Kılıçdaroğlu hangi belediye başkanı için 'başarısız' dedi?

CHP PM’ye sunulan MYK’nin 151 kişilik aday listesinde birçok ismin üstü çizildi. Yedinci grup adayları belirlenirken İstanbul, İzmir, Muğla ve Mersin’in ilçe adayları konusunda sert tartışmalar yaşandı. Tartışmalar hem örgütlerde hem de PM üyelerinde istifalara neden olurken, Genel Merkez’in getirdiği listede çok sayıda aday PM’den geçemedi.

Yayınlanma: 28.01.2019 - 22:12
Abone Ol google-news

CHP’de önceki gün başlayan ve dün sabah saatlerine kadar devam eden toplantıda İstanbul, İzmir, Muğla ve Mersin’in ilçe adayları konusunda sert tartışmalar yaşandı. Toplantıda yaşanan tartışmalar hem örgütlerde hem de PM üyelerinde istifalara neden olurken, Genel Merkez’in getirdiği listede çok sayıda aday PM’den geçemedi.

<haber-dikey:1221854,1220474,1220170,1220429>

‘Grup’ oylama

PM toplantısında özellikle İstanbul ve İzmir ilçelerine yönelik itirazların uzaması üzerine tek tek yapılan oylama gruplar halinde gerçekleştirildi. İstanbul’un ilçelerinin önemli bir kısmı ile İzmir ilçelerinin tamamının gruplar halinde oylama yapıldığı öğrenildi. Toplantıda ilçelerin 3’erli ve 5’erli gruplar halinde oylandığı kaydedildi.

8 aday çıkarıldı

MYK toplantısının ardından PM’ye sunulan listedeki Antalya Akseki adayı Mustafa Kavasoğlu, İstanbul Şişli adayı Fidan Aslan Eroğlu, İstanbul Silivri adayı Özcan Işıklar, İzmir Buca adayı Aydoğan Hepdemirgil, İzmir Kemalpaşa adayı Rıdvan Karakayalı, İzmir Bayraklı adayı Cevat Durak, Muğla Bodrum adayı Mehmet Kocadon, Şanlıurfa Siverek adayı Fatih Mehmet Bucak tepkiler üzerine geri çekildi.

5 aday yerine yeni isim

Listede yer alan İstanbul Avcılar adayı Hüseyin Aksu yerine PM’de Turhan Hançerli aday gösterildi. İzmir’de Çiğli adayı Ali Engin yerine Selim Utku Gümrükçü, Narlıdere adayı olan Gümrükçü yerine de Ali Engin aday oldu. PM’ye sunulan listede Muğla Marmaris adayı olarak Muhammed Ali Acar yer alırken, PM’de Mehmet Oktay aday oldu. Listede Zonguldak belediye başkan adayı olarak Ali Uzun yer alırken, PM’de Şenol Şanal aday olarak çıktı. PM’ye sunulan listede yer almamasına karşın Eskişehir Mihalgazi adayı olarak Bülent Durna, İstanbul Ataşehir adayı olarak Battal İlgezdi, İstanbul Beykoz adayı olarak Coşkun Tosun eklenerek PM’de kabul gördü.

13 isim çizildi

CHP’nin yedinci grup adayları MYK listesinin ilk kez ciddi anlamda PM tarafından kabul görmediği bir liste oldu. Dünkü toplantıda 8 isim listeden çıkarılırken, 5 aday yerine yeni isimler aday gösterildi. Bugüne kadar toplam 697 aday açıklanmış, yalnızca birkaç isim PM’de kabul görmemişti.
PM toplantısında İstanbul’da 29 ilçe belediye başkan adayı belirlenirken, 4 belediyede mevcut belediye başkanı ile devam kararı alındı, CHP’nin yönetiminde olduğu 5 ilçede farklı isimler aday gösterildi. CHP İstanbul’da Beyoğlu, Küçükçekmece, Maltepe, Şişli ve Silivri adaylarını açıklayacak. İzmir’de ise 24 ilçede aday açıklanırken, yalnızca 5 mevcut belediye başkanı ile yola devam kararı alındı. İzmir’de CHP’nin elindeki 17 belediyede değişikliğe gidildi. CHP İzmir’de Bayraklı, Buca ve Kemalpaşa adaylarını daha sonra açıklayacak.

Kadıköy 1, Beşiktaş 2 oyla

PM’de sert tartışmaların yaşandığı Kadıköy adayı Şerdil Dara Odabaşı 29 ret oya karşı 30 kabul oyuyla, Beşiktaş adayı Rıza Akpolat ise 29 ret oya karşı 31 oyla onay alabildi.

Salt çoğunluk tartışması

Odabaşı için yapılan oylama usul tartışmasına da neden oldu. Bazı üyeler PM Çalışma Yönetmeliği’nde yer alan “Kararlar aksi bir kural yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla alınır” hükmüne göre 60 kişinin katıldığı toplantıda kabul kararının salt çoğunluk olan 31 oyla alınması gerektiğine işaret ediyor. Kadıköy için yapılan oylamada Odabaşı 29 ret, 1 çekimser ve 30 oyla kabul edildi. Bazı üyelerin ilk PM toplantısında bu konuya itiraz etmeye hazırlandığı öğrenildi.


Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Twitter’dan yaptığı açıklamada oylamaya ilişkin herhangi bir sorunun olmadığını belirterek “Bazı basın yayın organlarında Kadıköy adayının açıklanmasının sonraki bir tarihe bırakıldığı gibi yanlış bilgiler yer almaktadır. Kadıköy adayımız son MYK ve PM toplantısında tespit edilmiş olup Odabaşı’nın adı açıklanmıştır” ifadelerini kullandı.

‘Sona bırakma’ gerilimi artırdı

CHP’de yedinci grup adayların belirlendiği PM toplantısına getirilen aday listesi hem örgütlerde hem de Genel Merkez içinde görüş ayrılıklarına neden oldu. CHP’nin adaylarını belirlediği dört aylık süreç içinde ilk kez bu kadar sert tartışmalar yaşanması tartışmalı yerlerin en sona bırakılması stratejisinin hatalı olduğu yorumlarına neden oldu. Tartışmalı olması beklenen İstanbul ve İzmir ilçe adaylarının sona bırakılması ve bir arada gündeme gelmesinin gerilimi daha da artırdığı değerlendirmesi yapılıyor. CHP’de il ve ilçe örgütlerinin seçime yaklaşık iki ay kala yaşanan sert tartışmaların kırgınlıklara neden olacağı görüşü öne çıkarken, istifa çıkışlarına varan tepkilerin kamuoyunda parti içinde kavga yaşandığı algısına neden olduğu belirtiliyor.

PM’de istifa

PM üyesi CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç toplantıda İzmir ilçe adaylarına tepki göstererek istifa etti. PM üyesi Fatma Güner’in de Mersin ilçe adaylarına tepki göstererek istifa etmek istediği ancak bu kararından vazgeçtiği öğrenildi.

Marmaris’te gerginlik

Marmaris’te CHP’nin ilçe yönetimi, dün mevcut Belediye Başkanı Ali Acar yeniden aday gösterilmeyince hem yönetimden hem de partilerinden istifa ederek CHP ilçe binasını kilitlediler. Partililerce çağırılan çilingirin kapıyı açması için CHP İl Başkanlığı’ndan da gerekli izin çıkmadı. Sokakta açıklama yapan partililer “Biz buradaysak CHP burada demektir. İçeride olmamıza gerek yok” dedi.

Kadıköy diyaloğu

PM toplantısında bazı üyelerin Kadıköy’de mevcut başkan Aykurt Nuhoğlu’nun yeniden aday olmasını önerdiği ancak CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun bu öneriye doğrudan karşı çıktığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun, Nuhoğlu’nun “başarısız” bir dönem geçirdiğini belirterek, “Özür dileyerek söylüyorum ama benim gözümde başarısız bir belediye başkanıdır” dediği belirtildi.

400 aday daha açıklanacak

CHP dün açıklanan 145 adayla birlikte bugüne kadar toplam 842 adayını kamuoyuna ilan etti. CHP’nin bugüne kadar açıkladığı adayların 17’si büyükşehir, 36’sı il belediyesi oldu. CHP’nin işbirliği kapsamında İYİ Parti’ye bırakılan 110 belediye dışında yaklaşık 400 aday daha açıklaması bekleniyor. Bu kapsamda bir  sonraki PM toplantısının 3 Şubat ya da 4 Şubat’ta yapılabileceği belirtiliyor.

19 SAATTE NELER YAŞANDI?

CHP’de önceki gün saat 11.00’de başlayan ve dün sabah saat 05.30’a kadar devam eden MYK ve PM toplantılarında yaşanan gelişmeler özetle şöyle:

-Saat 11.00: CHP’de yedinci grup adaylarını belirlemek üzere MYK toplantısı geç olarak başladı.

-Saat 12.00: MYK’ye sunulan listede Ataşehir adayının İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Battal İlgezdi olması kriz çıkardı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, İlgezdi’ye itiraz etti.

-Saat 12.30: CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin tartışma nedeniyle toplantı salonunu terk etmesi üzerine MYK toplantısına ara verildi.

-Saat 13.00: Aranın ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tartışmaların uzaması üzerine Ataşehir adayını doğrudan PM’ye getirme yetkisi alarak tartışmaları sonlandırdı.

-Saat 16.30: MYK toplantısı yaşanan tartışmaların ardından yaklaşık 5 buçuk saat sürdükten sonra sona erdi.

-Saat 17.15: Tartışmalı MYK toplantısının ardından 151 kişiden oluşan aday listesinin getirildiği PM toplantısı başladı.

-Saat 18.00: PM’ye sunulan listenin kamuoyuna yansıması üzerine başta İstanbul ve İzmir örgütlerinden itirazlar yükselmeye başladı.

-Saat 20.00: Kılıçdaroğlu’nun Ataşehir adayı olarak PM’ye Battal İlgezdi’yi getirmesi de tartışmalara neden oldu.
-Saat 22.15: İstanbul ilçe adaylarının PM’de tartışıldığı sırada CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu sosyal medya üzerinden istifa sinyali verdi.

-Saat 23.30: İstanbul ilçelerine ilişkin tartışmalar devam ederken PM toplantısına kısa bir ara verildi.

-Saat 00.15: Aranın ardından İstanbul üzerine görüşmelerin uzayacağının anlaşılması üzerine üyelerin dinlenmesi için de ara verildi.

-Saat 01.30: İstanbul’a yönelik itirazların uzayacağının anlaşılması üzerine oylama yönteminde değişikliğe gidildi. Her ilçe için birer birer yapılan itiraz ve oylama işleme gruplar halinde yapılmaya başlandı.

-Saat 02.00: İzmir Büyükşehir adayı Tunç Soyer PM’den onay aldı.

-Saat 02.30: PM üyesi CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç İzmir ilçe adaylarına tepki göstererek istifa etti.

-Saat 05.30: PM toplantısı verilen iki arayla yaklaşık 12 saat sürdü. PM’ye gelen 151 kişilik listeden 8 isim çıkarılırken, 5 isim yerine yeni aday gösterildi, 3 aday da listeye eklendi.

-Saat 06.00: CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun basın açıklaması yaparak PM’de onay alan adayları ilan etti.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler