Robotel Derneği

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar

Yayınlanma: 17.03.2017 - 17:15
Abone Ol google-news

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının sekizinci sezonunun 11. Fark Yaratan’ı uzuv deformasyonu yaşayan çocukların hayatlarına dokunan Robotel Türkiye Derneği oldu.

Bugün dünyada yüz binlerce kişi farklı sebeplerden ötürü uzuv deformasyonu yaşıyor. Çocuğun doğuştan uzuv gelişimine engel olan Amniyotik Band Sendromu, ortopedik rahatsızlıklar ya da kaza sonucu oluşan uzuv kayıpları bunlardan sadece birkaçı. Maliyetleri çok yüksek olan protezlere ihtiyaç duyulan bu durumlarda, çocuklar için durum biraz daha zor. Çocuklar, gelişimlerini tamamlayana kadar protezler takılamıyor ve bu durum kas erimelerine, sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabiliyor.

Dünyada, farklı sebeplerle el ve parmak kaybı veya deformasyonu olan çocukların daha rahat bir yaşam sürdürebilmeleri için proteze alternatif sunan gönüllü bir hareket bulunuyor. Adı Enabling The Future
 
Zeynep Karagöz ve arkadaşları da bu hareketten ilham alarak yola çıktı.
 
Karagöz ve arkadaşları, deneysel tasarım alanında ürün, süreç ve mekân tasarlayan bir tasarım ajansında çalışıyorlar. Toplumda 3D olarak bilinen üç boyutlu yazıcıların hayatımıza nasıl dokunabileceği üzerine araştırmalar yaparken Enabling The Future hareketiyle karşılaşıyorlar. 2014 yılında bu hareketin Türkiye ağını başlatmaya karar veriyorlar. Kurdukları ağ, 2016 Aralık ayında Robotel Türkiye Derneği adını alıyor. Derneğin amacı; başta çocuklar olmak üzere el ve parmak kaybı veya deformasyonu olan bireyler için kişiye özel ölçü ve niteliklerde üç boyutlu yazıcılarla üretilmiş, kullanışlı mekanik eller sağlamak.
 
Robot el adını verdikleri bu mekanik ellere ulaşmak için ihtiyaç sahibi öncelikle dernekle iletişime geçiyor. İhtiyaç sahibinin ölçüleri alınıyor ve model çıkartılıyor. Ardından üç boyutlu yazıcılar yardımıyla robot el hazırlanıyor ve ihtiyaç sahibine teslim ediliyor. Böylece gelişim çağındaki çocukların hayatları bir nebze de olsa kolaylaşmış oluyor. Ayrıca robot eller için sundukları eğlenceli tasarımlarla, çocuklara özgüven desteği ve sosyalleşme imkanı da sağlıyorlar.

Robotel Türkiye Derneği kar amacı gütmüyor. Verilen hizmetlerin tamamı ücretsiz. Derneğin, Türkiye’nin farklı illerinde 700’ü aşkın gönüllüsü bulunuyor. Robotel Türkiye Derneği’nin yaptığı eller, bugüne kadar yaklaşık 25 çocuğun hayatının kolaylaştırılmasına yardımcı oldu. Hala pek çok vaka üzerinde çalışmaya devam ediyorlar.

Robotel Derneği, dünyada uygulanan bir gönüllülük sistemini Türkiye’ye uyarladı ve bir adım daha öteye giderek sivil toplum kuruluşu haline geldi. Teknolojinin hayatımıza nasıl dokunabileceğine bir örnek oluşturdu. Uzuv deformasyonu yaşayan çocukların hayatlarını biraz olsun kolaylaştıran ve geleceğe dair umut veren bir çözüm sundu. Hem psikolojik olarak hem de bedensel olarak daha iyi bir yaşam sürmelerini sağladı. Hem çocukların, hem de ailelerin hayatında kocaman bir fark yarattı.

 

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=g3ib1c9JXAw


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler