Soma katliamı için adalet nöbeti

Soma faciasında can veren 301 madencinin yakınları yarına (11 Temmuz) ertelenen karar duruşmasını mahkeme önünde oturma eylemiyle bekliyor.

Yayınlanma: 10.07.2018 - 00:44
Abone Ol google-news

Soma’da 4 yıl önce 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş katliamıyla ilgili kararın açıklanacağı duruşma üye hakimin rahatsızlığı gerekçesiyle yarına ertelendi. Bunun üzerine yıllardır adalet için çaba harcayan acılı aileler ve avukatları mahkeme önünde nöbete başladı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve 5’i tututlu 51 sanığın yargılandığı davanın geçen haftaki duruşmasında hakim, kararın 9 Temmuz günü açıklanacağını söylemişti. Dünkü duruşma öncesi çok sayıda sivil toplum, meslek örgütü ve sendika temsilcisi, Akhisar Garı önünde toplanarak, ailelerle birlikte yargılamanın yapıldığı salona dek yürüdü.

2 bin 500 polis

Yürüyüşte, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, TTB Merkez Konseyi üyesi Sinan Adıyaman, milletvekilleri, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, HAZİRAN, Halkevi üye ve yöneticileri de yer aldı. Salon önünde sıkı güvenlik önlemleri alındığı gözlenirken, yaklaşık 2 bin 500 polisin görev yaptığı belirtildi. Yoklamayla başlayan duruşmada Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu, heyetteki hakimlerden birinin “ani rahatsızlığı” gerekçesiyle karar açıklanmasının 11 Temmuz Çarşamba gününe ertelendiği açıkladı. Bunun üzerine aileler, “hak hukuk adalet” sloganlarıyla duruma tepki gösterdi. Duruşma salonu çıkışında da aileler adına açıklama yapan Avukat Can Atalay, “Bu davayı bizlerden kaçıranlara direniyoruz. Adalet yerini buluncaya kadar buradayız. Soma için adalet istiyoruz. Alacağız” dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, “Öyle bir tesadüf ve şüphe uyandıran bir noktaya geldi ki, aileler üye hakimin rahatsızlandığı ve karar duruşmasına gelemediği gerekçesine inanmıyorlar. Karara yaklaştıkça adaletten uzaklaşılacağı ile ilgili şüphelerin, korkuların patlama noktasıydı” yorumunu yaptı.

'Adalet zenginlerin'

Kazada oğlunu kaybeden Elmas Kaya şunları söyledi: “Çarşamba Günü Alp Gürkan Soma’ya gelmiş. Adam Çarşamba günü sendikada bir toplantı yapmış ve bu davada kimse tutuklanmayacak demiş. Oğlumu da çıkaracağız demiş. Çok doğru demiş. Benim oğlum mezarlıkta ben tellerin arkasındayım doğru söylemiş, adalet duvarda. Ben bugün bir şey çıkmayacağını biliyordum. Bu hakim buraya geldiğinde bu karar verilmişti zaten. Bu adalet de dünyada zenginlerin. Biz boşuna ağlıyoruz boşuna yanıyoruz. En büyük adalete söylüyorum artık ama sabretmem lazım, sabredeceğim.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler