Sınırda ateş açıldı: 14 yaşındaki Vedat Ekinci yaşamını yitirdi

Hakkâri'nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde sınır ticareti yapan köylülere sınır birlikleri tarafından ateş açıldı. Açılan ateş sonucu 14 yaşındaki Vedat Ekinci yaşamını yitirdi. Valilik’ten yapılan açıklamada, “Uyarı ateşi sonucu, bölgenin engebeli ve kayalık olması sebebiyle seken mermi çekirdeği sonucu yaralanan 1 vatandaşımız yaşamını yitirdi” denildi. Ekinci'nin taziyesine katılan Hakkari Valisi İdris Akbıyık, burada yaptığı açıklamada, "Acınızı paylaşıyoruz. Allah rahmet eylesin. Başınız sağ olsun. Tabi biraz da coğrafi kader. Tabi bu coğrafyada maalesef bu tür üzücü olaylar da yaşanıyor'' ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 02.08.2019 - 11:57
Abone Ol google-news

Fotoğraf: Bianet

Hakkâri'nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde sınır ticareti yapan köylülere sınır birlikleri tarafından ateş açıldı. Açılan ateş sonucu  14 yaşındaki Vedat Ekinci'nin yaşamını yitirdi.

Hakkari Milletvekili Sait Dede, olaya ilişkin bianet'e yaptığı açıklamada, olayın gündüz saat 16.00-17.00 arasında yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

"Çemekurk Köyü ile Güney Kürdistan arasında sadece bir dere var. Dereyi geçtikten sonra karşı tarafın topraklarına giriliyor. Bu insanların sürekli gidip geldikleri yerler. Köy halkından 5 kişi sabah gidiyor, aynı gün geri dönüyorlar. Dönüş yolunda askerler tarafından üstüne ateş açılıyor. Köylüler karadan ve yakın mesafeden ateş edildiğini söylüyor. Köylüler, yakın zamanda askerlerin çok defa atlara ateş açtıklarını söylediler. Bu defa da gencecik bir insan yaşamını yitirdi. Bu olay cezasızlık politikasının getirdiği bir sonuçtur. Eğer Roboski Katliamı'nın hesabı sorulmuş olsaydı bugün yeni Roboskileri yaşamış olmayacaktık. Kürt sorununun çözümsüzlüğü bütün bunları yaşanmasının tek nedenidir."

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Olaya ilişkin Hakkari Valiliği’nden yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

“01.08.2019 günü Kuzey Irak sınırından İlimiz Derecik İlçesi sınırına 2 kilometre mesafede sınırlarımız dışında ülkemiz sınırına terör örgütü tarafından yoğun olarak kullanılan bölgeye kaçak yollarla girmeye çalışan şahıslara sınır birliklerimiz tarafından dur ihtarında bulunulmuştur. Ancak dur ihtarına uymayarak sınırımıza doğru Kuzey Irak tarafından ilerleyen şahıslara angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapılmıştır. Bölgenin engebeli ve kayalık olması sebebiyle seken mermi çekirdeği 1 vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet vermiştir. Yaralı vatandaşımız olay yerinde bulanan hudut birliklerimize ait araçlar ile Derecik Sahra Hastanesi’ne kaldırılmış, yapılan tüm müdahalelere rağmen maalesef hayatını kaybetmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Paylan: Roboski devam ediyor

HDP Milletvekili Garo Paylan da Twitter hesabından olaya ilişkin görüntüleri paylaşarak, "Roboski devam ediyor" dedi.

 

VALİ AKBIYIK: TABİ BİRAZ DA COĞRAFİ KADER

Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Yüksekova 3'üncü Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Metin Tokel, Şemdinli Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, 34'üncü Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Rafet Kılıç, Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu ile birlikte Vedat Ekinci'nin taziyesine katıldı.

Akbıyık ziyarette yaptığı açıklamada, "Acınızı paylaşıyoruz. Allah rahmet eylesin. Başınız sağ olsun. Tabi biraz da coğrafi kader. Tabi bu coğrafyada maalesef bu tür üzücü olaylar da yaşanıyor. Derecik'te Gerdi aşireti mensupları, en çok sevdiğimiz ve güvendiğimiz insanlarsınız. Derecik ilçemizin, valiliğimiz ve devletimizin tüm kamu kurum, kuruluşları nezdinde özel bir yeri var. Bu birlik ve beraberlik bundan sonra da devam edecek. İnşallah bundan sonra bu tür üzücü olaylar olmaz. Sınır kapısının açılması için özel bir çabamız var. Sayın İçişleri Bakanı'mızın da sizlere başsağlığı dilekleri var. Sizler bu bölgede en çok askerimize, jandarmamıza yardımcı olan insanlarsınız. İnşallah hep beraber buradaki birtakım olumsuzlukların üzerine geleceğiz" ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler