CHP ve HDP'den 'silahlar sussun' mesajı

CHP-HDP görüşmesinin ardından iki partiden de demokrasi çağrısı yapıldı

Yayınlanma: 05.08.2015 - 05:29
Abone Ol google-news

Suruç katliamıyla başlayan ve 16 gündür devam eden çatışma süreci boyunca dün önemli bir görüşme yaşandı. HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Yaklaşık 35 dakika süren görüşmede HDP heyetinde Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, CHP heyetinde de Grup Başkanvekilleri Levent Gök ve Engin Altay da yer aldı.

Görüşmede Suruç katliamıyla başlayan çatışma süreçleri ele alınırken, şiddetin artmasının toplumda büyük umutsuzluk yarattığı belirtildi. Demirtaş, AKP’nin çatışmayı bilinçli bir şekilde devam ettirerek kaybettiği iktidarı yeniden ele almak için Türkiye’yi felakete sürüklediğini söyledi. Kılıçdaroğlu, Demirtaş’ın PKK’nin silah bırakması ve halk iradesine saygı duyması yönündeki açıklamalarının önemli olduğunu ifade etti. Görüşmede, umutsuzluk havasının ve çatışmanın son bulması için güçlü bir çağrı yapılması görüşü öne çıktı. Bu kapsamda; görüşmenin ardından iki taraftan da güçlü çağrılar yapıldı.

CHP Grup Başkanvekili Altay, görüşmede çatışmanın durması noktasında yapılabileceklerin ele alındığını ifade etti. Altay, “PKK’nin yönettiği silah 7 Haziran’da ortaya konulan demokrasi ve barış talebine ve barış iradesine yönelmiş bir silahtır. Türkiye’de barış isteyenlerin sesinin duyulması, barış isteyenlerin amacının gerçekleşmesi için PKK bir an önce silahları bırakmalı. Hiç kimse umudunu kaybetmesin. Türkiye en kısa sürede barış iklimine kavuşacaktır.”

Ülke bölünmez

HDP Grup Başkanvekili Baluken de diyalog kanallarının açık olması gerektiğini belirterek “Dayatılan bu savaş ve çatışma ortamına karşı hiçbirimiz çaresiz değiliz. Bu konuda toplumda var olan barış umudunu büyütmeyle ilgili olarak siyaset kurumunun yoğun bir çabası var. Önümüzdeki günlerde bu çabanın bütün toplumun sahiplenmesiyle birlikte biz bu çözümsüzlük durumundan, savaş ortamından çıkılabileceğini düşünüyoruz” dedi. Baluken, Türkiye’nin kesinlikle bölünme tehlikesinin olmadığını belirterek, “Her iki taraf da ellerini tetikten çekmesi gerekiyor” diye konuştu.

CHP her koşulda süreçte yer almalı

HDP heyeti, koalisyonda yer alsa da almasa da CHP’nin çözüm sürecine vereceği her türlü katkının önemli olduğu mesajını da iletti. Toplumdaki barış beklentisinin karşınması için CHP’nin tavrının ve duruşunun çok önemli olduğunu belirten HDP heyeti, CHP’nin bu kapsamda erken seçim olsun ya da olmasın her durumda gelecek dönemde çözüm sürecinde aktif olarak yer alması gerektiği görüşünü belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler