Sutyensiz kadınlar geri döndü

Amerika’da dört yıldır 9 Temmuz, Sutyen Takmama Günü olarak kutlanıyor. Kadınlar artık kendilerine dayatılan güzellik kurallarını bir bir yıkıyor. Bunlardan biri de sutyen takma zorunluluğu.

Yayınlanma: 05.07.2015 - 17:36
Abone Ol google-news

Sutyenle kadınların ilişkisi kadar aşk ve nefret ilişkisi içinde olduğu başka bir giysileri daha yoktur. Dekolteyi iyi gösteren ve neredeyse bir giysiye eşdeğer olacak kadar ön planda olabilen tasarımların yanında bazı kadınlar için bir cendere sutyen. Son yıllarda yazısız bir kanun olan "o sutyen takılacak" fermanı yavaş yavaş esnemeye başladı. 70’lerin sutyensiz gezme modasına yeniden göz kırpılıyor. 

Bu yılın mart ayında bir yıl boyunca sutyen takmayan Mateeka Quinn, izlenimlerini aktardığı yazısında "Sutyen, bizi seksizm ve rahatsız edilmekten koruyan bir zırh” demişti. Belki de, bu zırha ihtiyacımız duymayacağımız günler yakındır. Sutyensiz yaşayan, hatta BM toplantısına katılabilen cesur kadınlar o günlerin habercisi zaten.

Medyatik sutyensizler

Evet, Angelina Jolie yapmıştı bunu, bildiniz. Jolie’nin dışında, Kim Kardashian ve Rihanna sutyensizliğin bayrak taşıyıcıları. Jennifer Aniston, Sharon Stone, Lady Gaga, Selena Gomez, Beyonce’yi de unutmayalım. Bu aralar dünyanın en medyatik kadınları sokağa sutyensiz çıkıyor. Son zamanlarda pek çok moda dergisi ve blogları sutyensiz dışarı çıkmanın incelikleri üzerine ipuçları veriyor. Evet, bu bir cesaret meselesi, sutyensiz dışarı çıkmak haber olmadığı zaman gerçekten cesaret de etmek gerekmeyecek. Ancak durum buradan bakınca iyimser görünüyor. 

Sutyen takmamak birkaç yıl öncesine kadar magazin malzemesi olurken, ki Türkiye’de hâlâ öyle, 70’li yıllarda sutyensiz takılmak kadınlar için çok normaldi. Bir özgürlük hareketi olarak yükselen sutyen takmama, zamanla modanın sutyeni tasarımlara dahil etmesiyle görünürlüğünü kaybetti. O zamanlar “Burn your bra” (Sutyenini yak) sloganı kadınların kendilerine biçilen kurallarını yıkmasının da simgelerinden biriydi. 70’li yıllarda cinsiyet özgürlüğü talep eden kadınlara, Thomas J. Hanahan “Sutyensiz, beyinsiz fahişeler” demişti. Onun gibi sutyen takmamanın kendini bir cinsel objeye dönüştürmek olduğunu, bu yüzden de sutyen takılması gerektiğini savunan kadınlar da vardı. 80’li yıllarda sutyen bir tasarım aksesuarı olarak geri döndü, sonrasında gelişen teknoloji mucize sutyenleri hayatımıza soktu. Ve şimdi yeniden, sutyensizliği konuşabiliyoruz. Tartışmalar farklı düzlemlerde devam eder ama sokak her zaman bildiğini okur. Biz de zamanla sutyensiz ve müsterih olabiliriz.

Ben de kendi adıma, sutyen takmamayı bir yaşam biçimi olarak sürdürmeye çalışan biriyim. En azından çoğunlukla. Sırf sıkıldığım için gittiğim restoranın tuvaletine sutyen attığım bir günüm bile var. Yine de sonuçta Türkiye’de yaşadığının farkında olmak gerekiyor. Beyaz tişörtün içine sutyen takmamayı henüz kendime öğretemedim, şimdilik cesaretim de yok.

NEDEN SUTYEN TAKMIYORUM?
Birkaç kadın arkadaşıma sutyen takmak ya da takmamakla ilgili görüşlerini, hangi durumlarda taktıklarını ve nasıl hissettiklerini sordum.

Begüm, Halkla İlişkiler Uzmanı (29)

Meme kanseri için koruyucu

Sutyen taktığımda bedenimi sıkıştıran bir şey varmış gibi geliyor. Ancak iş toplantıları gibi sosyal ortamlara girdiğimde takmak zorunda kalıyorum. Çünkü diğer türlü ilk odak meme oluyor. Sutyensizlik teşhir gibi algılanıyor, halbuki meme kanseri için de sutyen kullanmamak çok doğru bir koruma yöntemi. Uzmanlar geceleri sutyensiz yatmayı öneriyorlar. Nedeni ise memenin baskı altında kalmadan, rahat olması. Gece yatarken çıkarın demelerinin sebebi de tamamen toplumsal baskı. Çünkü gündüz memelere özgürlük yok. Genel olarak sutyensiz gezmek, çok abartılı makyaj yapıp gezmek gibi algılanıyor. Tüm gözler üzerinizde oluyor. Annem meme kanseri atlattı. O dönemlerde karar vermiştim meme kadın için çok önemli bir organ ve memeye iyi bakmak gerekiyor.”

Işıl, Sunucu (27)

Çok rahatsız, o sebepten

Sutyeni çok rahatsız buluyor oluşum kullanmamaktaki en büyük sebebim. Açıkcası ihtiyacım olduğunu da düşünmüyorum. Herkesin en çok dert ettiği ‘meme ucu’ konusunda ise yapacak bir şey yok. Gerçekten rahat hissetmem daha önemli. Özellikle transparan ya da dar beyaz bir şey giydiğimde şart oluyor sutyen takmak. Ama ben bu sebeple ya giymemeyi ya da çok ama çok mecbursam konuyu bikini üstüyle halletmeyi tercih ediyorum. Daha konforlu. Birkaç kez kimseye farkettirmeden çıkarıp çantaya atmışlığım bile var.

Neşe, Balerin (33)

Geceleri ve tatilde asla

Çok daha rahat olduğu için sutyen takmamayı tercih ediyorum. İş görüşmelerinde ve daha formal olmam gereken yerlerde takıyorum ama onun dışında tercih etmiyorum. Gece, tatilde hiç takmam ama Beyoğlu’na da sutyensiz gitmem.

Sinem, Sanatçı (38)

Zorlayıcı bir şey

Rahat hareket etmek için sutyen takmıyorum. Takınca göğsümde metalli, zorlayıcı bir şey olduğunu hissediyorum. Takmayınca etraftakiler hiç umrumda olmuyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler