CHP jestle başladı

AKP-CHP arasında 1 saat 40 dakika süren ilk görüşmede iki parti, koalisyon müzakere usulü konusunda anlaştı. Davutoğlu: Bundan sonra istikşafi (test) görüşmeler olur

Yayınlanma: 13.07.2015 - 22:49
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon turlarının ilkinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Derinleme müzakereler öncesinde “ön görüşme” niteliği taşıyan ilk görüşmede, iki partinin “koalisyon müzakere usulü” konusunda uzlaşma sağlanırken, heyetler arasında müzakere görüşmelerinin sürdürülmesi kararlaştırıldı. AKP’den Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve CHP Genel Başkanı Haluk Koç heyetler arasında “irtibat” sağlamakla görevlendirildi. 7 Haziran seçimlerinin üzerinden 35 gün geçtikten sonra gerçekleşen görüşmenin 4 artı 1 şeklinde oluşan heyetlerle yapılması planlanıyordu. Ancak CHP’nin talebiyle sayı 5 artı 1 olarak değişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu merdivenlerde karşıladı. Aslında görüşmenin saat 14:00’te başlaması gerekiyordu. AKP heyeti 12 dakika gecikti.

Her iki partinin heyetlerinde de ekonomi kadrolarının ön planda olması dikkat çekti. CHP heyetinde yer alan Eski Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ile Kılıçdaroğlu’nun yeni dönemdeki A Takımı’nda yer alan Selin Sayek Böke, seçim sürecinde yankı uyandıran asgari ücret, emekliye iki ikramiye, emekli maaşının 1500 TL’ye çıkartılması ve çiftçiye ucuz mazon gibi vaatlerin mimarları arasında yer alıyordu. AKP heyetinde de Cevdet Yılmaz, ve Numan Kurtulmuş gibi partinin ekonomi politikalarını belirleyen iki önemli isim dikkat çekti.

İlk görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Davutoğlu’nun dün başlattığı ilk tur görüşmelerin, “ön görüşme” şeklinde geçmesi bekleniyor.

Görüşmenin perde arkası... ‘Güven bunalımı aşılır’

Erdoğan'a yakın isim son anda görüşmede

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na görüşmede, Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Faik Öztrak ileİstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi eşlik etti. AKP heyetinde de Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz gibi isimler bulunuyor. Başbakan Davutoğlu’nun yanında İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yer aldı. Görüşmenin 4 artı 1 şeklinde gerçekleşmesi bekleniyordu ancak son anda heyetlere birer isim daha dahil oldu. O isimlerden biri AKP içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en yakın isimlerden olan Ankara Milletvekili Mücahit Aslan, diğeri de Kılıçdaroğlu’nun siyasi Başdanışmanı Rasim Bölücek oldu. Heyeti genişletme talebinin CHP’den gittiği ifade edildi. Edinilen bilgilere göre CHP, heyette bir de yazmanın bulunması gerektiği görüşünden hareketle Bölücek’i listeye ekledi. Bunun üzerine AKP de, parti içinde CHP ile koalisyon görüşmelerini yürütmek üzere oluşturulan komisyonda görev alan Mücahit Aslan’ı ekledi.

‘Cumhurbaşkanlığı konuşulmadı’

“Görüşme dostane bir havada geçti” diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Kılıçdaroğlu ile usul konusunu tespit ettik ve mutabık kaldık” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile “samimi, dostane atmosferde” geçtiğini söylediği koalisyon görüşmesinin ardından, müzakereler için usul konusunu tespit ettiklerini, Kılıçdaroğlu ile paylaştıklarını ve mutabık kalındığını açıkladı. Davutoğlu, bundan sonra heyetler arasında “istikşafi tarzda” görüşmeler yapılacağını söyledi. Diplomatik bir kavram olarak “istikşafi” görüşmeyi anlatan Davutoğlu, “Müzakerelerin başlamasının test edildiği ön görüşme süreci. Arkadaşlar yapacak, genel başkanlara bilgi sunulacak” dedi. Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ile görüşmelerinde Cumhurbaşkanlığı konusunun gündeme gelmediğini aktardı. Davutoğlu, görüşmede iki tarafın da “güçlü hükümet” vurgusu yaptığına dikkat çekti.

Davutoğlu’nun açıklamasının satır başları şöyle:

İlk olarak niyet ve karşılıklı anlayış içinde görüşmlerin devam etmesi konusunda ortak anlayışa ulaştığımızı görüyorum. Nihai bir müzakere aşaması değil, istikşafi olarak karşılıklı yaklaşımları görme çalışmasının sonrasında ikinci tura gidilecek. İkinci turda da bu zemin üzerinde nasıl bir yol alabileceğimizi genel başkanlar olarak değrelendireceğiz. Demirtaş ile de bir sonraki gün ordaki tabloya göre de değrelendirmeleri sürdüreceğiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler