Cemevinden sivil itaatsizlik

Kartal Cemevi Vakfı elektrik ve su faturası ödememe kararı aldı.

Yayınlanma: 06.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’de cemevlerine “ayrımcılık” yapıldığı yönündeki kararının ardından Kartal Cemevi Vakfı, ilk itaatsizliği başlatarak elektrik ve su faturası ödememe kararı aldı. Cemevi Başkanı İsmail Saçlı, Türkiye’deki diğer cemevlerine de fatura ödememe çağrısı yaparak,“ Cemevlerimizde fatura ödenmediği gerekçesiyle elektrik ve su kesintisi olursa ortalığı ayağa kaldırırız. AİHM kararı uygulanmalı” dedi.

AİHM, Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı tarafından 2010 yılında yapılan başvuru ile ilgili olarak geçtiğimiz salı günü Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “ayırımcılığın yasaklanması” ile ilgili 14. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Mahkeme kararında cemevlerinin ibadethane olduğu ve Türk yasalarının dini ibadet yerleri için bu tür muafiyet öngördüğünü belirtti. Bunun üzerine kararı hukukçularla birlikte değerlendiren Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı ve yönetimi itaatsizlik kararı alarak fatura ödememe kararı aldı.

Alınan kararı değerlendiren İsmail Saçlı, Türkiye’de 20 milyona yakın Alevi inancına mensup yurttaşın yaşadığına dikkat çekerek, “ Kartal Cemevi Vakfı Türkiye’nin en fazla elektrik ve su parası ödeyen kurumlarından biri. Yarından (bugün) itibaren bu faturaları ödememe kararı aldık. AHİM kararı bunu gerektiriyor. Gelen faturaları ödemeyerek, Maliye Bakanlığı’na göndereceğiz. Onlar da belki bu faturaların karşılığını Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan talep ederler. Cemevi’nin faturalarını Alevilerin ödediği vergilerden düşsünler”dedi. Tüm cemevlerini AİHM kararı doğrultusunda ödeme yapmamaya çağıran Saçlı,“ Bu kararımızın ardından elektrik ve su kesintisi olursa ortalığı ayağa kaldırırız”diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler