‘Erdoğan kongreye katılamaz’

Teziç, kesin sonuçların açıklanmasıyla birlikte Erdoğan’ın partisiyle ilişkisinin kesileceğine dikkat çekti.

Yayınlanma: 12.08.2014 - 23:30
Abone Ol google-news

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Erdoğan Teziç, cumhurbaşkanı seçimini ilk turda kazanan Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık, AKP Genel Başkanlığı ve milletvekilliği koltuklarında oturmaya ısrar etmesinin anayasa ve yasaya aykırı olduğunu kaydetti. YSK’nin kesin sonuçları açıklayıp Resmi Gazete’de yayımlamasıyla “seçilmiş cumhurbaşkanı” sıfatını kazanacağını belirten Erdoğan Teziç, böylece Erdoğan’ın partisi ile ilişiğinin kesileceğini ve başbakanlık görevinin sona ereceğini kaydetti. YSK’nin seçim tavkimine göre kesin sonuçlar 15 Ağustos’ta açıklanacak. Prof. Teziç, kesin sonuçların Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten sonra yapılacak olan AKP Olağanüstü Kongresi’ne Erdoğan’ın katılamayacağını, aksi takdirde seçilen cumhurbaşkanı olarak göreve başlarken tarafsızlığının gölgeleneceğini kaydetti.

Köşk seçimleri sonrası Erdoğan’ın görevine başlayana kadar üç koltukla yoluna devam etmesi üzerine başlatan tartışmayı Cumhuriyet’e değerlendiren Teziç, anayasa ve yasalalarla konuya ışık tuttu. Abdullah Gül’ün görev süresinin 28 Ağustos’ta dolacağını anımsatan Teziç, anayasanın 102. maddesinde yer alan “Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam eder” hükmüne değindi. Erdoğan’ın ne zaman seçilmiş cumhurbaşkanı sıfatını kazanacağı ve başbakanlık görevinin sona ereceği sorusuna yanıt veren Teziç, anayasanın 101. maddesinde “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer” hükmüne işaret etti.

‘Kesin sonuçlarla başbakanlık biter’

Erdoğan’ın “seçilmiş cumhurbaşkanı” olmasının da 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Yasası’nın 20. maddesindeki “Cumhurbaşkanı seçiminin kesin sonuçları, YSK tarafından TBMM Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Makamına bildirilir, kamuoyuna ilân edilir ve Resmî Gazete’de yayımlanır” hükmünün gerçekleşmesiyle olacağını kaydeden Teziç, “Erdoğan, kesin sonuçların Resmi Gazete’de  yayımlanmasıyla seçilmiş cumhurbaşkanı olur. Bu anda seçilen kişinin cumhurbaşkanı olması hukuken gerçekleşmiştir. Sonuç ilan edildiği zaman şimdiki başbakanın görevi sona erir. Parti ile ilişkisi kesilir. Erdoğan’ın Köşk’e çıkması and içmesiyle olur. Ama parti ve başbakanlık ile ilişiğinin kesilmesi kesin sonuçların Resmi Gazete’de yayımlanması ile olur” dedi. Teziç, YSK’nin açıkladığı seçim takvimine göre kesin sonuçların 15 Ağustos’ta açıklanacağını ve yayımlanması için Resmi Gazete’ye gönderileceğini belirterek, “Bunun yayımlanması konusunda bir gecikme olur mu, bilemem” dedi.

Teziç, “Erdoğan AKP kongresine katılırsa ne olur” sorusu üzerine “Katılırsa tarafsızlığı zedelenir. Çünkü Erdoğan, göreve başlarken tarafsızlık yemini edecek. Buna ters olur” ifadesini kullandı.

‘Gül tarafsızlığını gölgeledi’

Abdullah Gül’ün “Partime dönerim” açıklamasını da eleştiren anayasa hukukçusu Teziç, şunları kaydetti:

“Tarafsızlığını gölgelemiş bir Cumhurbaşkanı var. Zaten tarafsızlığı konusunda bi takım şüpheler vardı. Bu açıklama ile de bunu teyit etti.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon