Kemal Kılıçdaroğlu: İlkesel birlikteliğe evet

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener ve Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun “ilkeler platformu etrafında birliktelik” önerisine “son derece olumlu” baktıklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Tabii, o çerçevede görüşme olabilir. Birliktelik sağlanacaksa o ilkelerden yola çıkılır” diye konuştu.

Yayınlanma: 27.02.2018 - 23:22
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun, “ilkeler platformu etrafında birliktelik” önerisine “son derece olumlu” baktıklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Tabii o çerçevede de görüşme olabilir. İlkeler belirlenir; birliktelik sağlanacaksa o ilkelerden yola çıkılır” dedi. Kılıçdaroğlu, AKP ve MHP’nin hazırladığı seçim ittifakı düzenlemesinin bu şekilde yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götüreceklerini söyledi.

CHP’nin haftalık grup toplantısının ardından Meclis’teki makamında sorularımızı yanıtlayan Kılıçdaroğlu, partisinin HDP ile “cümbüş ittifakı” yapacağını ileri süren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, “Bizi hedef almak istiyor, AKP’nin sözcüsü gibi... AKP’nin söylemesi gerekeni Bahçeli söylüyor... O nedenle doğrudan hedef almıyoruz” yanıtını verdi. “Milletvekili seçiminde ittifak yapacak mısınız?”sorusuna, “bugünden karar vermek için çok erken” karşılığını veren CHP lideri, AKP-MHP imzasıyla hazırlanan ve TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan ittifakı da içeren seçim yasası değişikliğinin Meclis’ten nasıl geçtiğini görmek istediklerini ifade etti. Teklifin sakıncalı hükümlerine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, endişelerini ve eleştirilerini şöyle sıraladı: “Yasa teklifi eşitlik ilkesine aykırı. Yüzde 9, 90 oy alan kişi parlamentoya milletvekili sokamayacak, ancak yüzde 1 oy alan ittifak dolayısıyla milletvekili sokabilecek. Seçim güvenliği konusunda da ciddi endişelerimiz var. Onların da giderilmesi lazım. Yasa teklifi bir anlamda halkın iradesinin gasbedilmesine yol açan 12 Eylül darbe hukukunun bir devamıdır. Yüzde 10 seçim barajını getirdiler, şimdi yüzde 50 üstü baraj getirdiler. Yani iki barajlı sistem getirdiler ki bunun demokrasiyle falan bağdaşır yanı yoktur.”

“Açık oy, gizli sayım...”

Kılıçdaroğlu, teklifin aynen yasalaşması ve endişelerinin giderilmemesi durumunda tavırlarının ne olacağı sorusu üzerine de AYM’nin kapısını çalacaklarının işaretini verdi:

“Hukukçular inceliyor, üzerinde duruyorlar. Belki komisyonlarda pürüzlü yönleri giderilmiş de olabilir. Sonuçta siz seçimi güvenlikli ortamda yapmak zorundasınız. O kadar çarpık hükümler var ki, sanki açık oy gizli sayım gibi. Böyle bir anlayış üzerine inşa edilmiş bu teklif. Dolayısıyla kabul edilebilir yanı yok. Parlamentoda mücadelesini yapacağız, bu haliyle geçerse Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz.”

CHP lideri, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun “ilkeler platformu etrafında buluşma” önerisine nasıl baktığı sorumuza ise “Son derece olumlu bakıyoruz. Tabii o çerçevede de görüşme olabilir. İlkeler belirlenir; birliktelik sağlanacaksa o ilkelerden yola çıkılır” diyerek, olumlu baktığını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna her partinin kendi adayıyla gitmesi gerektiği yönündeki görüşünü korurken, AKP’nin CHP’ye ısrarla HDP ile adeta ittifak dayatmasına ise “Aslında bizim duruşumuz net, belli, biz seçim yasasını değiştirip, barajın sıfıra ya da 1, 2’ye indirilmesi, her partinin de bağımsız olarak seçime girmesi” karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayının halk tarafından belirlenebilmesinin yolunu da açan tüzük değişikliği taslağı ile ilgili detaya girmezken, “Bu seçeneklerden birisi, illa halk tarafından seçileceği anlamına gelmiyor. Ancak yeni bir müessese oluşturuluyor” yanıtını verdi.

‘Salih Müslim’in sorumlusu AKP’

Kılıçdaroğlu, eski PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’in Çekya mahkemesi tarafından serbest bırakılmasını şu sözlerle değerlendirdi: “Salih Müslim’in serbest bırakılma kararının gerekçesine bakmak lazım. Ama asıl sorumlu AKP hükümetidir. Siz Salih Müslim’i Yargıtay kararı varken Türkiye’ye davet ettiniz, altına kırmızı halılar serdiniz, kabul ettiniz, yemek yediniz, üstelik Yargıtay kararı varken yaptınız. Şimdi kimi suçlayacaksınız? Teröristse, hazır ayağına gelmiş. Alırsın savcılığa götürürsün polise teslim edersin, ama bunlar yapılmadı.”

‘Önce tezkere, sonra düğün’

Kısa süre önce idrar yolları rahatsızlığı nedeniyle bir operasyon geçiren Kılıçdaroğlu, sağlığının gayet iyi olduğunu vurgularken, parti programını aksatmamaya özen göstererek, evde dinlenmeye çalışmış. “Aslında genel başkan olduktan sonra en çok dinlendiğim dönem” diyen Kılıçdaroğlu, kitap okuma fırsatı da bulduğunu anlattı. Kılıçdaroğlu’na oğlu Kerem’in askerliğinin ne zaman biteceğini de sorduk. 6 Mart’ta tezkere alacağını anlatan Kılıçdaroğlu, askerlik öncesinde nişanlanan Kerem Kılıçdaroğlu’nun dönüşte ‘düğün hazırlıklarına’ başlanacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler