‘Bu dava komik’

“Arkası gelmez dertlerimin Fesupanallah...” Çağlayan Adliyesi’ne, 80’lere damgasını vuran ve Beşiktaş taraftarının, o yıllarda takımına uyarladığı şarkı eşliğinde, bir stadyuma girer gibi giriyoruz.

Yayınlanma: 17.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Darbeye teşebbüsten yargılanan çArşı’yı halk yalnız bırakmıyor. Dışarıda büyük bir kalabalık var. Farklı taraftar kitlelerinin yanı sıra çArşı’ya destek olmak için gelen gruplar da göze çarpıyor. Antikapitalist Müslümanlar’la, LGBT-İ üyelerini belki de Gezi’den bu yana ilk kez yan yana görüyoruz.

Caddenin karşısına asılanBurada, sokakta, her yerde çArşı” pankartı yoldan geçen araçlar tarafından kornalarla selamlanıyor. Meşalalerin ateşi seslerle karışıyor. “çArşı vicdandır yargılanamaz” sloganı ile çınlayan adliye önü, siyah beyazlı taraftar grubuna sahip çıkanların, bu davayı baştan reddettiklerinin de bir göstergesi gibi. Berkin Elvan’ın ailesi çArşı’yı yalnız bırakmıyor. Onların gelişleri sırasında, “Berkin Elvan on dördünde bir fidan” sloganları atılıyor. Hasan Ferit Gedik’in annesi de “çArşı’yla birlikte yürüyenler” arasında. Gezi şehitleri anılıyor. Tek tek isimleri okunurken, “burada” sesleri duyuluyor. İşin içinde çArşı olduğunda, polise selam yollamak da adetten sayılıyor: “Sık bakalım sık bakalım biber gazı sık bakalım...” “Renksiz Türkiye’nin”, “hayret verici davası”, yargılan çArşı’nın siyah beyazıyla renkleniyor.

Adliyenin dışında olduğu gibi içerisinde de ilginç görüntüler ortaya çıkıyor. Darbeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle suçlanan 35 kişiye destek verenler koridorları üçlü çekerek inletiyor. Hakim “kartal işareti" yaparak selamlanıyor. Adliye içinde dolaşan ve çArşı Davası’yla ilgisi olmayan başka avukatların siyah beyaz atkılar taktıklarına tanık oluyoruz.

Nur Sürer’den Emrah Serbes’e ve Barış Atay’a kadar pek çok tanıdık sima çArşı'nın yanında yer alırken siyasiler de grubu yalnız bırakmıyor. CHP Milletvekili Mahmut Tanal, kısa ve öz konuşuyor:

“Böyle birlik olduğumuz sürece sırtımız yere gelmez. En kısa zamanda AKP iktidarının biteceğine inanıyorum.”

Bir diğer CHP'li Veli Ağbaba ise, “Gezi’ye darbe diyenlerin, çArşı'yı da darbecilikle suçlamaları doğal” diye konuşurken esas amacın başka olduğunu dile getiriyor:

“Art arda gelen davalar, AKP’nin 17 Aralık’la birlikte ortaya çıkan pisliklerini örtme çabası. Hiç uğraşmasınlar. Bunu tüm dünya biliyor artık.”

Dışarıda kalabalık, içeride kalabalık... Dünyada ilk kez bir taraftar grubu darbecilikle suçlanıyor.

Hakim, çArşı sanıklarından Cem Yakışkan savunmasını yapıyor: “Darbe yapacak gücümüz olsa, Beşiktaş’ı her yıl şampiyon yapardık.”

Bir diğer sanık, hakimin sorduğu TOMA meselesine açıklık getiriyor:

“Ehliyetim yok, TOMA kullanamam!”

Adliye önündeki kalabalık ise, cevapları duymadan davayı değerlendiriyor:

“Bu dava komik!”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler