Rusya ile ilk ortak devriye tamamlandı

Soçi mutabakatı sonrası Fırat'ın doğusunda ilan edilen ‘güvenli bölgede’ Türk-Rus ortak devriyesinin ilki bugün yapıldı. İlk ortak kara devriyesi yaklaşık 4 saat sürdü.

Yayınlanma: 01.11.2019 - 12:04
Abone Ol google-news

Soçi Mutabakatı kapsamında YPG/PKK'ye verilen sürenin dolmasının ardından Rusya ile ortak devriye bugün yapıldı. 

Milli Savunma Bakanlığ tarafından yapılan açıklamada, "Soçi mutabakatı kapsamında, ilk devriye faaliyeti bugün 12.00 itibarıyla başlamış ve hali hazırda devam etmektedir. Devriye, Resulayn’ın 40 kilometre doğusu ile Kamışlı’nın 30 kilometre batısında kalan bölgede 1 insansız Hava Aracı refakatinde 8 zırhlı aracın iştiraki ile icra edilmektedir" denildi. 

Kritik devriye öncesi sınır hattında son hazırlıklar tamamlandı.Rus heyetle yapılan görüşmelerde devriye bölgeleri ve devriye güzergahları belirlendi. 

GÜLER, RUS MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Rus mevkidaşı Valeriy Gerasimov'la telefonda görüştü. Genelkurmay'dan yapılan açıklamada iki generalin Suriye'deki günlük gelişmeler hakkında fikir alışverişi yaptığı belirtildi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Görüşmede Suriye'deki günlük gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur."

Bu bölgelerde el yapimi patlayıcı ve mayın imha çalışmaları büyük bir titizlikle sürüyor. İnsansız hava araçları ile keşif uçuşları yapılıyor. Mayın ve el yapımı patlayıcı tespit imha timi sınırın sıfır noktasında çalışmalarını sürdürüyor. Mutabakat kapsamında Kamışlı kentinde devriye yapılmayacak.

Türk ve Rus askerleri daha önce İdlib ve Tel Rifat'ta koordineli devriye görevinde bulunmuştu. Fırat'ın doğusuna düzenlenecek bu devriye, iki ülke askerleri arasındaki ilk ortak devriye olma özelliğini taşıyor.

Ortak kara devriyesi öncesinde, sınır hattına zırhlı araç sevkiyatı da yapıldı. Şanlıurfa'daki 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan çıkan 15 araç Akçakale'ye gitti. Zırhlı araçlar Tel Abyad'daki askeri noktalara konuşlandırıldı.

İKİNCİ RUS ASKERİ HEYETİ ANKARA'YA GELECEK

Öte yandan Soçi mutabakatı çerçevesinde ikinci Rus askeri heyeti bugün Ankara'ya geleceği belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, Rusya Federasyonu ile 22 Ekim'de Soçi'de varılan mutabakat çerçevesinde taktik ve teknik hususları görüşmek üzere ikinci Rus askeri heyetinin bugün Ankara'ya gelmesinin planlandığı belirtildi.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler