Selek 4. kez beraat etti

16 yıllık Mısır Çarşısı davasında mahkeme ‘Şüpheden sanık yararlanır’ diyerek kararını açıkladı.

Yayınlanma: 20.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

'16 yıllık süreç yeniden başlamasın’

Kararı büyük secinçle karşılayan Pınar Selek, gazetecilerin duygularını sorması üzerine “Nasıl çığlık attığımı gördünüz” ifadeleriyle anlattı. 16 yıllık yargılama sürecinde, hakkındaki beraat kararı üç kez bozulan Selek, “Umarım savcı itiraz etmez ve 16 yıllık süreç tekrar devam etmez” ifadelerini kullandı. “Bu karar Türkiye’nin hukuk devleti olduğunu göstermiyor tabii. Şu anda gazeteciler ve birçok insan yargılanıyor” diyen Pınar Selek, gerekçeli kararın açıklanmasından sonra konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyeceğini kaydetti.

Mısır Çarşısı’nda 1998’de meydana gelen, 7 kişinin ölümü 127 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan patlamaya ilişkin Yargıtay’ın bozma kararının ardından 4. kez görülen davada sosyolog Pınar Selek, 4. kez beraat etti. Mahkeme 2008’deki beraat kararına direnerek, “Şüpheden sanık yararlanır” dedi. Karar salonda alkışlar ve sevinç gözyaşlarıyla karşılandı. Selek’in avukat olan babası Alp Selek, “Dosyayı inceleyen mahkeme komplo olduğunu tespit etti” derken, kız kardeşi Seyda Selek de “16 yıl boyunca haksız, adaletsiz bir süreç yaşandı. En azından 16 yıl sonra adalet değil ama mağduriyetin bitmesi sevindirici” ifadelerini kullandı

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya Fransa’da bulunan Selek ile Abdülmecit Öztürk katılmadı. Selek’i duruşmada babası Alp Selek ile kız kardeşi Seyda Selek’in de arasında bulunduğu yaklaşık 50 avukat temsil etti. Davaya ilişkin savunmasını yapan Selek’in avukatlarından Akın Atalay, 16 yıllık soruşturma ve yargılama sürecini özetleyerek Selek hakkında 2006-2008 ve 2011 yıllarında 3 kez beraat kararı verildiğini anımsattı. Avukat Atalay, olayın hemen
ardından inceleme yapmak üzere olay yerine giden polisler tarafından “Bomba bulgusuna, bombaya ait herhangi bir malzemeye rastlanamadığına dair” tutanak ve rapor hazırlandığını belirtti.

 

‘Güvenimizi yitirmedik’

Raporu düzenleyen polisin duruşmada tanık olarak dinlendiğini ve bu ifadesinde de patlamanın bombadan olmadığını söylediğini ifade eden Atalay, “Müvekkilimiz adına, avukatlar, ailesi adına çok yıpranan adalet mekanizmasına artık dibe vuran güvenin de zedelendiğini düşünerek insanlara olan güvenimizi henüz yitirmedik. Önce insan olarak, sonra yargıç olarak vicdanınızı dinleyerek 17 yıldır devam eden bu zulmü, karabasanı bitirin diye sesleniyoruz” dedi. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, 23 Mayıs 2008’de verilen beraat kararında direndiklerini belirterek soruşturmada tutulan raporlar ile yargılama aşamasında uzman bilirkişiler ve dalında uzman kurumlara yaptırılan incelemeler sonucu hazırlanan raporlar arasında çelişkiler olduğuna vurgu yaptı.

Kararda, patlamanın bombadan mı, gaz kaçağı veya tüpgaz patlamasından mı kaynaklandığının tam olarak tespitinin yapılamadığı belirtilerek şüpheden uzak delil elde edilemediği kaydedildi. Kararda, ceza yargılamasının en önemli ilkelerinden birinin “Kuşkudan sanık yararlanır” kuralı uyarınca sanığın bir suçtan cezalandırılmasının temel koşulunun suçun kuşkuya yer vermeyen bir kesinlikle ispat edilmesine bağlı olduğu belirtildi. Kararda, gerçekleşme şekli kuşkulu ve tam olarak tam aydınlatılmamış olaylar ve iddiaların sanığın aleyhine yorumlanarak mahkûmiyet hükmü kurulamayacağı aktarıldı.

Ceza mahkûmiyetinin yargılama sürecinde toplanan kanıtların bir kısmına dayanılarak ve diğer bir kısmı göz ardı edilerek ulaşılan kanıya değil, kesin ve açık bir ispata dayanması gerektiği kaydedildi. Olasılığa dayanarak sanığın cezalandırılmasının, gerçeğe ulaşmadan varsayıma dayanarak hüküm vermek anlamına geleceği belirtildi. Selek ve Öztürk’ün Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair mahkûmiyetlerine yetecek ölçüde kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden “şüphe de sanık lehine yorumlanır” ilkesinden hareketle ayrı ayrı beraatlarına karar verildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin 10 Mart 2009 tarihli bozma kararına karşı direnme kararı verilmiş olduğundan dosyanın Yargıtay Ceza Genel yıllık yargılama sürecinde karar, Yargıtay tarafından daha önce 3 kez  hakkında da 3 kez beraat kararı verilmişti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler