Dipten zirveye

Guliyev, atletizmi bırakma noktasından dünya şampiyonluğuna ulaştı.

Yayınlanma: 11.08.2017 - 18:46
Abone Ol google-news

Türkiye’ye Dünya Atletizm Şampiyonaları’ndaki ilk altın madalyasını kazandıran Ramil Guliyev tarihe geçti. Londra’da düzenlenen 16. Dünya Atletizm Şampiyonası erkekler 200 metre finalinde 20.09’luk derecesiyle rakiplerini geride bırakan Azeri asıllı 27 yaşındaki milli sporcu, başarısı hikâyesiyle de tüm dikkatleri üzerine çekti. Azerbaycan adına yarıştığı dönemde Avrupa ve dünya gençler şampiyonalarında altın ve gümüş madalya kazanan Guliyev birçok rekora da imza attı.

Dünyanın en iyi 2. derecesi

2009’da üniversite oyunlarında 200 metrede elde ettiği 20.04 ile, Jamaikalı Bolt’un gençler kategorisinde 5 yıl önce koştuğu 19.93’ten sonra dünyanın en iyi ikinci derecesine sahip oldu. Ancak daha sonra Fenerbahçe’nin Azerbaycan’dan transfer ettiği ve 2011’de Türk vatandaşlığına geçirdiği Guliyev ülkesinde vatana ihanetle suçlandı. Azerbaycan’da genç atlet aleyhine büyük bir baskı oluşturan spor kamuoyu Guliyev’i uluslararası federasyona şikâyet ederek pistlerden men cezası almasını istedi.

Babasını kaybetti

Yaşananlar üzerine Azerbaycan Atletizm Federasyonu’nu suçlayan genç atlet babası ve aynı zamanda antrenörlüğünü yapan Eldar Guliyev’in kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesinin ardından ülkesinde kimsenin kendisine yardım etmediğini belirtti. O dönemde F.Bahçe ile anlaşan Guliyev, “Maddi imkânlar nedeniyle Türk vatandaşlığına geçtim. Babama yardım etmem gerekiyordu. Türkiye’deki 1 aylık maaşım Azerbaycandaki 1 yıllık maaşına eşit” diyerek kendini savundu.

2012’de izin alamadı

Türk vatandaşlığına geçişi Azerbaycan Atletizm Federasyonu tarafından öfkeyle karşılanan Guliyev’e 2012 Londra Olimpiyatları’nda Türkiye adına yarışması için Azeri Federasyon izin vermedi. Olimpiyatların ardından F.Bahçe’nin büyük çabasıyla iki ülke arasındaki kriz çözüldü ve Guliyev Türk Milli Takımı adına yarışmaya başladı. Başarılı atlet 2017 yılında 100 metre yarışında elde ettiği 9.97’lik derece ile 100 metreyi 10 saniyenin altında koşan 3. beyaz atlet oldu.

‘F.Bahçe olmasa  bırakmıştım bile'

F.Bahçe Kulübü’nün ve özellikle de başkan Aziz Yıldırım’ın kendisi üzerinde büyük emekleri olduğunu vurgulayan Guliyev “Bana çok büyük destek veriyorlar. En başta başkanımız Aziz Yıldırım. Bu kulüp olmasa belki ben Türkiye’ye gelemezdim. Kariyerimin, derecelerimin sebebi kulübüm Fenerbahçe olmasa belki de atletizmi çoktan bırakmıştım” diye konuştu. Dünya şampiyonluğu sonrası büyük sevinç yaşayan Guliyev, “Benim için çok inanılmaz bir yarışma oldu. Bunu başarabileceğime sene boyunca inanmıştım. Bundan sonra inşallah olimpiyatta madalya gelir. Usain Bolt burada olsun isterdim ama olmadı. Sıra bizde, inşallah daha iyi olur. Azerbaycan bayrağıyla tur atma isteğim vardı. Ben bunu yaptım. Yarış çok zor geçti. Bütün sporcular çok hazırdı. Yarışta kim kuvvetliyse o kazandı. Şok etkisine yol açacak bir zafer kazanmadım. Ama kendimi rüyada gibi hissediyorum” ifadelerini kullandı.

'Niekerk’i rüyadan Guliyev uyandırdı’

Guliyev’in Dünya Atletizm Şampiyonası’ndaki tarihi başarısı dünya basınında da geniş yer buldu.

-BBC (İngiltere): Şok bir zafer. Guliyev, Niekerk’i geride bırakarak 200 metreyi şok bir zaferle kazandı.

-Eurosport: Çarpıcı bir son. Türkiye’nin Azerbaycan’dan devşirdiği Guliyev, 20.09’luk derecesiyle elde ettiği zaferle iki ülkeye de büyük gurur yaşattı. 

-Guardian (İngiltere): Rüyasından Niekerk’i Guliyev uyandırdı.

-New York Times (ABD): Geleceğin Bolt’u henüz çıkmadı. Guliyev, Türkiye’ye şampiyonada ikinci madalyasını kazandırdı.

-L’equipe (Fransa): En büyük sürprizlerinden biri.

-EWN (Güney Afrika): Guliyev olimpiyat şampiyonunu yenmeyi başardı.

Guliyev’in başarısı sonrası konuşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Atletizm Federasyonu ile yaptığımız işbirliğinin getirdiği başarıları izlemek tarifsiz bir mutluluk yaşatıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın himayesinde 2020 hedefiyle, Türk sporunun gelişmesi için verdiğimiz destek çok önemli” dedi.

Yıldırım'ın gözyaşları

Guliyev’in altın madalya kazanmasından sonra Fenerbahçe TV’ye bağlanan Sarı-Lacivertli kulübün başkanı Aziz Yıldırım canlı yayında gözyaşlarını tutamadı. Yıldırım, “Ramil’in başarısı, basketbolda Avrupa Şampiyonu olan takımımızın başarısıyla eşdeğerdedir, hatta ondan daha da üsttedir. Bu çocuğu da diğerlerine de hepsine, hak ettikleri derecede, maddi anlamda kısıtlı olan şartları daha da ileriye götürerek, onlara bu yarışmalarda kazandıklarından daha fazlasını Fenerbahçe Spor Kulübü olarak vereceğiz. Bunu devletten de bekliyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler