YSK'nin gerekçeli kararında 'oy çalındı' ifadesi bulunmuyor

Yüksek Seçim Kurulu, (YSK) stanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenme kararının gerekçesini açıkladı. Kararda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP adayı Yıldırım'ın kullandığı 'oy çalınması' ifadesini yer almadı. Seçim yenilenmesi kararına şerh koyan YSK üyesi Yunus Akın, AKP'nin gönderdiği belgelerde, oy çalınmasıyla ilgili herhangi somut bir olay olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 22.05.2019 - 20:09
Abone Ol google-news


YSK, İstanbul seçimlerinin iptali için 2 gerekçe öne sürdü. Bunlardan birincisi 754 sandıkta yasaya rağmen sandık başkanlarının görevlendirilmesi ve 108 sandıkta sayım döküm cetvelinde imza bulunmaması gösterildi. Karar metninin hiçbir yerinde 'oy çalınması'yla ilgili bir ifade bulunmuyor. Ancak sonuç bölümünde sandık başkanları ile ilgi suç duyurusunda bulunulacağı belirtiliyor.

AKP BELGE SUNAMADI, SOMUT OLAY YOK

YSK üyesi Yunus Akın, İstanbul seçimlerine ilişkin iptal kararına yazdığı karşı oyda konuyla ilgili şöyle dedi: "Olağanüstü itiraz dilekçesinin eki belgeler arasında kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanları hakkında; oy verme günü kanunun verdiği yetkilere dayanarak yaptıkları işlemler, aldıkları tedbirler ve kanunun koyduğu yasaklara aykırı davranışları nedeniyle sözlü ya da yazılı bir başvuruda bulunulduğuna veya 112. madde uyarınca seçim kurullarına itiraz edildiğine ilişkin bir belge sunulmadığı gibi, itiraz dilekçesinde de sandık numarası ve isim belirtilmek suretiyle somut bir olayın mahiyetinden bahsedilmemiştir. Kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanlarının oy verme günü yaptıkları işlemlerde ve aldıkları tedbirlerde 298 sayılı Kanuna ve Yüksek Seçim Kurulunca hazırlanan Genelgelere aykırı davrandıkları, şüpheli tutum ve davranış sergilediklerine ilişkin delil ve gerekçe gösterilmediğinden, kesinleşmiş sandık kurulu oluşumuna dayalı olarak yapılan itirazın reddi gerekmektedir." 

"HİÇBİR ŞEKİLDE ORTAYA KONULMAMIŞTIR"

Yine karara şerh koyan YSK üyelerinden Kürşat Hamurcu da şunları yazdı: Sandık kurulu başkanının kamu görevlisi olmadığı sandıklarda, oy kullanan seçmenin oyunun, hangi neden ve gerekçeyle geçersiz sayılması gerektiğine ilişkin itiraz eden tarafından hiçbir somut kanıt ve belge sunulmamıştır. Seçim hukukuna egemen olan serbest, genel oy, eşit, tek dereceli, gizli oy, açık sayım ve döküm ilkelerinin hangisinin kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı tarafından ihlal edildiği, hiçbir şekilde ortaya konulmamıştır."

YILDIRIM, 'ÇALDILAR' DEMİŞTİ

AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, seçimlerin yenilenme nedeninin 'oy hırsızlığı' olduğunu söylemişti. Yıldırım, Esenler'de katıldığı iftar programından çıkarken, bir vatandaşın "Bu seçim neden iptal oldu?" sorusuna "Çok basit, çünkü çaldılar" şeklinde yanıt vermişti. Yıldırım, katıldığı bir televizyon programında ise, "Oy hırsızlığını tespit ettik, sağlam çalmışlar. " demişti.

AYNI SÖYLEMİ ERDOĞAN DA KULLANDI

'Çaldılar' söylemini Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da kullandı. Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenme nedenini "Oyları çaldılar, bu kadar basit." ifadeleriyle anlatmıştı.

<haber-yatay:1405831,1405815,1405627>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler