Bu baskılar neticesinde, 10 Ağustos seçimlerinin tamamlanmasının ardından son kez kendi görüşünü kamuoyu önünde kayda geçirmiş oldu. ‘Ben üzerime düşeni yaptım’ demiş oldu” dediler.

Herkese davet, muhabirlere saat

Cumhurbaşkanı Gül’ün Köşk’te resepsiyonuna gazete, televizyon, haber ajansı ve yabancı medya kuruluşlarının Cumhurbaşkanlığı muhabirleri davet edildi. Toplantıya yaklaşık 50 gazeteci katıldı. Resepsiyon için medya kuruluşları arasında ayrım yapılmazken, Köşk muhabiri görevlendiren kurumların tamamına davet gönderildi. Cumhurbaşkanı Gül, resepsiyonun ardından, gazetecilere kendi imzasını taşıyan birer kol saati armağan etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler