AKP iktidarının 15 yılında 535 gazeteci tutuklandı

CHP'li Sezgin Tanrıkulu, 2002-2017 yılları arasında Türkiye'de basın özgürlüğü ihlallerini raporlaştırdı.

Yayınlanma: 03.05.2018 - 12:51
Abone Ol google-news

 "Başta cezaevlerinde olan gazeteciler olmak üzere, mesleklerinden ötürü baskı altında tutulan tüm gazeteciler için Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyor, özgür bir basın için yürüttükleri mücadelede sonuna kadar yanlarında olduğumuzun bilinmesini istiyorum." diyen CHP İstanbul Milletvekili Sezgişn Tanrıkulu'nun söz konusu raporla iligili açıklşaması şöyle:

Türkiye’de AKP iktidara geldiğinden bugüne binlerce kişinin düşünce ve ifade özgürlüğü müdahaleye uğramıştır. Somut sayılarla bu tahribatı açıklamak AKP’nin hali hazırda yarattığı «baskı» ve «korku» ortamını açıklamakta yetersiz kalacaktır.

 Bilhassa son yıllarda yurttaşlar düşünce ve ifade özgürlüklerini hayata geçirmek konusunda “ciddi” baskılara maruz bırakılmaktadır.

 Ne yazık ki, söz konusu hak, fiiliyatta değil; adeta sadece bir kavram olarak varlığını sürdürmektedir.

 Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre, Türkiye 2017 yılında bir önceki yıla göre iki basamak gerileyerek 180 ülke arasında 157. olmuştur

 Nisan ayı sonunda açıklanan Raporda, Türkiye, “Gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi” olarak nitelendirilmiştir.

 Anayasa Mahkemesi’nin Ocak ayında tutuklu gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın serbest bırakılmasına karar vermesine rağmen alt mahkemelerin bu kararı uygulamadığı hatırlatılan Raporda, “Siyasi liderlerin basına karşı düşmanlığı artık sadece Türkiye (iki basamak gerileyerek 157. sırada) ve Mısır (161. sırada) gibi otoriter ülkeler ile sınırlı değil, ki bu iki ülkede ‘basın fobisi’ o kadar belirgin ki gazeteciler düzenli olarak terör suçlamasıyla karşılaşıyor ve iktidara bağlılık göstermeyenler keyfi olarak hapsediliyor” denilmiştir.

 Raporda, ABD bir önceki yıla göre iki basamak gerilemiş ve 45. sıraya yerleşmiştir. Raporda 18 basamak birden gerileyerek 65. sırayı alan Malta'da gerilemenin bu kadar yüksek olmasının sebebi olarak gazeteci ve blog yazarı Daphne Caruana Galizia’nın otomobiline yerleştirilen bomba ile suikasta kurban gitmesi gösterilmiştir.

Türkiye’de ise 2002-2017 yılları arasında -en az- 535 gazeteci tutuklanmıştır.

 

 Avrupa'da öldürülen bir başka gazeteci olan Slovak Jan Kuciak’tan da bahsedilen Raporda, Slovakya’nın bir sene içerisinde 10 basamak gerileyerek 27. sıraya yerleştiği belirtilmiştir.

 Sırasıyla Norveç, İsveç ve Hollanda’nın ilk üç sırayı aldığı raporda, Rusya 148, Çin 176, Türkmenistan 178, Eritre 179, sonuncu olan Kuzey Kore de 180. sırada yer almaktadır.

 Türkiye’de gazeteciler Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne hapiste girmekte ve on bine yakın gazeteci, AKP’nin siyasi operasyonları sonucu işsiz bırakılmış durumdadır. Yüzlerce basın kuruluşunun kapatıldığı bir ortamda iktidar yanlısı yayın yapmayan tüm gazeteciler yoğun bir baskı ve sansür ortamında girmektedir.

 Basın özgürlüğü sıralamasında her geçen yıl daha da aşağılara inen Türkiye, AKP iktidarının baskıları sonucu dünyanın en özgür olmayan ülkeler sıralamasında adeta birincilik yarışı içindedir.

Başta cezaevlerinde olan gazeteciler olmak üzere, mesleklerinden ötürü baskı altında tutulan tüm gazeteciler için Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyor, özgür bir basın için yürüttükleri mücadelede sonuna kadar yanlarında olduğumuzun bilinmesini istiyorum.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler