Soma'ya bir örtü daha

Madene çalışma izni veren müfettişlerin soruşturulamadığı bildirildi.

Yayınlanma: 20.08.2014 - 23:06
Abone Ol google-news

Soma’da 301 işçiye mezar olan madenin çalışmasına izin veren müfettişlerin soruşturulmasının engellendiği ileri sürüldü. Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, müfettişler hakkında soruşturma yapılması için cumhuriyet savcılığına başvurduklarını ancak yanıt alamadıklarını söyledi.

Balkız, 2009’da açılan madenle ilgili çalışma izni veren müfettişler hakkında soruşturma izni istediklerini belirterek “Bakanlığın kontrol mühendisleri, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin kontrol mühendisleri, elemanları, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun iş güvenliği müfettişleri yıllardır ne yapmışlardır? Cumhuriyet savcılığına bir dilekçe verdik. Madenin şirkete devredildiği tarihten itibaren bugüne kadarki tüm müfettiş raporlarını istedik. Altında imzası bulunan tüm müfettişler nasıl rapor verdiler, bunun sorgulanmasını istiyorum. Bu dilekçeye henüz cevap gelmedi. ‘Sizin dilekçenize uygun olarak bakanlığa ve resmi kurumlara yazı yazdık, talepte bulunduk’ dediler” diye konuştu.

Yargılamanın baskılardan uzak, adil, bağımsız mahkemeler tarafından yapılması gerektiğini kaydeden Balkız, şöyle konuştu: “Cumhuriyet başsavcılığımız bu konuda yapmış olduğu ilk bilirkişi raporu sonunda madeni işletenleri, maden sahası sahibi, vardiya çavuşlarını sorumlu gördü. Bunlarla ilgili bir soruşturma yapıldı. Şimdi içeride 8 tutuklu var. Adli kontrole tabi tutulan kişiler var. Bu anlamda 500’e yakın kişinin tanık veya müşteki sıfatıyla ifadeleri alındı. 15 Temmuz tarihinde gerçeğin ortaya çıkması için bir keşif yapıldı. Çıkan madenin taşındığı ana koridorda zor yürüdük. O şirketin 6 bin işçisi var. 2 bine yakını facianın meydana geldiği madende çalışıyor. Hep üretime dönük bir çalışmada, iş güvenliğine hiçbir yatırım yapılmıyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler