Kristof Kolomb da kim?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, tarihçi Fuat Sezgin’in kitaplarını dayanak göstererek, Amerika kıtasını Kristof Kolomb’un değil ilk olarak müslümanların keşfettiği yönündeki açıklaması üzerine bir tartışmadır gidiyor.

Yayınlanma: 24.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

BMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeler sırasında da konu gündeme geldi. CHP’li Gürkut Acar, hükümete sordu:

“Kristof Kolomb’un Amerika’yı ilk olarak keyfetmediğine dair Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir demeci bütün dünya basınında yer aldı. Cumhurbaşkanı’nın bir müslümanın Amerika’yı Kristof Kolomb’tan önce keşfettiği konusundaki iddiasına hükümet iştirak ediyor mu? Ediyorsa bununla ilgili kanıtlar nelerdir? Uluslararası ilişkilerde kanıtı olmayan iddialar dünya kamuoyunda Türkiye’yi küçük düşürmüyor mu?”

 

Acar’ın sorusuna yanıt Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan geldi:

“Biliyorsunuz, İstanbul’a giderseniz, Gülhane’ye giderseniz İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi diye çok mükemmel, güzel bir müze var, her arkadaşımızın mutlaka o müzeyi ziyaret etmesini isterim. Bu İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi Fuat Sezgin Hoca’nın önderliğinde, riyasetinde, yol göstermesinde yapılmıştır. Bu görüş, Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği görüş Fuat Sezgin Hoca da 1960 darbesinden sonra 147’ler arasında olup da üniversiteden atılanlar arasında. Kendisi Türkiye’de kendi düşüncesini ifade edemeyeceğini düşündüğünden Almanya Frankfurt’a gitti, Frankfurt’ta bir kürsünün başkanı oldu ve o hocanın görüşü de -gerçek bir bilim adamıdır- birçok buluşun İslam ülkelerinden veya doğudan geldiğini söyler. Ancak, eski tarihlerde atıf yapılmadığından doğudaki kaynakların alındığını, Batı’ya geçirildiğini dolayısıyla atıf yapılması kültürünün sonradan çıktığını ifade ettiğinden bu bir bilim adamının görüşüdür, bazıları da bunu destekliyor, aksine olan fikirler de olabilir ama biz Fuat Sezgin Hoca’nın dediğine inanıyoruz.”

 

‘Utangaç alacaklı’ TOKİ

TOKİ’nin Ak Saray nedeniyle 297 milyon TL tutarında alacağı olduğu, başka bir deyişle Ak Saray’ın “veresiye” yapıldığını geçen hafta başında okuyucularımıza duyurmuştuk. Haberin ses getirmesinin ardından TOKİ ancak iki gün sonra “alacağının olmadığını” ancak “alacağını kurumlar arası yapılacak görüşmeler neticesinde sonuçlandıracağına” ilişkin garip bir açıklamaya imza attı.

Özetlemek gerekirse TOKİ; hem “Alacağım yok” dedi, hem de “Alacağım var ama kendi aramızda çözeceğiz” demeye getirdi. TOKİ’nin hesaplarını inceleyen ve haberimize konu olan Sayıştay’ın hazırladığı raporda, “İdarenin (TOKİ) (...)Başbakanlık Hizmet Binası’ndan (Ak Saray) 297 milyon TL tutarında alacak bulunmaktadır” tespitine hiç değinmeyen TOKİ’nin ne demek istediği akılları karıştırdı.

Biz de TOKİ’nin alacağı olup olmadığı, ne demek istediğini TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP Adana Milletvekili Turgay Develi’ye sorduk. CHP’li Develi şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ak Saray Türkiye’nin dünyanın gündeminde bir konu. Dolayısıyla hem kaçak yapılan hem de veresiyle yapıldığı ortaya çıkınca sarayla ilgili tartışmaların üzerini örtmeye çalışıyorlar. Ancak ne kadar gizleme çalışsalar da, gündemi değiştirseler de halk kaçak olarak yapılan sarayı konuşmaya devam ediyor. Bu kapsamda TOKİ de sarayın veresiye yapıldığı ortaya çıkınca yaptığı açıklamayla bunu gizleme çalıştı. Ancak kendi açıklamasında kendiyle ters düştü. TOKİ’nin milletvekillerine gönderdiği resmi belgelerde Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerine yapılan Ak Saray nedeniyle 297 milyon TL tutarında alacağı olduğu bilgisi bulunuyor. Bu resmi belge, resmi bilgi. Bu konu gündeme gelince Başbakanlık ya da Cumhurbaşkanlığı bir açıklama yapma gereği duymadı. Ancak TOKİ’nin neden açıklama yapdığını da anlayamadım. Hem alacağım yok diyor, hem de alacağını kurumlar arasında görüşeceklerini söylüyor. Ne demek istediği anlaşılmıyor. TOKİ’nin alacağı nedeniyle neredeyse utandığını, utangaç davrandığını görüyorum. Kamuoyunu yanılttığı için mi utanıyor; yoksa sarayın sahibinden mi çekiniyorlar bilemiyorum.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler