İsveç'te ırkçılık yükseliyor: Seçimin galibi sağcı parti

İsveç'te sandıktan eşitlik çıktı. Seçim sonuçlarına göre merkez sağ ve merkez sol blok yüzde 40'ar oy aldı. Seçimin galibi ise yaklaşık yüzde 18 oy alan aşırı sağcı parti oldu.

Yayınlanma: 10.09.2018 - 08:59
Abone Ol google-news

İskandinav ülkesi İsveç milletvekili seçimi için sandık başına gitti. Yaklaşık 7.5 milyon seçmenin oy kullandığı seçimler belirsizlik doğurdu. Merkez sağ blok ve merkez sol blok neredeyse eşit oranda oy aldı. Seçimin kazananı ise aşırı sağcı "İsveç Demokratları Partisi" oldu. Parti, bir önceki seçimlere göre oy oranını yaklaşık yüzde 5 oranında arttırdı. Sonuçlara göre merkez sağ ve merkez sol bloklar iktidar için gerekli olan milletvekili sayısına ulaşamadı.

Göçmen ve Avrupa Birliği karşıtı İsveç Demokratları Partisi'nin kökleri Neo-Nazi hareketine dayanıyor. Parti lideri Jimmie Akesson önümüzdeki yıllarda İsveç'te neler olacağı konusunda çok büyük bir etkiye sahip olacaklarını söyledi.

Sosyal demokratların lideri ve İsveç Başbakanı Stefan Löfven ise sonuçlarin, blok siyasetinin sonunun geldiğini gösterdiğini söyledi. İsveç'te hükümet kurulabilmesi için bloklar arasında ittifaklar kurulması gerekecek.

Göçmen karşıtı İsveç Demokratları Partisi sonuçlarla hükümet kurmak için kilit rolü ele geçirdi. Ancak hem merkez sağ hem de merkez sol blok daha önce parti ile ittifak kurmayacaklarını açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler