Erdoğan’ın eski müdüründen düzmece ÇED raporu

Erdoğan’ın İBB Başkanlığı döneminde İSTAÇ Genel Müdürü olan Tüylüoğlu’nun şirketi, ‘düzmece’ ÇED raporu hazırladı. Raporla, proje sahasındaki birçok evin üzeri karartıldı.

Yayınlanma: 26.08.2019 - 08:47
Abone Ol google-news

Trabzon Araklı’da eski bir maden sahası üzerinde yapımına başlanan ve doğa katliamına yol açan Araklı Taşönü Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’yle; Trabzon, Rize ve Artvin’in çöpleri Araklı’da toplanacak.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; 200’e yakın ağacın kesildiği tesis için hazırlanan ve ‘olumlu’ görüşü verilen ÇED raporunun ‘düzmece’ olduğu açığa çıktı. MİMKO Mühendislik isimli şirketin hazırladığı ÇED raporunun dosyasındaki uydu görüntülerinde, tesisin 250 metre yakınında bulunan 25’e yakın ev karartıldı.

Tesisin yapılabilmesi için 250 metreden yakın yerleşim alanını bulunmaması gerekiyordu. Bu kural, evlerin uydu görüntüsünün silinmesiyle ihlal edildi. Sonrasında da projeye ilişkin ‘ÇED olumlu’ görüşü verildi.

Taşönü Mahallesi’nde bulunan çöp tesisinin arsası, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nce tahsis edildi. İhale, ‘yap-işlet-devret’ modeliyle EVRA Grup Şirketlerine verilirken, şirkete, iki yıl inşaat, 23 yıl da işletme süresi sağlandı.

İKTİDARA YAKIN İSİMLER…

Söz konusu şirketin sahiplerinin iktidara yakınlığı ise dikkat çekti. MİMKO isimli şirketin yönetim kurulunda yer alan Burhan Suat Tüylüoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı (İBB) olduğu dönemde kurulan İSTAÇ’a genel müdür olarak atanmıştı.

Araklı Katık Atık Tesisi Projesi’ni 60 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirileceğini duyuran EVRA Grup şirketlerinin sahibi Hasan Toplaoğlu da iktidara yakın bir isim. Kleopatra Koyu’nu kiralayan ortak girişim grubunun hissedarı olmasıyla gündeme gelen Topaloğlu, Pendik Belediyesi’nde AKP’den meclis üyesi olmuştu.

EVLER HİLE İLE YOK EDİLDİ

Bölge sakinlerinden İbrahim Hakkı Çebi, şunları dile getirdi: “İnşaatın başlamasıyla halkın engelleme eylemleri de başladı.

Daha önce randevu taleplerine olumsuz yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı ve Vali mahalleden bir komisyonu kabul etti. Biz bu toplantılarda proje alanı için belirlenmiş olan sahanın yanlış olduğunu ispatladık.

ÇED raporunda çok sayıda evin fotoğraf hileleri ile yok sayıldığını ortaya koyan gerçek uydu fotoğrafını gösterdim. Başkan iddiaları araştıracağını, Vali ise ‘haklısınız fakat geç kalmışsınız’ dedi.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler