Canlı canlı gömeceklerdi

Zonguldak’ta eksiklikleri nedeniyle üretimi durdurulmasına rağmen kaçak olarak çalıştırılan özel maden ocağında meydana gelen göçük ölümlerden ders çıkarılmadığını bir kez daha ortaya koydu. Firma yetkililerinin göçüğü gizlemeye kalkmaları nedeniyle 9 madenci yaşam savaşı verdi. Aileler 9 saat sonra göçükten haberdar oldu, yetkililere haber verdi ve madenciler kurtarıldı.

Yayınlanma: 12.08.2014 - 23:39
Abone Ol google-news

Zonguldak’ta önceki gece özel bir maden ocağındaki göçük firma yetkililerince gizlenince mahsur kalan 9 madenci yaşam savaşı verdi. İşçi, ailelerinin haber vermesi üzerine 4.5 saat süren çalışmayla kurtarıldı.

Zonguldak’ın Dilaver Mahallesi’nde Erol Civelek’in sahibi olduğu Erci Madencilik Şirketi’ne ait kömür ocağında önceki gece saat 03.00 sıralarında tavan çökmesi sonucu göçük meydana geldi. Ocak girişine yakın bir noktada ana galeri üzerinde meydana gelen göçükte madenciler Yüksel Günbel, Ayhan Günbel, Cüneyt Karaünlü, Muhammet Kilitci, Mustafa Pazarbaşı, Murtaza Pazarcık, Taner Tutal, Müslüm Bayraklı ve Ferhat Mankır mahsur kaldı. Firma yetkilileri ve maden ocağının sorumlu mühendisi, göçüğü ilgili kurumlara haber vermeyerek kurtarma çalışmalarını kendileri yürüttü. Ancak göçükte mahsur kalan madenciler çıkarılamadı.

Eve dönmeyen madencilerin ailelerinin ocağa gitmesiyle durum ortaya çıktı. Ailelerin haber vermesi üzerine Türkiye Taşkömürü Kurumu tahlisiye ekibi, AFAD ve sağlık ekipleri ocağa sevk edildi. Zonguldak Valisi Ali Kaban, “Göçük 03.00 sıralarında olmuş ancak maden ocağının sorumlu mühendisi konuyu gizlemiş. İçeride kalanlardan birinin babası saaat 11.40 civarında emniyetimize konuyu intikal ettirince haberdar olduk” dedi.

‘Dam’ yaparak kurtardılar

Ocak ağzından uzunlukları 4-5 metreyi bulan maden direklerini keserek tahkimat malzemesi hazırlayan kurtarma ekipleri, yeni göçüklerin yaşanmaması için ahşap direklerle tavana “dam” yaptı. Kurtarma ekipleri ve madenciler, kazdıkları kömür ve toprak yığınlarını vagonlarla dışarı çıkardı. 4.5 saat süren çalışmaların ardından 9 madenci sağ olarak kurtarıldı.

Aileler: Biz haber verdik

Göçükte mahsur kalan Ayhan Günbel’in (30) babası Kemalettin Günbel, oğlunun 00.00 ile 08.00 vardiyasında çalıştığını, eve dönmeyince merak ederek durumu araştırdığını söyledi. Günbel, “Saat 11.10’da maden ocağının önüne geldim. Burada göçük olduğunu öğrendim. Polise durumu ben durumu bildirdim. Olayın medyaya yansımasını istemediler” dedi. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri de ocakta incelemelerde bulundu.

Bakanlık üretimi yasaklamış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, göçüğün meydana geldiği ocakta 2013 Kasım ayında yapılan teftişler sonucu üretim faaliyetlerinin durdurulduğu, 14 bin lira idari para cezası uygulandığı da ifade edildi. İşletmenin eksikliklerini gidermesi için Mayıs 2014 tarihine kadar süre verildiğini açıklayan bakanlık, “Mart 2014’te işverenin durdurma kararına uymayarak üretime devam ettiği tespit edilmiş ve yine 11 bin lira idari para cezası uygulanmıştır. İlgili ocak üretimi halen durdurulmuş bir ocaktır” denildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler