‘AKP bölünecek yeni parti çıkacak’

AKP’nin kurucularından, HDP’den milletvekili seçilen Fırat, ‘ Saray Erdoğan’ı halktan kopardı’ dedi.

Yayınlanma: 10.06.2015 - 10:58
Abone Ol google-news



AKP’nin kurucularından ve HDP’den Mersin milletvekili seçilen Dengir Mir Mehmet Fırat,
bu kez AKP’ye karşı Meclis’te. “Cumhurbaşkanı kendisini güven oylamasına sundu ve
güvenoyu alamadı.

Tartışmalı hale geldi” diyen Fırat, “Cumhurbaşkanının seçim alanlarına inmesi halkta bir tepki oluşturdu. Saraya yerleşmesi, sarayda gösterişli pozlar vermesi halkla olan ilişkilerini kesti” dedi. AKP’nin kurucuları arasında yer alan, genel başkan yardımcılığı da yapan Fırat, anadilde eğitimle ilgili dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’la aralarında geçen tartışmadan sonra AKP’den ayrılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın saraya çıkmasının AKP için olumsuz etki yaptığını ifade eden Fırat, “Cumhurbaşkanı’nın seçim alanlarına inmesi halkta bir tepki oluşturdu. Daha önceki mütevazı hayatı terk etmesi, Subayevleri’ndeki konutundan çıkıp saraya yerleşmesi, sarayda gösterişli pozlar vermesi halkla olan ilişkilerini kesti; ama özellikle Kürt seçmende tepki oluştu. Roboski ile başlayan, Kobani’yle devam eden tepkiler vardı. Son olarak Diyarbakır’daki saldırının ardından ‘Birbirlerini öldürüyorlar’ şeklindeki yorumları, Diyarbakırlılara bir geçmiş olsun demek yerine Ağrı’da seçim çalışması yapması, Kürt seçmende etkili oldu. Ağrılılar 4-0’la Erdoğan’a yanıt verdi” dedi. Kutuplaşma siyasetinin yurttaşlarda tepki yarattığını vurgulayan Fırat, “Cumhurbaşkanı’nın kutuplaştırma siyaseti öyle bir noktaya geldi ki insanlar ‘bu adam gitsin de nasıl giderse gitsin’ demeye başladı. Bu seçimler Cumhurbaşkanı’nın kendisi açısından bir güvenoylaması oldu. ‘Bana güveniyorsanız, bana başkanlık yetkisini verecek 400 vekil verin’ dedi; ama halk kendisine güvenoyu vermedi. Yüzde 52’yle cumhurbaşkanı seçilmişti, bu seçimlerde 12 puanlık bir düşüş yaşadı. Halk şunu söyledi: ‘Ben sana güvenmiyorum. Tarafsız değilsin. Yetki de vermiyorum’. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanı’nın kendisi tartışmalı hale geldi. ‘Bir kişi başarısızsa bırakmalı’ derdi. Bu başarısızlıktan sonra kendisi de sanırım gereğini yapacaktır” diye konuştu.

AKP- MHP koalisyonu olur

“Cumhurbaşkanı anayasayı zorlayarak erken seçime sürüklerse partisinin sonu olur” diyen Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk olarak AK Parti’ye hükümeti kurma görevi verecektir. O kuramazsa ikinci parti olan CHP’ye bu görevi verecektir; ama ben AKP’nin MHP ile koalisyon yapacağı kanısındayım. Biz HDP olarak zaten koalisyon konusundaki görüşümüzü açıkladık. Koalisyona girmeyeceğiz; ama yeni anayasa ve çözüm sürecine destek vereceğiz. Bu Meclis 4 yılı tamamlar mı derseniz, hayır tamamlayamaz. 2 yıl içinde erken seçim olur” ifadelerini kullandı.

AKP bölünecek

AKP’nin bölüneceğini ifade eden Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP içinden alternatif bir parti çıkacaktır. 2001’de kuruluşta yer alan kadroların hiçbiri şu an yok. 3 dönem maddesi gerekçesiyle tasfiye edildiler. Dolayısıyla yeni bir parti, AKP’nin çıraklık dönemine benzer bir parti kurulacaktır diye düşünüyorum. O zaman daha renkli bir seçim olacak. Çünkü yeni parti AKP tabanından oy alacaktır ve AKP ana muhalefet konumuna gelecektir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler