Kim hangi partiden aday adayı oldu?

2015 genel seçimleri için aday adaylık başvuruları dün sona erdi. Peki kim hangi partiden milletvekili aday adayı olmak için istifa etti. İşte 2015 seçimleri aday adayları tam liste...

Yayınlanma: 11.02.2015 - 12:34
Abone Ol google-news

7 Haziran'da yapılacak olan 2015 genel seçimlerinde milletvekili aday adayı olmak için istifalar art arda geldi. Bürokratların milletvekili aday adaylığı için öncelikli tercihi ise AKP oldu. Yaklaşık 200 brokrat istifa etti.

Milletvekili genel seçimlerinde aday adayı olacak kamu görevlilerinin istifaları için Yüksek Seçim Kurulu-YSK tarafından verilen süre dün 17.00’de dolarken Ankara bürokrasisinde adeta istifa rüzgarı yaşandı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile başlayan istifa furyası, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün Bakanlar Kurulu toplantısını ertelemesine yol açan kamudan milletvekili adayı olmak için istifa eden isimlerle ilgili çalışmasının ardından dün de Ankara’da dün devam etti.

Bürokratların istifaları nedeniyle bürokraside “vekaleten yönetim” dönemi başlayacak.  Listelerin kesinleşeceği 7 Nisan’a kadar bu koltuklarda vekaleten yönetim sürecek. Listeye giremeyen bazı bürokratların yeniden görevine dönmesi beklenirken listeye giren bürokratlar da seçimi bekleyecek. 7 Haziran seçiminde milletvekili olmaları halinde yeni belirlenecek kabinenin ardından gelecek bakanlar vekaleten yönetilen birimlere atama yapacak. Seçilemeyen bürokratların ise eski görevlerine ya da farklı bir etkili koltuğa dönüp dönmeyeceklerine yine yeni bakanlar karara verecek. Ancak etkili noktalara gelemeseler de istifa eden yargı mensupları ve askerler dışındaki kamu görevlilerinin yeniden kamuya dönme hakları bulunuyor. 

KARTVİZİT İSTİFALARI

İstifa kararı alan bazı bürokratların AKP yönetimi ve Davutoğlu’nun bilgisi dahilinde görevlerinden ayrıldıkları ifade edilirken, bazı istifaların ise listeye alınmayacakları kesin olmasına rağmen geldiği ifade ediliyor. Ankara kulislerinde AKP’den listeye giremeyeceğini bilmesine karşın bürokratların aday adayı başvurularının, terfi ve atamalarda dikkate alınacağını düşünerek istifa ettikleri yorumları yapılıyor.

ÖZHASEKİ İÇİN İSTİSNA UYGULANDI

AKP MYK’nın belediye başkanları ve il başkanlarının aday yapılmayacağına dair aldığı karara karşın parti kulislerinde, “tek istisna” olarak değerlendirilen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de dün istifa etti. Kayseri’de 20 yıldır başkanlık görevini yürüten Özhaseki’nin AKP’nin 7 Haziran’da iktidar olması durumunda bakanlık koltuğuna da getirilebileceği ifade ediliyor. Özhaseki’nin yerine Kocasinan Belediye Başkanı AKPli Mustafa Çelik’in adı geçiyor. 

İLK BAŞÖRTÜSÜ DAVASINA AÇAN LEYLA ŞAHİN ADAY ADAYI

Tıp Fakültesi öğrencisi iken başörtüsü nedeniyle 1998 yılında okuldan atılan ve Leyla Şahin de Davutoğlu’nun siyasete girmesini istediği isimlerden. Şahin, AİHM başörtüsü konusunda dava açan ilk isim olmuştu. Şahin’in başvurusu AİHM tarafından reddedilmiş ve “Leyla Şahin kararı” olarak literatüre geçmişti.

O MÜFTÜ DE ADAY ADAYI

8 yaşındakinin zinasına karşı çıkamıyorsanız, 17 aylık bebeğe tecavüze karşı çıkmak timsahın gözyaşlarıdır” sözleriyle tartışılan Samsun Müftüsü Yardımcısı Doç. Dr. Hayrettin Öztürk de AKP’den aday adayı olmak için istifa etti.

DAVUTOĞLU'NUN A TAKIMI DA İSTİFA ETTİ

Başbakan Davutoğlu’nun A Takımı’ndaki isimlerden başdanışmanları Ali Sarıkaya, Ertan Aydın, Taha Özhan, Vedat Bilgin, Emine Nur Günay ile Başbakanlık Sağlık Koordinatörü ve Davutoğlu’nun doktoru Prof. Dr. Celil Göçer milletvekilliği için istifa etti.

REKTÖR VE AKADEMİSYENLER

AKP’den siyasete hazırlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin bir dönem doktorluğunu yapan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Rüştü Karaman, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Nihat İnanç, Harran Üniversitesi Rektörü Halil İbrahim Mutlu, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tancal Uysal, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Bingöl, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Günşen ile öğretim üyeleri Prof. Dr. Erol Göka, Prof. Dr. Hüseyin Yayman, Prof. Dr. Metin Toprak, Yard. Doç. İsmail Gündoğdu ile Doç.Dr. Suat Kolukırık görevlerinden ayrıldı. YÖK Üyeleri Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Dr. Emin Zararsız da görevlerinden istifa etti.

FURKAN DOĞAN'IN BABASI DA VEKİL ADAYI

Mavi Marmara gemisinde İsrailli askerler tarafından öldürülen Furkan Doğan’ın Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi olan babası Yard. Doç. Dr. Ahmet Doğan da AKP Kayseri Milletvekili adaylığı için istifa etti. Başbakan Davutoğlu’nun bizzat görüşerek siyasete girmesini istediği isimler olduğu öğrenildi. Galatasaray Üniversitesi Rektörü Tolga, Tunceli Üniversitesi Rektörü Boztuğ ile Furkan Doğan’ın babası Ahmet Doğan, Merhum BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun yeğeni Mustafa Afşin Yazıcıoğlu, bir dönemMHP MYK üyeliği ve Bahçeli’nin başdanışmanlığını da Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, Başbakan’ın Ekonomi Başdanışmanı Boğaziçi Üniversitesi’nden Emine Nur Günay bu isimler arasında.

SARAY'DAN MECLİS'E

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri görevini üstlenen Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Cumhurbaşkanı Danışmanı Aydın Ünal vekil adaylığı için istifa etti.

EN BÜYÜK GENEL MÜDÜRLÜKLER BOŞALDI

İcraatları itibariyle devletin en güçlü genel müdürlük koltuklarından olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD), Devlet Su İşleri (DSİ) ile Kredi ve Yurtlar Kurumu da seçim fırtınasında boşaldı. Yaklaşık 12 yıldır TCDD Genel Müdürü olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde İETT Genel Müdür Yardımcılığı yapan Süleyman Karaman da istifa etti. TCDD Genel Müdürü Karaman, AKP döneminin en uzun süre bürokratlık yapan isimleri arasında yer alıyordu. Karaman, 2004’teki Sakarya Pamukova’daki hızlandırılmış tren kazasının ardından çok tartışılmıştı. Karaman, Eylül 2004’te görevinden alınmış ancak mahkeme kararıyla Nisan 2005’te görevine dönmüştü.

İşte istifa eden genel müdürler:

Adalet Bakanlığı Müşaviri Adnan Boynukara, Maliye Bakanlığı Müsteşarı ve YÖK Üyesi Naci Ağbal, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Sümerbank Genel Müdürü Sezai Ensari, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Recep Kaymakcan, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşcı, MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Personel Genel Müdürü Nizamettin Ekinci, Elektrik Üretim AŞ Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Kulalı, Gıda Bakanlığı Personel Genel Müdürü Nizamettin Ekici, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Ali Akay da AKP’den aday olmak için görevlerinden istifa etti.

Ankara bürokrasisinde AKP’den milletvekilliği aday adaylığı için şu isimler istifa etti:

BAKAN YARDIMCILARI

İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Milli eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, AB Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya.

EN ESKİ MÜSTEŞAR EMEKLİ OLDU

AKP hükümetinin iktidarı dönemindeki en eski Müsteşar olan Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da siyasete girmek için emekliliğini istedi. Mirmahmutoğulları, 9 yıldır bu koltukta oturuyordu.Ekonomi yönetiminin en güçlü bürokratlarından olan Maliye Müsteşarı Naci Ağbal da tercihini siyasetten yana kullandı.

İşte istifa eden müsteşarlar:

Maliye Bakanlığı Müsteşarı ve YÖK Üyesi Naci Ağbal, Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, MEB Müsteşar Yardımcıları Salih Çelik ve Yusuf Büyük, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Gazi Alataş ve Ömer Bozoğlu, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakan İlyas Aydoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kamuran Özden, Çevre Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Recep Tayyip Erdoğan’ın eski Danışmanı Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Türker Yörükçüoğlu,

EN BÜYÜK KURUMUN MÜDÜRÜ DE GİTTİ

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Sayıştay Başsavcısı Ömer Duman, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan, EPDK üyeleri Fazıl Şenel ve Abdullah Tancan, TKİ Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tombul, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkan Yardımcısı Beyhan Sayın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Başmüfettişi Süfyan Emiroğlu, Başbakanlık Başmüşaviri Kani Torun, Başbakanlık Müşaviri Mahmut Turunç, Başbakanlık Müşaviri Kenan Bozgeyik, Başbakanlık Müşaviri Mustafa Öz, Sayıştay Başsavcısı Ömer Duma, RTÜK Başkanlık Müşavirleri İrfan Barut ve Rasim Bölücek, Adalet Bakanlığı Müşaviri Burhan Güvenç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan, Sağlık Bakanlığı Müşavirleri Enginer Birdal ve Osman Güzelgöz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Danışmanı Ayşe Keşir, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Atay Uslu, Sosyal Güvenlik Kurumu Daire Başkanı Yavuz Selim Ayaz, Adli Tıp Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammet Emin Akbaşoğlu, Eski Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı ve Polis Akademisi Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Vahit Bıçak, Zonguldak Başsavcısı Hüseyin Özbakır, TSE Başkanı Hulusi Şentürk, TÜBİTAK Kurumsal İletişim Müdürü Yahya Coşkun, Başbakanlık Ekonomik Sosyal ve Kültürel İşler Başkanı Kasım Bostan, Sayıştay Başkan Yardımcısı Fehmi Başaran, Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz, Başbakanlık Müşaviri Bilal Çetin, Başbakanlık Müşaviri eski Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in Özel Kalemi Mücahit Durmuşoğlu, Meclis Başkanlık Müşaviri Cengiz Sağlam, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammed Balta, Basın İlan Kurumu’nda memur olan Mustafa Canbey, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Danışmanı Mehmet Aycı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ümit Güner, Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Ali Aygün, TMSF Varlık Yönetimi Dairesi Başkanı Hasan Köroğlu, Dışişleri Bakanlığı diplomatlarından Vahit Özdemir, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Cihan Pektaş, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Karabük TSO Başkanı Sedat Namal, Alaşehir Devlet Hastanesi Başhekimi Aydın Er, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Enerji Bakanlığı Müşaviri Ayhan İsen, Van Afet ve Acil Durum Müdürü Cafer Giyik, RTÜK Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Çakırtaş, Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Özgür Enginyurt, Tütün Alkol Piyasaları Düzenleme Kurulu Üyesi Şanal Tosun, RTÜK İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkan Yardımcısı Yaşar Uğurlu, SGK İnşaat ve emlak Daire Başkanı Abdullah Kavaklı, Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Üyesi Avukat Hüseyin Aydın, Kayseri Eğitim ve Araştırma hastanesinden Dr. Ünal Polat, Kayseri İller Bankası Bölge Müdürü Sönmez Ata, Adıyaman Gölbaşı İlçe Kaymakamı Ali Edip Budan.

SPORDAN SİYASETE GEÇENLER

Hokey Federasyonu Başkanı Sadık Karakan, Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Asbaşkanı Ali Osman Tobay, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ergün Tekin, Avrupa Şampiyonu Milli Güreşçi Selçuk Çebi, Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, Eskrim Federasyonu Başkanı Müminhan Bilgin.

MUHALEFET ADAYLARI    

Aydın Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Vural Şahbenderoğlu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Çankırı Hâkimi Ömer Faruk Eminağaoğlu, Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selin Sayek Böke, MEB Müfettişi Rasim Akkaya, Manisa Devlet Hastanesi doktorlarından Tur Yıldız Biçer, Antalya Eğitim ve Araştırma     Hastanesi’nden Doktor Niyazi Nefi Kara  CHP'den aday adayı olmak için istifa etti.

MHP'DE DURMUŞ YILMAZ SÜRPRİZİ

Merkez Valisi Muammer Muşmal, Bolu Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Denizli Vali Yardımcısı Tuncay Engin, Rekabet Kurumu Başuzmanı Hilmi Bolatoğlu, Tarım Bakanlığı Ziraat Yüksek Mühendisi Fehmi Kiraz, Maliye Bakanlığı Aksaray Defterdarlığı’nda gelir uzmanı olan Tuğrul Karacaer, Filistin ve Türkmenistan Büyükelçilik görevlerinde bulunan Hüseyin Avni Bıçaklı da MHP’den aday olmak için istifa etti. Merkez Bankası eski başkanı ve bir dönem esi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün danışmanlığını yapan Durmuş Yılmaz da MHP’den aday olacağı söyleniyor. MHP'nin Yılmaz'a vekillik tekilfi götürdüğü dile getiriliyor. Yılmaz'ın ise daha kararını bildirmediği belirtiliyor.

SANCAR VE YILDIRIMHDP İÇİN İSTİFA ETTİ

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar ile Mardin Artuklu Üniversitesi Prof. dr. Kadri Yıldırım da HDP’den aday olmak için istifa etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler