'Bağımsızlık satın alınamaz'

YARSAV Başkanı Murat Arslan, yıllardır maaş konusunu gündeme getirdiklerini ancak hiçbir adım atılmadığını belirterek, HSYK seçimleri öncesi bunun gündeme getirilmesini “manidar” diye nitelendirdi.

Yayınlanma: 04.09.2014 - 22:57
Abone Ol google-news

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yargıya maaş zammı ve sicil affı getirecek düzenlemeyi HSYK seçimleri öncesi Meclis’e sunacaklarını açıklaması hâkim ve savcılar arasında rahatsızlık yarattı. YARSAV Başkanı Murat Arslan, yıllardır maaş konusunu gündeme getirdiklerini ancak hiçbir adım atılmadığını belirterek, HSYK seçimleri öncesi bunun gündeme getirilmesini “manidar” diye nitelendirdi.

Hâkim ve savcıların “seçim rüşvetine” kanmayacaklarını vurgulayan Arslan, “Yargının bağımsızlık özelliği hiçbir seçim rüşvetine feda edilemez” dedi. HSYK adayı, Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Demirel de “Hâkim ve savcılar parayla satın alınamaz” dedi.

Yıllarca zam bekleyen yargı dünyasına yönelik bu adım, 12 Ekim’deki HSYK seçimleri öncesi gelince hâkim ve savcılar arasında soru işaretleri yarattı. Seçime, Yargıçlar Sendikası ile çıkardığı ortak liste ile giren YARSAV’ın Başkanı Murat Arslan, öncelikle yargı mensuplarının maaşlarının iyileştirilmesinin gerekli olduğunu söyledi. Hâkim ve savcıların büyük bir özveriyle çalıştığını, ancak mevcut maaşların onların onur ve şereflerine yakışmadığını dile getiren Arslan, “Birkaç yıldır biz de zam yapılması gerektiğini ifade ettik. İki yıl önce maaş zammı ve özlük işleriyle ilgili çalışma yaptık. HSYK, Adalet Bakanlığı ve Meclis’te grubu bulunan partilere gönderdik. Ancak şu ana kadar hiçbir gelişme görülmedi” dedi.

 

‘Bu seçim rüşveti’

Buna karşın tam HSYK seçimi öncesi hükümetin zam konusunu gündeme getirdiğine işaret eden YARSAV Başkanı Arslan, bunun zamanlamasının “manidar” olduğunu kaydetti. Son dakika maaş zammını “seçim rüşveti” olarak nitelendiren Arslan, şöyle konuştu: “Yargının bağımsızlığı özellikle hiçbir seçim rüşvetine feda edilemez. Dolayısıyla meslektaşlarımız her türlü seçim rüşvetine, kamu gücü kullanılmasına karşı onurlu duruş sergileyeceklerdir. Böyle seçim rüşveti niteliğindeki adımlar seçim sonucuna etki etmeyecektir. Yargının asıl sorunu yargı bağımsızlığıdır. Bu hiçbir maddi değerle ölçülemez. Dolayısıyla meslektaşlarımız da siyasi iktidarın maddi gücünün yarattığı çekim alanına girmeyeceklerdir. Ancak her şeye rağmen maaş zammı yapılmalıdır. Mesleğin onur ve şerefine uygun bir iyileştirme yapılmalı. Ancak hâkim ve savcılar bunu seçim rüşveti olarak kabul edip ona göre oy kullanmaz.”

YARSAV-Yargıçlar Sendikası listesinden HSYK adayı olan Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Demirel de, 2005’ten bu yana ciddi bir zam yapılmadığını dile getiren Demirel, hâkim ve savcıların maaşının Başbakanlık Müsteşarı’na endeksli olduğunu anımsattı.

Demirel, “2010 HSYK seçimleri öncesi de maaş zammı yapılacağı söylendi ancak bu gerçekleşmedi. Herkes zam ister. Ancak bunun şimdi yapılması seçim rüşveti olarak algılanıyor. Bu meslektaşlarımızın bakışıdır. Meslektaşlarımız zam yapılsın ama bunu bize bir seçim rüşveti olarak gösterilmesin diyor. Hâkim ve savcılar parayla satın alınmaya çalışılmasın” değerlendirmesinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler