Yakınında olunca çift dikişe izin var

Başbakanlığı, döneminde kamuda emekli olup çift maaş alarak çalışmalarının önüne geçen Erdoğan, çalışma ekibindeki 17 kişiye bu imkânı sağladı.

Yayınlanma: 28.12.2018 - 21:59
Abone Ol google-news

Emeklilikte yaşa takılanların taleplerini “Erken emekli olacak, çalışmaya devam edecek. Yani çift dikiş” açıklaması ile geri çeviren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yakın çalışma ekibindeki 17 kişiye ‘yeni yıl hediyesi’ verdi. Yayımlanan kararname ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanların maaşları ile birlikte emekli maaşı da alabilmeleri sağlandı. Böylece devletin üst kademesindeki çift dikişlere 16 bakan ve bir Cumhurbaşkanı yardımcısı daha eklendi.

Kamudan emekli olanların çift maaş alarak çalışmaları Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde sosyal güvenlikle ilgili yasal düzenleme ile engellenmişti. Bir kamu çalışanının hem emekli maaşı hem de görevinin gerektirdiği maaşı almalarının önüne geçilmişti. Ancak burada önce Erdoğan’ın kendisi de dahil milletvekilleri istisna tutulmuştu. Bu istisnanın kapsamı sürekli genişletildi. Önce akademisyen kökenli olup üniversitelere dönen eski milletvekillerinin çift maaş alabilmeleri sağlandı. Başkanlık sistemi ile birlikte bakan yardımcıları için de benzer bir düzenleme getirildi. Emeklilikte yaşa takılanların yoğun taleplerinin siyasi bir ranta dönüştürülmemesi gerektiğini dile getirerek “Böyle bir uygulama olamaz. Böyle bir yükü ülkenin sırtına bindiremeyiz. Erken emekli olacak, çalışmaya devam edecek. Yani çift dikiş” diyerek reddeden Erdoğan’ın kendisinin de milletvekili emeklisi olarak çift maaş aldığı belirtilmişti.

Erdoğan, dün Resmi Gazete’de bir kararname yayınlayarak bu alanda bir adım daha attı. Kendisine en yakın 17 kişinin daha “çift dikiş” olmasına izin verdi. Kararname ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 16 bakanın hem görevleri gereği maaşlarını hem de emekli maaşlarını alabilmeleri sağlandı.
Daha önce bakan yardımcıları için yapılan düzenlemedeki tereddütler de dünkü kararname ile giderildi. Eylül 2018’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bakan yardımcısı olarak atananların emekli maaşlarının kesilmeyeceği düzenlenmişti. Ancak bakan yardımcısı olarak atandıktan sonra emekli maaşına hak kazananların durumu belirsiz kalmış, kesintiyle gidilmişti. Dün yapılan düzenleme ile bakan yardımcısı olarak atandıktan sonra görevine devam ederken emekli maaşı hakkı kazananlara çift maaş bağlanabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler