Türkiye’nin Dünya Kupası stadı yok

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA’nın, 2018 ve 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Rusya ve Katar için ortaya atılan rüşvet söylentileri üzerine hazırlattığı 430 sayfalık rapor, organizasyonların ev sahipliklerinin el değiştirebileceği iddiasını gündeme getirirken, Türkiye yenilenen statlarının ‘kapasite sıkıntısı’ nedeniyle ikinci planda kaldı.

Yayınlanma: 22.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

FIFA’nın grup maçları için bile 33 bin seyirci kapasitesi, otel, havaalanı ve ulaşım şartı getirmesi, statlarını yenileyen Trabzon, Konya, Kayseri gibi kentleri devre dışı bırakıyor. Oysa yeni açılan Konya, tamamlanmak üzere olan Bursa ve Trabzon statları, Avrupa’nın en yeni ve en modern spor alanları olarak duyrulmuştu. Ancak 33 bin oturulabilir koltuk kapasitesi bu statları Dünya Kupası organizasyonun dışında bırakıyor. Başkent Ankara’nın henüz yeni nesil bir stada sahip olmaması ve İzmir’de de yapılması planlanan 2 stadın (Göztepe ve Karşıyaka takımları için) 20’şen bin kapasiteli olarak tasarlanması, Türkiye’nin ulusulararası maç takvimini etkileyecek gibi duruyor.

Ayrıca FIFA’nın yarı final ve final maçları için şart koştuğu 70 bin ve üzeri kapasiteye sahip stat şartı da Türkiye’nin önünü tıkayan bir başka gelişme. Türkiye’nin bu büyüklükteki tek spor alanı olimpiyat stadı adı altında yapılan Halkalı Atatürk Olimpiyat Stadı. Bu stadın da rüzgar ve ulaşım gibi sıkıntıları uluslararası çevrelerce biliniyor. Türkiye’nin asıl handikapı ise İstanbul’un 3 modern stadı Şükrü Saracoğlu, TT Arena ve yapılımı süren Beşiktaştaş Vodafone statlarının 40-52 bin görüş açılı koltuğa sahip olması. Türkiye’nin büyük bir organizasyona ev sahipliği yapması halinde bu üç stat en iyi ihtimalle yarı finallere kadar maçlara ev sahipliği yapacak.

FIFA’nın ev sahipliklerini ‘yolsuzluk’ gerekçesi ile iptal etmesi halinde 2018 Dünya Kupası için İtalya ve Almanya, 2022 için ise Avustralya bir adım önde duran ülkeler.

 

Hedef 2024

Türkiye’nin hedef bir şampiyona için en iyi olasılıkla 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na aday olabileceği belirtildi. TFF’den bir yetkili, “Evet statlarımızı yapıyoruz ama bu statlara gelecek seyirciyi ağırlayacağımız oteller yok, havaalanlarımız yetersiz, ulaşım skınıtnımız var. Bu sorunlar 2024’e kadar çözülür ve iyi bir strateji belirlenirse Türkiye 2024 Avrupa Şampiyonasını alır” dedi.

 

Rüşvet doğrulanır mı?

FIFA’nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, iki ev sahibi için hazırlanan 430 sayfalık rapor FIFA Etik Kurulu Soruşturma Komisyonu Başkanı Michael Garcia ile raporu değerlendiren aynı kurumun Adalet Komisyonu Başkanı Hans-Joachim Eckert tarafından incelendi. Rüşvet iddialarının kuvvetli delillere dayanması konunun bir üst kurul olan FIFA İcra Kurulu’nca değerlendirilmesini gerektirecek. Ancak kurul için de ortaya atılan ‘gizliliğin ihlali’ iddiaları FIFA’daki iç dengeleri bozmuş durumda.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler