Kılıçdaroğlu'na saldırıya karşı 81 ilde eş zamanlı protesto

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Ankara Çubuk'ta Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik gerçekleşen linç girişimine karşı 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştiriyor.

Yayınlanma: 22.04.2019 - 12:24
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara Çubuk’ta asker cenazesinde linç girişimine uğramasına karşı tepkiler sürüyor.

Yüzlerce CHP’li, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı ve linç girişimini protesto etmek için Taksim’deki Şişhane Meydanı’nda bir araya geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifasını talep eden dövizler taşıyan yurttaşlar, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.

CHP İl Örgütü’nün çağrısıyla düzenlenen eyleme TTB, İHV, TMMOB, KESK, DİSK, Şehir Dul ve Yetimler Derneği ve Mazlum-DER’in de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü ve yurttaşlar da destek verdi.

Protestonun gerçekleştiği alandaki otobüsten yapılan anonslarda Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı kınanandı.



KAFTANCIOĞLU: PROVOKASYON DEĞİL ORGANİZE EYLEM

‘Seçim zaferinin isimsiz mimarı’ olarak anons edilen CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun konuşma yapmaya diğer partilerin il başkanlarıyla birlikte çıktı. Dünkü saldırının sadece Kılıçdaroğlu’na yönelik olmadığını belirten Kaftancıoğlu, şehit ailesine de saygısızlık yapıldığını söyledi.

Kaftancıoğlu, açıklamasında şunları söyledi:

CHP genel başkanına hain bir saldırıda bulunulmuştur. Aynı zamanda şehidimize ve ailesine karşı da yapılmış bir saygısızlıktır. Yapılan sıradan protesto değildir, sıradan bir provokasyon değildir, son derece organize bir eylemdir.

Siyasi rant bekleyen zehirli dil ve zehirli dilin sahipleri bu hain saldırıda pay sahibidir.

Meydanlarda bu ülkenin kurucu partisine kimler hakaret ve tehditlerde bulundularsa bu saldırının altyapısını hazırlayanlar, onlardır.

Sevgili İstanbullular, topluma kin ve nefret tohumu eken dilin sahipleri, yapılan bu hain saldırıda pay sahibidir.

Ülkeyi korku ve terör ortamına sürükleyenlere karşı son derece uyanığız, buna fırsat vermeyeceğiz.

EKREM İMAMOĞLU: BİRİLERİNİN ÇEKMEK İSTEDİĞİ ALANA BİZ GİRMEYECEĞİZ

Kaftancıoğlu'ndan sonra söz alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Ben şahsen onur duydum. O güzel devlet adamlığı duruşuyla, insanlığıyla Türkiye Cumhuriyeti tarihine geçmiş olan Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na tüm İstanbul'un saygılarını buradan iletiyoruz. Bu sürecin içerisinde kim varsa hukuk gereğini yapmalıdır. Herkes cezasını çekmelidir, istifa etmesi gerekenler de istifa etmelidir. Bu yapılan Türkiye demokrasisine yapılan bir saldırıdır, Türk milletine yapılmış bir sadırıdır. Genel Başkanımızın yanındayız. Bu saldırılar kime yapılırsa yapılsın biz onun da yanında oluruz. Birilerinin yaptığı tavırların peşinden giden değil, tam da Genel Başkanımızın yaptığı sakinliğe uymalıyız. Bizler bu sürecin aklı olmalıyız. Biz vicdanlı insanlarız. Biz her şeye rağmen vatanı için her fedakarlığı yapan bir topluluğuz. Bu hareket tasarımlı ve planlanmış bir eylemdir. Sakın etrafınızdaki başka fikirli insanlara kin duymayın. 16 milyon insanımız vatanseverdir. Birilerinin çekmek istediği alana biz girmeyeceğiz. Kavga etmek isteseler de onları öyle bir yalnızlaştıracağız ki kendileriyle kavga edecekler. Biz öyle bir barış tesis etmek istiyoruz ki akıları ona bile ermeyecek " dedi.

Yurt çapında Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırıya karşı CHP örgütlerinin yaptığı protesto eylemlerinin bazıları şöyle:

ANKARA - CHP Ankara İl Teşkilatı, partinin il binası önünde basın toplantısı düzenleyerek Kemal Kılıçdaroğlu'nun şehit cenazesinde saldırıya uğramasına tepki gösterdi.

CHP milletvekilleri, İYİ Parti ve Saadet Partisi yöneticileri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı eylemde grup adına açıklama yapan CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener, "Aldıkları yenilginin hezeyanı içerisinde olan vandalların gerçekleştirdikleri bu saldırının amacı ülkemizde oluşan demokratikleşme umudunu kırmaktır" dedi.

'HAİN BİR SALDIRI'

Bu tarz provokatif saldırılara boyun eğmeyeceklerini ve demokrasi mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini belirten Güvener, şöyle konuştu:

"Buradan iktidara sesleniyoruz. Bu saldırının kimler tarafından tertiplendiğinin bir an önce saptanmasını istiyoruz. Bir an önce ülkemizdeki iç huzuru kimin bozmak için tertiplediğini açığa çıkartın. Dün ülkemizin başkentinde hepimizin şehidi Mehmetçiğimizin cenaze töreninde şehidimizin cenazesine katılan tek siyasi parti lideri olan CHP genel başkanına hain bir saldırıda bulunulmuştur.’’

'YAPILAN SIRADAN BİR SALDIRI DEĞİLDİR'

Bu hain saldırının aynı zamanda şehit Yener Kırıkçı’ya ve onun ailesine karşı da yapılmış büyük bir saygısızlık olduğunu ifade eden Güvener, şunları söyledi:
"Yapılan sıradan bir saldırı değildir. Yapılan sıradan bir provokasyon da değildir. Bu son derece organize bir eylemdir. Bu hain saldırı ülkemizin birlik ve beraberliğine ve iç huzuruna karşı yapılmıştır. Bu saldırının azmettiricileri bellidir. Adına gazete denen bir takım paçavralarda kimler CHP’yi ve CHP’lileri hedef gösterdiyse, bir takım operasyon kanallarında kimler sayın genel başkanımıza 'idam' tehditlerinde bulunduysa, CHP’lilerin şehir cenazelerine alınmamaları için kimler talimat verdiyse, meydanlarda bu ülkenin kurucu partisine, Gazi Mustafa Kemal’in '2 büyük eserimden biridir' dediği Cumhuriyet Halk Partisi’ne kimler ağza alınmayacak hakaret ve tehditlerde bulunduysa bu saldırının alt yapısını hazırlayanlar onlardır. Aynı emperyalist güçlerin hizmetkarları toplumumuza kin ve nefret tohumu eken bundan da siyasi rant bekleyen zehirli dilin sahipleri yapılan bu hain saldırıda pay sahipleridir."

DENİZLİ - Kılıçdaroğlu'na dün Ankara'da şehit cenazesinde yapılan saldırı, Denizli'de protesto edildi.

CHP Denizli İl Başkanlığı başta olmak üzere, partinin ilçe teşkilatlarının da katılımıyla, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na dün Ankara Çubuk'ta, şehit cenazesi sırasında yapılan saldırı, Bayramyeri Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. CHP Denizli Milletvekili Kasım Aslan, Merkezefendi Belediye Başkanı CHP'li Şeniz Doğan, CHP Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba, ilçe başkanları ve çok sayıda partilinin katıldığı eylemde, 'Soylu istifa', 'Kılıçdaroğlu'nun yanındayız' sloganları atıldı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde, CHP'liler Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafı ile Türk bayrakları taşıdı.

Basın açıklamasını yapan CHP Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırının bilinçli ve organize bir saldırı olduğunu söyledi. Saldırıyla şehide ve ailesine saygısızlık yapıldığını ifade eden Akbaba, "Başkent Ankara'da Sözleşmeli Er Şehit Yener Kırıkcı'nın cenazesine katılan tek siyasi parti lideri olan Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na saldırı nedeniyle son derece üzgünüz. Asla kabul edemeyeceğimiz bu saldırı nedeniyle Genel Başkanımız ve milletimize 'geçmiş olsun' diyoruz. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu'na bu saldırıyı yapanları, yönlendirenleri ve seyirci kalanları esefle kınıyor, azmettiricilere iade ediyoruz. Yapılan saldırı sıradan bir protesto değil, sıradan bir provokasyon değil, son derece organize bir eylemdir. Bu saldırı şehidimiz ve yakınlarına yapılmış büyük bir saygısızlıktır. Şehit hepimizin şehididir. Şehidimize ve yakınlarına da saygı gösterilmemiştir. Kalbimizle ve benliğimizle Genel Başkanımızın yanındayız. Azmettiricilere karşı onların anladığı dilden sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.
Açıklamanın ardından kalabalık sloganlar atarak dağıldı.

MERSİN - CHP İl Başkanlığı'nın çağırısı üzerine kent merkezindeki Cumhuriyet Alanı'nda bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi, Kılıçdaroğlu'nu hedef alan saldırıyı kınadı. Çeşitli siyasi parti ve STK temsilcilerinin de destek verdiği eylemde, basın açıklamasını yapan İl Başkanı Adil Aktay, "Bu hain saldırıyı gerçekleştiren zavallıların arkasındaki güçlere karşı dimdik ayaktayız ve ayakta durmaya da aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Ankara Valisi ve daha önce sarfetmiş olduğu sözler ile bu provokasyona zemin hazırlayan İçişleri Bakanı derhal istifa etmelidir. Milli Savunma Bakanına da bir sorumuz vardır; Genel Başkanımızı linç etmek isteyen, 'O evi yakın' diye bağıran hainlere dönüp de, 'Mesajlarınızı verdiniz' demek ne anlama gelmektedir" diye konuştu.

Soylu ve Akar'ın istifa etmesi yönünde slogan atan partililer, açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı.

GAZİANTEP - Ordu Caddesi'nde bulunan CHP İl Başkanlığı önünde toplanarak Kırkayak Parkı'na yürüyen CHP'liler, dün Ankara'nın Çubuk ilçesindeki şehit cenazesinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik yapılan saldırıya tepki gösterdi. Saldırıyı lanetlediklerini belirten CHP İl Başkanı Lütfü Demir, "Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan linç girişimini şiddetle kınıyoruz ve lanetliyoruz. Hangi güç üzerimize gelirse gelsin, bizi asla tahrik edemeyecekler. Bu vatan, bayrak, ezan bizim. Bu ülkede yaşadığımız sürece terörün her türlüsünü lanetliyoruz, lanetleyeceğiz" dedi.

TEKİRDAĞ VE EDİRNE - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Ankara'da şehit cenazesinde yapılan saldırı, partililer tarafından Edirne ve Tekirdağ'da protesto edildi
.
Edirne'de trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi üzerinde düzenlenen protesto eylemine Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP'li ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütleri, partililer ve kent sakinleri katıldı. Tekirdağ'daki protesto ise Hasan Ali Yücel Meydanı'nda Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP İl Başkanı Mehmet Ali Işıkgör, belediye başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Edirne'de CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Tekirdağ'da da CHP İl Başkanı Mehmet Ali Işıkgör'ün okuduğu ortak metinde, saldırı kınandı. Açıklamalarda, saldırının Kemal Kılıçdaroğlu'na değil, ülkenin demokrasine, birlik ve beraberliğine karşı yapıldığı belirterek, "Bugün ülkemizin başkentinde, hepimizin şehidi Mehmetçiğimizin cenaze töreninde, şehidimizin cenazesine katılan tek siyasi parti lideri olan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı'na hain bir saldırıda bulunulmuştur. Bu hain saldırı aynı zamanda şehidimiz Yener Kırıkcı'ya ve onun ailesine karşı da yapılmış büyük bir saygısızlıktır. Yapılan sıradan bir protesto değildir. Yapılan sıradan bir provokasyon da değildir. Bu, son derece organize bir eylemdir. Bu hain saldırı, ülkemizin demokrasisine, birlik ve beraberliğine ve iç huzuruna karşı yapılmıştır" denildi.

Türkiye'yi korku ve terör ortamına sürükleyerek, bulanık suda balık avlamaya çalışanlara karşı son derece uyanık olunduğu belirtilen açıklamada, "Buna fırsat vermeyeceğiz. Gün kızgın demiri soğutma günüyse herkes de buna göre davranmalıdır. Ancak demiri, bugün bile kızdırmak için çaba gösteren siyasiler olduğunu üzülerek görüyoruz. Bunları sağduyuya davet ediyoruz. Basit siyasi menfaatler için ülkemizin tüm demokratik birikimi, birlik ve bütünlüğü feda edilemez" ifadeleri kullanıldı.

İÇİŞLERİ BAKANI'NA VE ANKARA VALİSİ'NE İSTİFA ÇAĞRISI

Kılıçdaroğlu'nu yapılan saldırının ardındaki güç ve azmettiricilerin derhal yargı önüne çıkarılması istenilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Cevaplandırılması gereken çok sayıda soru vardır. Bu sorular mutlaka cevaplandırılmalıdır, kamuoyu rahatlatılmalıdır. Bu girişimin failleri bellidir. Bu güvenlik zafiyetine sebebiyet verenler, saldırının büyümesine seyirci kalanlar hakkında derhal gereken işlemler yapılmalıdır. Ankara Valisi ve İçişleri Bakanı, daha önce sarf etmiş olduğu sözler de dikkate alınarak derhal istifa etmelidir. Bu arada Milli Savunma Bakanı'na da bir sorumuz vardır. Genel Başkanımız linç etmek isteyen, 'O evi yakın' diye bağıran hainlere dönüp de 'Mesajlarınızı verdiniz' demek ne anlama gelmektedir? Bu organize güruh ne mesajını vermiştir, bu nasıl bir cümledir? Bu kendini bilmezlerin vermek istediği mesaj bellidir. Kimlerin değirmenine su taşıdıkları da bellidir. Bugün ve bu saatten sonra artık sorumluluk makamındakiler kullandıkları dile özen göstermelidirler. Herkes müsterih olsun. Bizler ve aziz milletimiz soğukkanlılıkla, oynanmak istenen bu oyunu bozacak güçteyiz. Bizler Kuvayı Milliye'nin devamı olan Cumhuriyet Halk Partisiyiz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler