Kanal İstanbul'u 'su yolu' yapıp 'torba'ya attılar

Yeni "Torba kanun" tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu. Torba kanun içerisinde, zorunlu trafik sigortası ve 65 yaş aylıklarının yanı sıra Kanal İstanbul için yasal düzenleme de bulunuyor.

Yayınlanma: 23.03.2016 - 17:07
Abone Ol google-news

Zorunlu trafik sigortası, 65 yaş aylıkları, Kanal İstanbul Projesi ve terörizmin finansmanı suçuyla mücadelede yeni düzenlemeler içeren "Torba kanun" tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.
 
65 yaş aylıkları

TBMM Başkanlığına sunulan 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla, yaşlı aylığının bağlanmasına ilişkin olarak yapılan muhtaçlık hesaplamasında, hane içinde kişi başına düşen ortalama gelir tutarı yerine, aylık başvurusunda bulunan kişinin kendisiyle eşinin gelir tutarının hesaplanması suretiyle muhtaç olup olmadığına karar verilmesi öngörülüyor.

Buna göre, muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe aylık bağlanacak.

Bu kişilerin kendisi ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınınca, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olanlar muhtaç kabul edilemeyecek ve aylık bağlanamayacak.



"Kanal İstanbul Projesi" için yasal düzenleme

Torba Yasa'nın içine atılan Kanal İstanbul projesi için "su yolu" tanımı yapılarak, su yollarına kanuni statü kazandırılıyor. "İmar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçidi", su yolu olarak tanımlanıyor.

Yapılacak su yoluna isabet eden Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsaları, kamu gereksinimi ve kamu yararı nedeniyle belediye ve özel idareler tarafından satılamayacak başka bir maksat için kullanılamayacak. Yapılacak su yolları, düzenleme ortaklık payından karşılanacak.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI

Tasarıyla, motorlu araçlar için yaptırılan zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminatlar, ilgili kanun ve kanun çerçevesinde hazırlanan genel şartlarda öngörülen usul ve esaslara tabi olacak. Söz konusu tazminatlar ve manevi tazminata ilişkin ilgili kanun ve genel şartlarda düzenlenmeyen hususlar hakkında, Türk Borçlar Kanununun haksız fiillere ilişkin hükümleri uygulanacak.

Tasarıyla, uygulamada zorunlu sorumluluk sigortasının açıklanan içeriğinde görülen tereddütlerin izalesi amacıyla teminat kapsamı dışında kalan haller açıklığa kavuşturuluyor.

Buna göre, "Hak sahibinin kendi kusuruna denk gelen tazminat talepleri, ilgililerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat talepleri, bu kanun çerçevesinde hazırlanan zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartları ve ekleri ile tanımlanan teminat içeriği dışında kalan talepler." zorunlu mali sorumluluk sigortası dışında kalacak.

"Kanal İstanbul Projesi"nin yasal altyapısı oluşturuluyor

İlgili kanun uyarınca riskli alan, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı, yenileme alanı olarak belirlenen alanlarda bulunan yapılardan, yapı ruhsatiyesi veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılara, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi koşuluyla geçici olarak elektrik, su ve doğal gaz bağlantısı yapılacak. Ancak bu yapılara geçici olarak elektrik, su ve doğal gaz bağlantısı yapılması, herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmeyecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler