‘Almanya Madımak’ın katillerini yargılayabilir’

Alman Federal Meclisi’nin Bilimsel Hizmetler Dairesi’nden Almanya’da yaşayan 9 Sivas katliamı faillerine ilişkin rapor talep eden Sol Parti milletvekili “faillerin iadesi de Almanya’da yargılanması da hukuki olarak mümkün” yanıtını aldı.

Yayınlanma: 30.07.2019 - 16:15
Abone Ol google-news

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Alevi Vakıflar Federasyonu ve Hüseyin Gazi Derneği başkanları gazetemize konuşarak faillerin bir an önce yargılanmasını ve dosyanın zaman aşımından faydalanmasının önlenmesi gerektiğini söylediler.

Geçtiğimiz günlerde konuyu Federal Meclis’in gündemine taşıyan Sol Parti Milletvekili ve kalkınma politikası sözcüsü Helin Evrim Sommer parlamentoya bilimsel konularda danışmanlık yapan Bilimsel Hizmetler Dairesi’ne hukuken Madımak’ın katillerinin Türkiye’ye iade edilmesine veya burada yargılanmalarının mümkün olup olmadığını sormuştu. Dairenin yanıtına ilişkin açıklama yapan parlamenter Sommer ise yasalar gereği şimdiye kadar uluslararası tutuklama emirlerine karşın, Sivas katliamı faillerinin ne Türkiye’ye iade edildiğini ne de Alman yargısı tarafından cezalandırıldığına dikkat çekerek, Federal Hükümet’i eleştirdi. Almanya’nın adli yardım sağlamaması, bir yerde adaletin engellenmesine yardım ve yataklık anlamına geldiğini belirten Sommer şu çağrıda bulundu:
“Yetkili Alman kurumları, kararlarını yeniden gözden geçirmeli, gerekli tedbirler alınmalı ve Almanya katiller için güvenli bir bölge olmamalıdır.”

‘İnsanlık suçunun zaman aşımı olmaz’

Sivas davasının 26 yıldır takipçisi olduklarını ve 9 katilin Almanya kaçtığı bilgisini yetkililere söylediklerini belirten AABF Başkanı Hüseyin Mat, Almanya’da bulunan katliam sanıklarının milli görüş teşkilatı tarafından istihdam edildiğini hatta iş imkanlarının yaratıldığını, vatandaşlık verildiğini bildiklerini söyledi. “Almanyada yaşayan 9 katilin ismini İçişleri Bakanlığına da söylemiştik ama bir gelişme olmadı” diyen Mat, şöyle devam etti:

“Bizde Sivas katliamı davasının yakından takipçisiyiz. Almanya da yaşayan 9 katil hakkında suç duyurusunda bulunup en ağır şekilde yargılanmaları için ellimizden geleni yapacağız. Türkiye’de davanın zaman aşımına uğradığı için katillerin Türkiye’ye gönderilmesini doğru bulmuyoruz. Adaletin sağlanması için katiller Almanya’da yargılanmalı. Almanya’da insanlık suçları zaman aşımına uğramaz o yüzden Türk Anayasasına güvenmiyoruz.”

‘Bir an önce yargılansınlar’

Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Remzi Akbulut ise Sivas katliamı sanıklarının yargılanması için Almanya’nın çok önemli adım attığını belirterek, “Bir an önce Madımak faillerinin yakalanıp yargılanmasını istiyoruz. Ama ne yazık ki gelinen nokta Cumhurbaşkanı ve Başbakan 20 senelik zaman aşımından sonra ‘hayırlı olsun’ diyerek dalga geçmişti” diye konuştu.

‘Zaman aşımından yararlandırılmasınlar’

Hüseyin Gazi Derneği 2. Başkanı avukat Ali Yıldırım da, “Sivas katliamı Cumhuriyet döneminde yaşanmış, bu toprakların gördüğü en vahşi katliamlarından biridir. Bir insanlık suçu zaman aşımına uğruyor. Bir kaç sanığın yargılanması kaldı. Onların da zaman aşımı gibi şeylerden yararlanmasını istemiyoruz. Sivas katliamını yapanların bir kısmının Almanya’da olduğu uzun süredir biliniyordu. Sol partinin sivas katliamı yapan katillerin yargılanması için attıkları adım çok önemli. Sivas davasının mahşere kalmaması gerekiyor. İnsan hakalrından zaman aşımı olmaz”dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler