Başkanlığa bir adım daha

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı teşkilatını değiştirdi. Başbakanlık’a ait olan yatırımlara ‘nihai onay’ yetkisi artık ‘Saray’da

Yayınlanma: 12.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Başkanlık sistemine ilişkin anayasa değişikliğini başbakanlığı döneminde gerçekleştiremeyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı teşkilatını değiştirerek “fiili başkanlık” sisteminin altyapısını hazırladı. Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısını “kararnameyle” değiştiren Erdoğan, başına eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı getirdiği “Yatırımları İzleme Dairesi” kurarak Başbakanlık’a ait bazı yatırımlara “nihai onay” yetkisini üzerine aldı. Erdoğan’ın başdanışmanlığı görevini de üstlenen eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Erdoğan’ın 2015 başında kabineye de başkanlık edeceğini bildirdi.

Erdoğan’ın başdanışmanlığa getirdiği Binali Yıldırım, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısındaki değişiklikle ilgili, “6 tane veya 7 tane başkanlık vardı, 13’e çıktı. Genel sekreterlik yardımcılığı 3’ten 4’e çıktı. Yatırım İzleme Dairesi’nde Türkiye’nin 2023 hedeflerindeki mega projeleri, yeni ele alınacak projeler burada incelenecek, bu projelerde aksaklık yaşanıyorsa, bununla ilgili hükümet nezdinde gerekli girişimler yaptı.

“Gizli kararname” diye bir şey olmadığını, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin
yalnızca cumhurbaşkanının onayı ile yürürlüğe girdiğini dile getiren Yıldırım, kararların anayasaya uygun olması gerektiğinin altını çizdi.

 

Kabineye başkanlık

Yıldırım kararnamenin, Cumhurbaşkanlığı altındaki ofislerin nasıl çalışacağını, hangi görev ve yetkilere sahip olacağını anlattığını kaydetti. Yıldırım, “İhtiyaç olursa zaten Sayın Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu’nu topluyor. Nitekim yeni senede bu uygulamaya da başlayacak” diyerek Erdoğan’ın 2015’te Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğinin sinyallerini verdi.

Yıldırım, Ak Saray’ın maliyetine ilişkin “Bu saray denen yer Karadeniz Otoyolu’nun Sinop ile Samsun arasındaki 50 kilometrelik bölümünün maliyetinin 3’te biridir. Şahsi bir iş de değil. Burada ilerde başkası görev yapacak” dedi.

 

Kalın’a sözcülük

Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, Genel Sekreter İbrahim Kalın’ın Cumhurbaşkanlığı sözcülüğüne getirildiğini bildirdi. Yeni uygulamanın, Cumhurbaşkanlığı makamının, gündeme ilişkin açıklama ve değerlendirmeler için gelecek süreçte Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü mekanizmasını kullanabileceği anlamına geldiği ifade edildi.

 

Vural: Sinek ikili gibi

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Binali Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmesine ilişkin açıklamalarına TBMM’de düzenlediği basın toplantısında tepki gösterdi. Vural, “Davul birisinde, tokmak birisinde, böyle devlet yönetimi olmaz. Bakanlar Kurulu’nu toplaması, başkanlık etme isteğinin bir darbe niteliği taşıyacağı açık ve nettir. Böyle bir toplantı ihtiyacı belirmemişse, Davutoğlu’nu ve Bakanlar Kurulu’nu sinek ikili yerine koymak amacı taşır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler