Sopayla kovaladı

Akdoğan “Öcalan bunları yakalasa sopayla kovalar” demişti. Öcalan’ın bu aşamada HDP’ye de, PKK’ye de, AKP’ye de çok kızgın olduğu öğrenildi.

Yayınlanma: 07.08.2015 - 05:05
Abone Ol google-news

Devlet heyetinin İmralı’da yakın bir zamanda yaptığı belirtilen görüşmede Abdullah Öcalan’ın çözüm sürecinde “çatışmasızlığın son bulmasına varan noktaya gidilen süreci önlemeyen ve önleyemeyen her kesime ciddi eleştirilerde” bulunduğu belirtildi. 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana kamuoyuna herhangi bir mesajı yansımayan Öcalan’ın yaşananlarla ilgili çok rahatsız olduğu ifade edilirken, “Buraya gelinmemeliydi” değerlendirmesini yaptığı öğrenildi. Devlet heyetinin İmralı’da görüşmelerin devam edeceği, HDP heyetinin silahlar susmadan adaya gitmesinin zor olduğu ifade ediliyor. Öcalan’ın mesajıyla ilgili doğrudan isimlendirme yapılmasa da eleştiri hedefinde Kandil, HDP ve hükümetin olduğu değerlendirmesi yapıldı.

HDP heyetinin Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı (KDGM) yetkilileriyle sınırda bekletilen cenazeler konusunda yaptığı görüşmede çözüm süreci de ele alındı.

Edinilen bilgiye göre, çözüm sürecine yönelik devlet içinde de ciddi bir tartışma yaşandığı belirtilirken, özellikle 20 Temmuz’daki Suruç katliamdan sonra başlayan çatışma dönemi devam ederken yapılan araştırmalarda toplumun sürece desteğinin yüzde 70 oranına vardığı ifade edildi. Söz konusu araştırmalarda en milliyetçi tabanda da çözüm sürecine destek olduğu ifade edildi.

HDP heyeti söz konusu araştırmanın sonuçlarının memnuniyet verici olduğunu belirterek, yaşanan çatışma dönemine karşın sürece toplumsal desteğin sürüyor olmasının önemli olduğu değerlendirmesi yaptı.

Öcalan’ın her kesime yaptığı eleştirelerin çözüm sürecinde aktif rol oynayan tüm taraflara yaptığı değerlendirilirken, eleştirilerin içeriğiyle ilgili herhangi bir bilgi iletilmedi. Bu kapsamda Öcalan’ın eleştirilerinde, Kandil, HDP, devlet heyeti ve AKP hükümetini hedef aldığı değerlendirmesi yapıldı. Görüşmede HDP heyetinin İmralı ziyaretini de gündeme getirdiği belirtilirken, silahların devrede olduğu bir süreçte adaya bir ziyaret yapılmasının mümkün olmadığı, ancak devlet heyetinin İmralı’da görüşmeleri sürdürdüğü ifade edildi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yaptığı görüşmenin ardından HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın daha önce planlanan Brüksel programını erkene çektiğine dikkat çekiliyor. Demirtaş’ın Brüksel’de KCK yöneticileri Remzi Kartal ve Zübeyr Aydar gibi isimlerle bir araya gelerek çatışmasızlığın son bulmasına yönelik temaslar yaptığı ifade ediliyor.

‘Yeni bir temas dönemi başlayabilir ’

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen yaşanan gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, çözüm sürecinde yeni bir temas döneminin başlayabileceğine işaret etti.

Bilgen, Demirtaş’ın Brüksel dönüşü süreçte bir hızlanma yaşanabileceğini belirterek dünyada yapılan başarılı barış süreci örneklerine bakıldığında üçüncü tarafın kolaylaştırıcı bir mekanizma olduğunu kaydetti. Bilgen, “BM, bazen bir devlet, bazen barış aktivistleri, akademisyenler, STK’ler gibi birçok farklı formül var” dedi.

Üçüncü tarafın asıl taraflar arasında caydırıcı bir güce sahip iradeden oluşması gerektiğini kaydeden Bilgen, “Uluslararası çevrelerin de burada kesinlikle çözümden yana bir pozisyon alacaklarını düşünüyoruz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler