Kıbrıs açıklarında facia: 19 ölü

İnsanlık dramının yaşandığı Akdeniz'de bugün korkunç bir olay daha yaşandı. KKTC açıklarında içinde yaklaşık 160 kişi bulunan mülteci teknesi motorun su alması sebebiyle battı. Batan tekneden 105 kişi kurtarıldı, yaralılar Girne'ye ulaştırıldı. 19 mültecinin ise cesedine ulaşıldı.

Yayınlanma: 18.07.2018 - 15:20
Abone Ol google-news

<video:1030564>

 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Karpaz Yarımadası açıklarında, içinde yaklaşık 160 Suriyeli mültecinin bulunduğu tekne battı. İlk belirlemelere göre 19 kişi yaşamını yitirirken, Türkiye ve KKTC sahil güvenlik ekipleri 103 kişiyi kurtardı. Diğer kişileri arama- kurtarma çalışmaları sürdürülüyor.

Karpaz Yarımadası Yeni Erenköy kasabası sahiline 16 mil uzaklıkta, içinde Avrupa'ya gitmek isteyen Suriyeli mültecilerin bulunduğu tekne, sabah saatlerinde battı. Tekne battığı ihbarına alan Türkiye ve KKTC sahil güvenlik ekipleri hemen alarma geçti. Türkiye ve KKTC sahil güvenlik gemilerinin kurtarma çalışmalarına bir helikopter de katıldı. Bölgedeki ticari gemiler de arama- kurtarma çalışmalarına katıldı. Denizden kurtarılan mülteciler, bölgeden geçen ticari gemilere alınırken, batan teknede kaç mültecinin bulunduğu kesin olarak bilinmiyor. 

<haber-dikey:1031031>

Yapılan arama- kurtarma çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan KKTC Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, şu ana kadar 19 kişinin cesedine ulaşıldığını belirterek,  "103 kişi sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılanlardan 1'i ağır yaralı. Türkiye ve KKTC sahil güvenlik ekipleri olaya müdahale etti. Çalışmalar sürüyor. Kayıp kişileri denizde arama çalışmaları sürüyor" dedi.

Kurtarılanların sağlık durumu ağır olanın dışındakinin Türkiye'ye götürüleceği bildirildi.

KURTARILANLAR TAŞUCU'NA GETİRİLDİ

Mültecilerden sağlık durumu ağır olan 1 kişi, KKTC'ye götürülürken, kurtarılan diğer mülteciler Mersin'in Taşucu Limanı'na sevk edildi.

Öte yandan bölgedeki hava şartlarının olumsuz olmadığı bildirilirken, teknenin neden battığı araştırılıyor. İlk gelen bilgilere göre, geminin motor kabininin su alması nedeniyle battığı yönünde.

SAHİL GÜVENLİKTEN AÇIKLAMA

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada ise şu bilgiler verildi:
"18 Temmuz 2018 tarihinde saat 05.37'de, 150 kişilik bir göçmen grubu tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin yaklaşık 30 kilometre açıklarında bulundukları bildirilerek yardım talep edilmesi üzerine derhal 1 Sahil Güvenlik Helikopteri, 1 Sahil Güvenlik Korveti ve 4 Sahil Güvenlik botu olay mevkiine sevk edilmiştir.

Sahil Güvenlik unsurlarının intikali esnasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanlığı ile koordine kurulmuş ve NAVTEX yayını yapılarak olay mahallinde bulunan tüm ticari gemilere acil yardım çağrısında bulunulmuştur. Bölgede bulunan Panama bayraklı ASPIRI isimli ticari gemi tarafından, göçmenlerin Mersin ili Silifke ilçesi İncekum sahilinden yaklaşık 20-25 deniz mili güneydoğusunda oldukları saat 10.34’te tespit edilerek Sahil Güvenlik Komutanlığına bildirilmiştir.

Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları (1 Sahil Güvenlik Helikopteri, 1 Sahil Güvenlik Uçağı, 1 Sahil Güvenlik Korveti ve 4 Sahil Güvenlik Botu) ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı 1 Helikopter, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı 4 Sahil Güvenlik Gemisi ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı 1 helikopterin ve Emniyet Genel Müdürlüğüne ait 1 uçağın iştirakiyle müştereken devam eden arama kurtarma faaliyetinde hâlihazırda toplam 103 düzensiz göçmen sağ olarak kurtarılmış, 19 düzensiz göçmenin ise cansız bedenine ulaşılmıştır.

Hayati tehlikesi olan 1 düzensiz göçmen Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı helikopteri ile Girne’ye intikal ettirilmiştir. Kayıp olduğu değerlendirilen 25 kişi için arama kurtarma faaliyetine halen devam edilmektedir."

31 YARALI HASTANEYE KALDIRILDI

KKTC Karpaz Yarımadası açıklarında batan tekneden kurtarılıp, Mersin'in Taşucu Limanı'na getirilen Suriyeli mültecilerinden yaralı olan 1'i çocuk ve 1'i kadın 31 kişi, Silifke Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Sağlık durumu iyi olan mültecilerin ise polis gözetiminde tutulduğu bildirildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler