AKP’den ‘çözüm’ destekli tezkere

Tezkere beklerken hükümet, İmralı öncesi sürpriz bir kararla HDP’nin beklediği kurulları resmileştirdi.

Yayınlanma: 30.09.2014 - 23:48
Abone Ol google-news

IŞİD’le mücadele izlenecek yol haritasını belirleyecek tezkerenin çıktığı Bakanlar Kurulu’nda çözüm süreciyle ilgili HDP’nin beklediği kurulları resmileştiren sürpriz bir karar daha alındı.

HDP’nin beklediği çözüm sürecine ilişkin izleme ve koordinasyon kurulları bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bakanlar Kurulu’nun ardından  açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açıklamasına göre, çözüm süreci, bundan sonra iki kurul tarafından izlenecek. “Çözüm Kurulu” ve “Koordinasyon Kurulu” olmak üzere ikili bir yapı oluşturuldu.

Yol haritasının içeriği IŞİD’in saldırılarıyla değişen dengeler gözetilerek özellikle PKK’nin silah bırakması konusunda yeni takvimlerin belirlenmesine neden olmuştu. IŞİD’in varlığının devam ettiği bir dönemde PKK’nin başta yurt dışında olmak üzere silah bırakması beklenmiyor. Çözüm Kurulu daha önce gündeme gelen Başbakanlığabağlı “Çözüm Sekretaryası” olarak tanımlanan biryapıda tamamen hükümet temsilcilerinden oluşacak.

Başbakanlık’a bağlı’ Görev ve yetkilerini de çözüme yasal statü veren çerçeve yasadan alacak. Koordinasyon kurulunun yapısının ise sivil toplum formülüyle oluşturulacağı ifade ediliyor. Arınç, komisyonları özetle şöyle anlattı: “Çözüm Süreci Kurulu’nun görevi, sürecin genel koordinasyonu yürütmek, komisyonların hazırlandığı eylem planlarını değerlendirip onaylamak sürecin işleyişine ilişkin gerekli kararları almaktır, kurulun üyeleri bizzat başbakan veya görevlendireceği başbakanyardımcısının başkanlığında, başbakan yardımcıları Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma Bakanları, Başbakanlık Müsteşarı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı ve MİT Müsteşarından müteşekkildir. Sorumlu kurumları belirliyoruz. İkinci kurul İzleme ve Koordinasyon Kurulu.”

“Bugünlerde tartışması yapılan, ‘çözüm süreci bitti bitmedi’ buna yönelik tehditler, bizim açımızdan geçersizdir” ifadesini kullanan Arınç, “Hükümetimiz bu konuda ciddidir. Sürecin başarıya ulaşması konusunda, bütün varlığını ortaya koymuştur. Onu başarıya ulaştırmak için gayret sarf ederken asayişi bozan, kısmen terör, kısmen de asayişsizlik konularında elbette bir acımasız davranışımız söz konusu olacaktır.” Öcalan, geçtiğimiz yıl sürecin başında ortaya koyduğu 3 aşamalı bir yol haritası çerçevesinde Hukuk Komisyonu, Sosyo-Ekonomik Komisyon, Misak-ı Milli Komisyonu, Kadın Özgürlüğü
Komisyonu, Ekoloji Komisyonu, Sivil Toplum Komisyonu, Güvenlik Komisyonu, Hakikatleri Araştırma ve İzleme Komisyonu başlıklarında komisyonların kurulmasını istemişti.

 Şimdi gözler İmralı’da

Çözüm sürecinde yaşanan gerginlik devam ederken, HDP heyetinin İmralı’ya yapacağı ziyaretin hiçbir gerekçe gösterilmeden bugüne ertelenmesinin nedeni dün akşam Bakanlar Kurulu’ndan çıktı. “Çözüm süreci anlamsızlaşıyor” açıklamalarının zirveye çıktığı anda Bakanlar Kurulu HDP’nin uzun süredir istediği süreci yürütecek iki kurulun yasllığa kavuşmasını sağlayan adımlar attı. PKK ve İmralı’nın eylül bitmeden somut adım atılması yönündeki beklentisi kısmen karşılanarak Öcalan’ın bugün vereceği kritik mesaj öncesi hükümet stratejik bir adım atmış oldu. HDP’nin bugün yapacağı görüşmede Öcalan’ın vereceği mesaj merak konusu oldu. HDP, sürpriz kurullara resmiyet kazandırılması kararını değerlendiriyor. Arınç’ın açıklaması öncesinde HDP kulislerinde, “Blöf mü yapılıyor” şüpheleri dile getirilmişti.

İlk değerlendirmeler, kararın Kandil’le doğrudan görüşmelerin başlaması, İmralı heyetinin genişletilmesi gibi adımların atılması anlamına geleceğini gösteriyor. HDP’den ‘çözüme evet, tezkereye ret’ HDP, kurul kararını olumlu karşıladı. HDP kulislerinde Öcalan’ın “kalıcı eylemsizlik” çağrısı yapabileceği bilgisi konuşulmaya başlandı. HDP’de yine Şubat ayına kadar sürecinin yeni aşamasına ilişkin takvimin hükümetle müzakere edileceği, takvim içinde eve dönüş, Türkiye içinde dağdakilerin indirilmesi ve yine Türkiye içindeki PKK’lilerin silahsızlandırılması başlıklarının
yer aldığı konuşuluyor. HDP’nin daha önce açıkladığı gibi “tezkereye ret oyu verme” kararının sürdürülmesi eğiliminde birleştiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler