Çözüm sürecinde gözler hükümete çevrildi

İmralı’ya gidiş, HDP heyetine dahil edilecek isimler ve izleme kuruluyla ilgili bugünkü Bakanlar Kurulu’ndan önemli kararlar çıkması bekleniyor.

Yayınlanma: 24.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Çözüm sürecindeki tıkanıklığın ardından İmralı ziyareti konusunda iki haftadır sessiz kalan hükümetin bu hafta adaya gidiş tarihini netleştirmesi beklenirken; bugünkü Bakanlar Kurulu’nda İmralı’daki müzakere aşamasında üçüncü göz görevini üstlenecek izleme heyetiyle ilgili resmi bir karar alınabileceği ifade ediliyor. HDP İmralı heyetine dahil edilecek isimler konusunda da hükümetin onayı bekleniyor. Cezaevlerinde sayıları 300’u geçen hasta tutukluların tahliyesiyle de ilgili yasal düzenleme konusunda da TBMM’de adım atılabileceği belirtiliyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçen hafta sonu “Süreçte yeni gelişmeler” olabilir demesiyle gözler bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısına çevrilirken, kulislere yansıyan bilgilere göre söz konusu toplantıda İmralı’ya gidişle ilgili net tarihin yanı sıra izleme heyetinin yapısı ve heyette yer alacak üyelerle ilgili de önemli kararlar çıkabilir. İmralı’ya gidiş konusunda Bakanlar Kurulu’nda ele alınsa bile kararın Adalet Bakanlığı aracılığıyla HDP heyetine iletileceği ifade edilirken, İzleme heyetinin Çözüm Kurulu’nda olduğu resmi bir kararla kurulabileceği dile getiriliyor. HDP heyetinin 5 Kasım’da İmralı’ya ziyaret talabiyle yaptığı resmi başvurunun ardından tekrar başlayan diyalog kapsamında bugüne kadar “İmralı’ya gidiş için engel olmadığı”mesajı vermekle yetinen hükümet kanadında adaya ziyaret için net bir tarih verilmemişti.

 

Heyet üyelerinde akil ayrılığı

İzleme heyetinin kurulmasıyla ilgili hükümet ve HDP kanadında görüş birliği bulunurken, heyette görev yapacak isimler konusunda bazı tartışmalar yürütülüyordu. HDP’de akil insanlar heyetinde görev yapan kişilerin izleme heyetinde ağırlığının olmaması, akil insanlar dışından akademisyen ve aydınlardan bir heyetin oluşmasını talep ederken, hükümet kanadında izleme heyetinde yer alacak isimlerin akil insanların ağırlıklı olduğu bir heyet olacağı konusunda mesajlar verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler