İktidarın havuz problemi

AKP’de bakan yardımcılıkları için 100’ün üzerinde ismin yer aldığı bir havuz oluşturuldu. Başbakan Davutoğlu kabine listesinde Erdoğan’a kaptırdığı inisiyatifi bu kez kullanmak istiyor.

Yayınlanma: 17.12.2015 - 22:59
Abone Ol google-news

AKP’de bakan yardımcılıklarının belirlenmesinde hem bu göreve atanmak isteyenlerin yürüttüğü yoğun kulis faaliyeti hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki görüş ayrılığı nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. 21 bakanlığa getirilecek bakan yardımcılıkları için ağırlıklı olarak eski vekillerden oluşan 100’ün üzerinde ismin yer aldığı bir havuz oluşturulduğu öğrenildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, kabine listesinde Erdoğan’ın ağırlığını koyması nedeniyle bakan yardımcılıklarını kendisinin belirlemek istediği kaydediliyor.

Hükümetin kurulmasının üzerinden 20 güne yakın bir süre geçmesine karşın bakan yardımcılıklarıyla ilgili belirsizlik sürüyor. Bakan yardımcısı olmak için eski milletvekilleri başta olmak üzere milletvekili adaylarının da olduğu çok sayıda isim, bu görevi atanabilmek için hem Cumhurbaşkanlığı hem de Başbakanlık nezdinde yoğun kulis faaliyeti yürütüyor. 21 bakanlığa atanacak bakan yardımcılıkları için 100’ün üzerinde ismin olduğu bir havuzun oluşturulduğu öğrenildi. Bu havuzdan ise her bir bakanlık için en az 5 ismin değerlendirildiği kaydedildi.

Bakan yardımcıları, 3’lü kararname ile atanıyor. İlgili bakanlık, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın ortak imzası gerekiyor. Bakan yardımcılıklarının belirlenmesindeki gecikmende hem yoğun kulis çalışmaları hem de bazı isimler konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki görüş ayrılığının etkili olduğu kaydediliyor. AKP kulislerinde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine listesini belirlerken ağırlığını koydu. Başbakan da bakan yardımcılıklarında belirleyici olmak istiyor” değerlendirmesi yapılıyor.

Gazete basmaktan bakan yardımcılığına

Bakan yardımcılıklarında bugüne kadar yalnızca İçişleri Bakan Yardımcısı Selami Altınok, ‘vekâleten’ göreve başlayabildi. Altınok’un asaleten de atanması beklenirken, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcılığı’na Hürriyet Gazetesi’ne saldırıda ön saflarda yer alan AKP Gençlik Kolları Başkanı Abdürrahim Boynukalın’ın getirilmesi bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılığı’na seçim hükümetinde bakan olan Ali Rıza Alaboyun; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na eski Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’nun adı geçiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler