Susturma baskını

Twitter’da fuatavni’nin daha önceden duyurduğu cemaate yönelik operasyon dün yapıldı. 31 kişi hakkında gözaltı kararı alınırken listede yer almayan 32. kişinin Gülen olduğu öğrenildi. Polis Zaman Gazetesi’ne de operasyon yaptı.

Yayınlanma: 15.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

AKP iktidarının aylardır “İnlerine gireceğiz” söylemiyle hazırlığını yaptığı ve fuatavni’nin 4 gün önce Twitter’dan duyurduğu “cemaate yönelik operasyonda” dün sabah düğmeye basıldı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen operasyon kapsamında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder, Ergenekon ve Odatv operasyonlarını gerçekleştiren eski İstanbul Organize Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı açıklamada 31 kişi hakkında gözaltı kararı alındığı ancak listede yer almayan 32. kişinin ABD’de yaşayan Fethullah Gülen olduğu öğrenildi. Öte yandan AA’nın haberine göre operasyondan bir gün önce gazeteci Nuh Gönültaş’ın yurtdışına kaçtığı iddia edildi.

 

Yeniden kısıtlama

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ardından özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını düzenleyen 6526 sayılı yasa kapsamında mart ayında avukatların soruşturma dosyasını inceleme ve örnek almalarının önündeki engel kaldırılmıştı. Ancak kamuoyunda ‘yargı paketi’ olarak bilinen ve geçen gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaşan 6572 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu kapsamında avukatların bu hakkı yeniden kısıtlandı. Bu uygulamadan ilk
olarak nasibini alan ise bu soruşturma oldu. Hâkim İslam Çiçek, kararında, soruşturmanın selametini tehlikeye düşüreceği kanaatiyle şüpheli, avukatları ve soruşturmanın diğer süjelerinin dosyayı inceleme ve örnek alma yetkilerinin kısıtlanmasına karar verdi.

 

Suçlama: Silahlı terör örgütü kurmak, sahtecilik, iftira...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, bir kısım medya mensubu ve emniyet görevlilerinin sahte delil üreterek “sözde Tahşiye” adlı suç örgütü hakkında soruşturma yaptıklarının tespiti üzerine bu soruşturmayı yürüten ve soruşturma öncesi yayın yapan 31 kişi hakkında “silahlı terör örgütü kurmak, üyesi olmak”, “örgüt kapsamında sahtecilik”, “iftira” suçlarından şüpheli sıfatıyla gözaltı kararı olduğu belirtildi. Dün saat 08.00 itibarıyla yakalama ve gözaltı işlemlerinin başladığının aktarıldığı açıklamada, 12 şüphelinin gözaltına alındığı kaydedildi. Açıklamada Ekrem Dumanlı’ya yakalama ve gözaltı kararının tebliğ edilmesine rağmen görevlilere teslim olmadığı kaydedildi. Bunun üzerine üzerine gözaltı kararının gereğinin yerine getirilmesi amacıyla Dumanlı’nın içinde bulunduğu Zaman gazetesi binasına usulüne uygun biçimde girilerek gözaltına alındığı belirtildi.

 

KARAR, SARRAF’I BIRAKAN HÂKİM İSLAM ÇİÇEK’TEN

Şüpheliler hakkındaki arama kararında üzeri örtülen 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında bakan çocukları ve işadamı Rıza Sarraf’ın tahliyesine karar veren hâkim İslam Çiçek’in imzası bulunuyor. Çiçek, Facebook’taki hesabında dönemin Başbakanı Recep Tayyip
Erdoğan hakkında “Allah uzun ömür versin uzun adam” diye paylaşımda bulunmuştu. 31 kişilik gözaltı listesi sırayla şöyle: Gazeteciler Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, Fahri Sarrafoğlu, Hüseyin Gülerce, Ahmet Şahin, Nuh Gönültaş, yönetmenler Engin Koç, Naci Çelik Berksoy, senaristler Ali Samim Noyan, Ali Kara, Elif Yılmaz, Radiye (Ebru) Şenvardar, Makbule Çam  yapımcılar Hikmet Tombulca, Salih Asan, emniyet amirleri Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaslan, başkomiser Ferdi Taşkaya, komiser Ali Cihan, polis memurları Ayhan Akça, Mehmet Ali Doğan, Çetin Öztürk ile Mustafa Uyanık, Halit Akbulut, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Mustafa Altunbulak, Yakup Ergün, Recep Güleç.

 

Dumanlı canlı yayında alındı

Emniyet güçleri Yenibosna’daki Zaman gazetesine gelip arama ve gözaltı kararı olduğunu göstererek gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’yı gözaltına almak istedi. Gazete binası içerisinde bulunan çalışanlar ve kapıda bekleyen okurların “Özgür basın susturulamaz” şeklinde slogan atması üzerine polisler, “Gözaltı şartlarının uygun olmadığını” gerekçe göstererek binadan ayrıldı

Polislerin Dumanlı’yı gözaltına almak istediği haberinin televizyonlarda ve sosyal medyada duyulması üzerine çok sayıda kişi ellerinde Türk bayrakları ile Zaman gazetesinin önüne geldi. “Demokrasi zamanı”, “Özgür basın susmaz”, “Herkes sussa, Zaman susmaz” yazılı döviz açan Zaman okurları, “İnler burada, hırsızlar nerede”, “Özgür basın susturulamaz” sloganları attı. Bazı kişilerin de ellerinde Kuranıkerim okuduğu görüldü.

 

‘Allah’tan kork be Tayip Erdoğan’

Polislerin gazete binasından ayrılmasının ardından ve bazı televizyon kanallarınca “canlı yayında gözaltına alındığının” duyurulmasının ardından Ekrem Dumanlı, gazetecilerin karşısına çıkarak açıklama yaptı. Hakkında “Türkiye Cumhuriyeti egemenliğini ele geçirmek” iddiası bulunduğunu belirten Dumanlı, “Allah’tan kork be Tayyip Erdoğan. Biz seninle onlarca kez dünyanın çeşitli yerlerine gittik. Seninle röportajlar yaptım. Devletin egemenliğini ele geçirecektim de hiç mi fark edemedin. Ayıp, Türkiye’yi dünyaya rezil ediyorsunuz. Ben çocuklarımın gözlerine ve yüzlerine dürüstlükle bakacağım. Çünkü hırsız ve yolsuz değilim” dedi.

 

‘Operasyon Türk medyasına darbe’

Operasyonu Türk medyasına yönelik bir darbe olarak niteleyen Ekrem Dumanlı, “Ben çocukluğumdan beri fikir çilesi çekmiş bir kişiyim. 12 Eylül’de daha 16 yaşında 1 yıl cezaevinde yattım. Kimseye boyun eğmemiş biri olarak bu zulme de boyun eğmem. Adım adım, gazete
gazete bütün konuşanları susturmak üzere adımlar atıp kanun çıkarıyorlar. Bunun bir ötesi, parlamentonun askıya alınmasıdır. Bizim fikirlerimizi sevmeyebilir, katılmayabilirsiniz. Ama bu ülkede beraberce özgür düşünceyi ve özgür basını yaşatacağız” diye konuştu.

 

Yönetmen ve  senaristlere de gözaltı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Hasan Yılmaz’ın yürüttüğü soruşturma kapsamında Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan, Sungurlar dizisinin yönetmeni Engin Koç, Tek Türkiye dizisinin senaristi Ali Kara da gözaltına alınanlar arasında yer aldı.

ESKİŞEHİR: STV’de yayımlanan “Sungurlar” (Şefkattepe) ve “Tek Türkiye” dizi filminin yapımcısı Salih Asan ile yönetmen Engin Koç, Eskişehir’de gözaltına alındı. Asan ve Koç’un avukatı Turgay Balaban, Emniyet Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, “Müvekkilim, 2010 yılında Radikal Tahşiye Grubu’na yapılan bir eylem nedeniyle, televizyonda bu konuyla ilgili dizi çektiğinden gözaltına alınmıştır, ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak ve iftira suçu atmaktan’ bir soruşturma başlatıldığı belirtilmiştir. Müvekkilim de bu kelimenin ne olduğundan haberdar değildir. Bana sordu. Ben de o an Google’a bakarak Tahşiye Grubu’nun ne olduğuna ilişkin bilgi sahibi oldum. Türkiye tarihinde belki de ilk defa, çekilen bir diziden dolayı yönetmenin gözaltına alındığı gördük” dedi. Yapımcı Salih Asan’ın eşi Şengül Asan da “Sabah ezan okunurken geldiler. Namazını kıldı, çantası zaten akşamdan hazırdı. Biz hazır bekliyorduk zaten” diye konuştu.

VAN: Samanyolu TV’de yayımlanan “Tek Türkiye” dizisinin senaristlerinden Makbule Çam Alemdağ, Van’da gözaltına alındı ve sorgulanmak üzere Emniyet’e götürüldü.

KAHRAMANMARAŞ: İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Ç.Ö, izinli olarak geldiği Kahramanmaraş’taki yakınının evinde dün sabah Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan ancak adresine yapılan baskında bulunamayan, Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü’nde için de çalışma başlatıldı.

BATMAN: Batman Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü’nde görevli Komiser Yardımcısı Ali Cihan, gözaltına alındı. Cihan, soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul’a gönderildi.

ŞANLIURFA: Hilvan Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olan ve daha önce yürütülen operasyonda gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan sonra açığa alınan polis memuru M.A.D, dün sabah yeniden gözaltına alındı. Terörle Mücadele Şubesi polisleri tarafından evinde gözaltına alındıktan sonra Şanlıurfa’ya getirilen polis M.A.D, işlemlerinin tamamlanması ardından gönderildi.

TUNCELİ: Tunceli’ye 6 ay önce atanan, adı açıklanmayan bir komiser, gözaltına alınarak İstanbul’a gönderildi.

ELAZIĞ: Elazığ’da bir rütbeli polisin gözaltına alındığı ve İstanbul’a gönderildiği belirtildi.

ERZURUM: Erzurum Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan ve ismi açıklanmayan bir komiserin gözaltına alındığı belirtildi.

MARDİN: Şırnak Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan 1 polis memuru da arkadaşını ziyarete gittiği Mardin’de gözaltına alındı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler