RTÜK’te Atatürk’e hakaret serbest!

RTÜK, Cumhuriyet dönemi CHP’lilere ‘burunları halkalı, boyunları tasmalı kapı kulları’ denilen programda yayın ihlali görmedi

Yayınlanma: 30.10.2014 - 20:02
Abone Ol google-news

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), CHP’lilerin “Burunları halkalı, boyunları tasmalı, Allah düşmanı, Allahsız partinin kapı kulları” diye nitelendiği programa ceza vermedi. Kurul Başkanı Davut Dursun, duruma tepki gösteren iki CHP’li üyenin Üst Kurul toplantı salonunda basın toplantısı düzenlemesini de engelledi.

Kanal A televizyonunda yayınlanan “Resmi Tarihten Gerçek Tarihe” adlı programın 22 Eylül’de yayımlanan bölümünde CHP ve Atatürk’e ağır hakaretler edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın RTÜK’e şikayeti üzerine söz konusu program kurul uzmanları tarafından incelendi. İnceleme sonucunda program konuğu Said Alpsoy’un CHP’yi “Allah düşmanı” parti olarak nitelediği, başta Atatürk olmak üzere CHP’nin kurucularına ve partililere ağır hakaretler yönelttiği saptandı. Alpsoy, programda özetle şu ifadeleri kullandı:

- Bu ülkeyi ….Allah’a iman esprisine doğrudan doğruya Allah’ın zatına düşman bir parti mi yönetti… Evet kesinlikle din ve Allah düşmanı tekrar altını çiziyorum ben bunun.

- Tek parti döneminde CHP milletvekilleri TBMM’de meclisin ortasında Allah’a küfrederler miydi? Yani milletvekilliğini sürdürmek, siyasal ikbalini sorumak için TBMM’nin ortasında Allah’a küfrediyor.

- Burunları halkalı, boyunları tasmalı şu Allah düşmanı, Allahsız partinin kapı kulları, köleleri olarak, dinlerinin haysiyetini, şahsi şereflerini, ırz namus adına bildikleri ne değer varsa, çünkü Allah’ına küfredilmesi karşısında hissiz, etkisiz, tepkisiz kalan bir insanın bundan sonra ırzdan haysiyetten, şereften, namustan bahsetmeye hakkı olamaz.

- Oylarınızı hırsıza vermeyin diyecekler CHP’ye verin. Sizin Allah’ınıza, dininize, sinkafla ağzını doldura doldura küfretmiş olan CHP’ye verilsin. Mübarek olsun gidin verin oyunuzu.

Tepki gösteren üyelere salon yasağı
RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, bu skandal saptamaların ardından yayıncı kuruluşun, RTÜK’ün yayın ilkelerini ihlal ettiğini ve cezalandırılması gerektiğini bildirdi.
Rapor Üst Kurul’un dünkü toplantısında değerlendirildi. Kurulun CHP kontenjanından seçilen iki üyesi kanala hem para hem de yayın durdurma cezası verilmesini istedi. AKP kontenjanından seçilen 4 üye ise kanalın uyarılmasından yana tavır aldı. Sert tartışmaların ardından yapılan oylamada CHP kontenjanından seçilen 2, MHP kontenjanından seçilen 1 üyenin oylarına karşın AKP’li 4 üye blok hareket edince toplantı yeter sayısı olan 5 oya ulaşılamadı ve karar alınamadı. HDP kontenjanından seçilen üye ise toplantıya katılmadı.

‘Atatürk’e hakaret ettirmeyiz’
Ortaya çıkan tabloya tepki gösteren iki CHP’li üye RTÜK’ün toplantı salonunda basın toplantısı düzenlemek istedi. Ancak Başkan Davut Dursun bu talebe olumsuz yanıt verdi. Bunun üzerine üyeler kendi odalarında basın toplantısı düzenlemek zorunda kaldı. Üst Kurul Üyesi Ali Öztunç, AKP’li kurul üyelerinin kanalı hafif bir ceza ile kurtarmak istediklerini belirtirken, “HSYK’ye bile RTÜK modeli öneriyorlar. Alın size RTÜK modeli. Bu mu tarafsızlık, bu mu adalet? İsyan ediyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan için ‘eli uzun adam’ denildiği için bir kanala ceza verildi. Biz de ceza verilmesi yönünde oy kullandık. Çünkü parti kafasıyla bakmıyoruz, tarafsızız. Biz burada Atatürk’e küfür ettirmeyiz. Ne olursa olsun cumhuriyeti savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Bir diğer üye Süleyman Demirkan da, RTÜK’ün bağımsız bir kurul olması gerektiğini vurgularken, “Burayı babalarının çiftliği gibi görüyorlar. Değerler ve gelenekler tanınmayarak, giderek faşizan bir anlayışı hayata geçiriyorlar. Kendi işlerine gelen ihlaller karartılıyor, ilgili daireye baskı yapılıyor ve kurulun anayasaya uygun çalışması engelleniyor. Anayasal sisteme açıkça çomak sokuluyor” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler