Bahçeli'den son dakika manevrası... ‘Fedakârlığa hazırız’

Genel seçimler sonrasında koalisyon pazarlıklarına kapıyı kapatarak ‘Ana muhalefet olacağız’ diyen Devlet Bahçeli dün AKP’ye ılımlı mesajlar verdi. Diyalog ve mutabakat zeminleri oluşturulması gerektiğini söyleyen Bahçeli, ‘Fedakârlığa hazırız’ dedi.

Yayınlanma: 10.07.2015 - 04:47
Abone Ol google-news

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, koalisyon hükümetinde yer almak için “esnettiği” 4 koşulunu açıklarken, “MHP, bu dört maddeye hürmetle beraber riayet ve refakat gördüğü takdirde Türkiye’nin siyasi istikrarsızlık yaşamaması için beklenilen fedakarlıkları çekinmeden gösterecektir” sözleriyle AKP ile koalisyona yeşil ışık yaktı. “Derhal ve acilen diyalog ve mutabakat zemini oluşturulması” gerektiğini vurgulayan Bahçeli, başlangıçtaki sert tutumun değiştirerek, MHP ile yapılacak koalisyonda, koşullarını, dört maddede sıraladı.

“Millet bize ana muhalefet görevi verdi” diyerek koalisyon tahmini olarak da “AKP-CHP olur” mesajı veren Bahçeli, TBMM Başkanlığı seçimindeki süpriz kararının ardından, dün “koalisyon koşulları”nı açıklayarak yeni bir hamle yaptı. Koalisyon koşullarının en kalın kırmızı çizgisi olarak “çözüm sürecinin sona erdirilmesi”ni gösteren Bahçeli’nin dün yaptığı yazılı açıklamada bu konuda farklı bir ifade kullanarak, “PKK derhal kendini lağv etsin” diyerek “çözüm” sözcüğüne vurgu yapmaması dikkat çekti. Açıklamada dikkat çeken bir başka ayrıntı ise “uzlaşmaya yaklaşmaz” tavrından rahatsızlığını ifade etmesi oldu. Bahçeli, kendilerini “uzlaşmaz, oyunbozan” göstermeye çalışanlara tepki gösterdi. Bahçeli, koalisyon koşullarını şöyle sıraladı:

1-PKK kendini lağv etsin- HDP mesafe koysun: Örgüt militanları silahlarıyla birlikte güvenlik güçlerine teslim olmalı, bu silahlar devlet envanterine kaydedilmelidir. HDP ise terörle arasına muğlak değil, mutlak bir mesafe koyduğunu söz ve davranışlarıyla ortaya koymalıdır. Anayasa’nın ilk dört maddesine uygun olacak şekilde, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne dürüstçe bağlı ve sadık olduğunu gösterecek yürekliliği sergileyebilmelidir. MHP yasalara uyan her partiyle temas kurar.

2- AKP geçmişiyle yüzleşmeli: AKP iktidarı geçmişiyle yüzleşmekten korkmamalı, adalet ve ahlak ölçüleri tekrar eski seviye ve prestijine taşınmalıdır. Dahası devlette arınma ve şeffaflaşmanın sağlanabilmesi Oslo’dan İmralı’ya kadar yapılan müzakerelerin, anlaşmaların ve verilen sözlerin eksiksiz açıklanmasına bağlıdır.

3 -Kamplaşmaya son verilmeli: Türkiye’nin huzur ve sükûneti etnik ve mezhep temelli kışkırtılan kutuplaşma ve kamplaşmanın bıçak gibi kesilmesiyle mümkündür. Anayasa’nın ilk dört maddesinde anlam ve hükmünü bulan milli değerlerden, yine anayasanın 66’ıncı maddesinde tarif edilen vatandaşlık tanımından caymak, bunlara sıcak bakmak, bu minvalde gizli ittifaklar aramak gafletten öte ihanettir.

4 - Yolsuzlukla hesaplaşılmalı, Erdoğan sınırlarına çekilmeli: Rüşvet ve yolsuzluk olaylarıyla etkin bir mücadele olmazsa olmaz bir ön şarttır.17-25 Aralık yakın dönemin en vahim yolsuzluklarının deşifre edildiği bir zaman aralığına tekabül etmektedir. Eğer siyasi yük ve dayatmalardan kurtulmuş bir adalet mekanizması yönlendirmelere kapalı durarak çalışırsa Türkiye soluk alacak, hukuki hesaplaşma milli vicdanı rahatlatacaktır. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, Türkiye’nin idari ve siyasi sorumluluğunu üstlenmiş her şahıs yasa ve Anayasa’nın çizdiği sınırlarda hareket etme zorundadır. Türk milletinin seçilmiş krallara, sandıktan çıksa da bunu yanlış yorumlayıp otoriter ve dikta özlemi çeken kanun tanımazlara hem gönlü hem de zihni kapalıdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler