Proje ikizler

Motosikletin proje ikizleri onlar: Can ve Deniz Öncü. Pist, toprak, asfalt, Türkiye, Avrupa dinlemiyor, bütün yarışlarda birincilikleri paylaşıyorlar. Altı dil konuşulan bir evde büyüyen Alanyalı ikizlerin babaları Önder Öncü geleceğin şampiyon adaylarını anlattı.

Yayınlanma: 13.07.2015 - 13:30
Abone Ol google-news

Deniz ve Can Öncü. Henüz 11 yaşındalar. 26 Temmuz’da 12 olacaklar. Sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da pist, asfalt, toprak demiyor birincilikleri topluyorlar. Hatta en büyük çekişme rakipleriyle değil, kendi aralarında. Onlar ikiz. Bir yarışı Can kazanırsa, diğerini Deniz kazanıyor. Geçen hafta sonu Akyazı’daki Kenan Sofuoğlu Pisti’nde Türkiye Süpermoto Şampiyonası’nın üçüncü ayağında kürsünün en üst basamaklarına yine ipotek koydular. Sonuç mu? Bir yarışı Deniz, diğerini Can kazandı.

Proje ikizlerin arkasında onlar kadar ilginç babaları Önder Öncü var. Alman aksanıyla Türkçe konuşan Öncü halen ikizlerin antrenörü, sponsoru, doktoru, kısacası her şeyi. 1961’de Ankara’da doğmuş. 2 yaşındayken ailesiyle Almanya’nın yolunu tutmuş. Çocukluğu ve gençliği Almanya’da geçmiş. Hatta boksör olarak Almanya adına ringe çıkmış. Ta ki 1985’te askerlik için Türkiye’ye gelen kadar. Geliş o geliş, bir daha Almanya’da dönmemiş, Alanya’ya yerleşip Damlataş Plajı’nda bir sörf okulu açmış. Norveçli eşiyle de burada tanışmış.

İkizler Deniz ve Can ise 2003’te doğmuş, çok dilli ve sporla haşır neşir bir evde büyümüşler. Henüz 2.5 yaşındayken ilk tekerlekli araçlarını edinmişler bile. Üç tekerlekli bisikletleriyle Alanya civarındaki 30 kilometrelik parkurda anne ve babalarına eşlik etmişler. Daha sonra sıra minyatür motora gelmiş. 4.5 yaşında bu pocket bike’ın üzerinde ilk hız denemelerini yapmışlar. Hatta Önder Öncü onlara oklava ile vites değiştirme alıştırması bile yaptırmış. “Kısa sürede öylesine beceri kazandılar ki, yaşça kendilerinden büyük arkadaşları Doğukan’ı geçmeye başladılar” diye anlatıyor baba Öncü.

 

8 YAŞINDA İLK YARIŞ 

İlk yarışına 2011’de çıkmış Can. Kolunu kıran Deniz  ise iki yarış sonra ona katılabilmiş. Süpermoto serisinde Uşak ve Sakarya’da yarışmışlar. Kenan Cup’ta derece almışlar. Yarışların neticesi ise pek değişmemiş: İkizlerin biri birinci, diğeri ikinci. Gelişimleri dört yıl boyunca sürmüş.

Bu yıl ise pistte, süpermotoda ve motokrosta fırtına gibi esiyorlar. Yüzde 60’ı asfalt, yüzde 40’ı da toprak parkurdaki süpermotoda puanları şu anda eşit. Motokrosta Can, Deniz’in önünde. Ama bir yarış kaçırdıkları için liderliği kaptırdılar. Pistte de çekişme ikisi arasında sürüyor. “12 yaş sınırı vardı Türkiye Pist Şampiyonası’nda yarışabilmeleri için. Bizimkiler ancak sezon ortasında 12 olacağı için Türkiye Motosiklet Şampiyonası özel karar çıkardı” diyor babaları Önder Öncü. Onun beklentisine uygun şekilde Akyazı’daki ilk iki ayakta 85cc kategorisinde birincilikleri paylaştılar. Her ayakta ikişer yarış yapıldı ve Can da Deniz de ikişer birincilik kazandı. Sezonu muhtemelen 17-18 yarışa katılarak bitirecekler.

Bu arada bu yılın başında AKUT Spor Kulübü’nden bir teklif almış Önder Öncü. AKUT SK yöneticileri kulübün tanınmasına aracılık edebileceği gerekçesiyle ikizleri bünyesine katmak istemiş. Bu teklifi de kabul etmişler.

Bu yıl Türkiye’deki iki şampiyonanın yanı sıra bir de uluslararası yarışlara katılıyor Can ve Deniz Öncü. Bu yıl dört ayaktan oluşan Avrupa Süpermoto Şampiyonası Bulgaristan’ın Filibe ve Romanya’nın Arad şehirlerinde koşuluyor. İkizler ilk ayak hariç diğerlerine katıldılar şu ana kadar. 14 Haziran’da Filibe’deki ikinci ayakta ilk yarışı Can, ikinciyi Deniz kazandı. Bunun üzerine pist sahibi onları halen dünyanın en iyi motosikletçilerinden İspanyol’a atfen “Geleceğin Marc Marquez’leri” benzetmesini yapmış. 

 

YÜZME VE KOŞU DA... 

Baba Önder Öncü, Deniz ve Can’ın sadece pistteki eğitimlerle yetinmesini istemiyor belli ki. Neredeyse her gün koşu, bisiklet ve yüzme antrenmanları var. “Onları hiç boş bırakmıyorum. Yazın sürekli denizdeler, arkadaşlarıyla yüzüyorlar. Dayanıklılıklarını artırmak için yaz-kış koşu antrenmanları var. Düşe kalka çalışıyorlar. Bugün yüzme yapmadık mesela. Ama bisiklet antrenmanları vardı.”

Peki bu kadar meşakkatli bir serüven mali açıdan nasıl yürüyor? Öncelikle Önder Öncü sörf eğitmenliğini, bir dönem yaptığı müteahhitliği bir kenara bırakıp tamamen iki oğlunun kariyerine odaklanmış. Şimdilik basit malzeme sponsorlarının dışında büyük bir destek almadıklarını anlatıyor: “Bu işte en büyük sponsorlar babalardır. Şu ana kadar seyahat ve motosiklet olmak üzere ana masrafları kendi cebimden karşılıyorum.” 

Can ve Deniz henüz çok genç. Bundan sonra hedefleri nedir? “Bu işe hobi olarak girmedik, çok daha ilerisini düşünüyoruz. Asıl hedefimiz pistte dünya sahnesine çıkmak” diyor baba Önder Öncü. Gelecek yıl için şimdiden planlar yapılmış. Eğer izin çıkarsa 13 yaşa da açık Rookies Cup’ta yarışacaklar. Yedi yarıştan oluşan Rookies Cup’ta 24 genç motosikletçi MotoGP’deki ustalarla aynı haftada yarışıyor. Sonrasını ise ikizlerin pistte aldığı dereceler gösterecek.   

 

BABAYLA SORUN VARSA ÇARE NORVEÇÇE

Evde Türkçe, İngilizce, Almanca, Norveççe konuşuluyor. Norveççeye çok yakın İsveççe ve Dancayı atlamayalım. Önder Öncü’ye göre bu kadar çok dil en çok ikizlere yarıyor. “Benimle bir sorun olduğunda hemen Norveççeye kaçıyorlar anlamayayım diye. Anneleriyle aralarında birtakım konuşmalar geçiyor. Çaresiz kalıyorum.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler