Orhan Pamuk’un gözünden İstanbul

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un İstanbul’daki evinin balkonundan çektiği fotoğraflardan oluşan “Orhan Pamuk - Balkon Fotoğraflar” sergisi Yapı Kredi Kültür Sanat binasında açıldı.

Yayınlanma: 06.02.2019 - 23:18
Abone Ol google-news

Küratörlüğünü Alman yayıncı Gerhard Steidl’ın üstlendiği sergi 27 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek. Sergide, Pamuk’un İstanbul’un sürekli değişen manzarasını yansıtan 600’den fazla fotoğraf bulunuyor.

Yapı Kredi Kültür Sanat’ta önceki günkü açılışta Orhan Pamuk ve Gerhard Steidl bir söyleşi gerçekleştirdi. Yoğun katılımın olduğu söyleşide yer bulamayan ziyaretçiler, ayakta veya mekânı çevreleyen camların ardından kulaklıklarla Pamuk’u ve Steidl’yi dinlediler. Yazar Pamuk, serginin geçen yıl Steidl Yayınları etiketiyle yayımlanan “Balkon” kitabından yola çıktığını belirtti. Aralık 2002 ile Nisan 2003 tarihleri arasında 8 bin 500’den fazla fotoğraf çektiğini söyleyen Pamuk, bu karelerin “kaydetme” arzusuyla şekillendiğini dile getirdi. İstanbul Boğazı’nda gördüğü kendisine ilginç gelen herhangi bir anı yakalamaya çalıştığını ifade eden Pamuk’un fotoğrafları, balkonun tek bir noktasından farklı lensler kullanılarak çekilmiş kareleri yansıtıyor.

Orhan Pamuk, genellikle yazmakta zorluk çektiği zamanlarda fotoğraf çektiğini kaydederken, Gerhard Steidl da yazarla nasıl tanıştığını ve fotoğrafları kitaplaştırma sürecini anlattı. Steidl, sergiyle ilgili şöyle konuştu: “Fotoğrafların sıralamasına baktığınızda bir öyküyü ya da romanı andırdığını göreceksiniz. Görsel açıdan da değerlendirdiğinizde adeta bir çizgi roman gibi.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler